PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA IGOR DODON: "Disputa dintre premierul Ion Chicu şi europarlamentarul Siegfried Mureşan poate afecta relaţiile dintre Moldova, România şi Rusia"

E.O.
Politică / 24 mai 2020

Igor Dodon

Igor Dodon

Preşedintele moldovean Igor Dodon consideră că recentele controverse dintre premierul Republicii Moldova Ion Chicu şi europarlamentarul Siegfried Mureşan ar putea afecta în mod nejustificat relaţiile bune şi parteneriatul strategic pe care ţara sa îl are cu România şi cu Federatia Rusă. Oficialul intervine, astfel, în disputa dintre cei doi, afirmând că au fost făcute mai multe declaraţii care fac rău colaborării dintre cele două ţări. El acuză că unii europarlamentari denigrează R. Moldova şi se poartă de parcă ar fi membri ai opoziţiei de la Chişinău, subliniind că Republica Moldova beneficiază de sprijin generos din partea partenerilor externi şi exprimându-şi recunoştinţa pentru acest lucru.

Amintim că premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a replicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureşan la adresa Guvernului de la Chişinău, în legătură întârzierea reformelor şi cu gestionarea pandemiei: "Stau şi mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi... Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de «adus mingi» buni... Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din totalul decedaţilor în România. Şi de două ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal".

Atacul său a determinat convocarea la MAE a ambasadorului moldovean la Bucureşti, declaraţiile şefului Executivului de la Chişinău fiind considerate inacceptabile, mai ales în condiţiile sprijinului oferit de partea română. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a discutat pe această temă cu omologul de la Chişinău. La rândul său, europarlamentarul Eugen Tomac a apreciat că răspunsul prompt al autorităţilor de la Bucureşti trebuie să fie retragerea cetăţeniei române, pentru că "nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău".

De asemenea, politicienii de la Chişinău l-au criticat dur pe Chicu, considerând că "demonstrează lipsă de respect faţă de România şi faţă de cetăţenii R. Moldova", calificându-l pe acesta ca "dezechilibrat şi dezaxat", cerându-i demisia şi transmiţând totodată scuze autorităţilor de la Bucureşti.

După atacul premierului Republicii Moldova la adresa României, Siegfried Mureşan a recaţionat: "Vom ajuta în continuare românii din Republica Moldova. Sperăm ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa noastră de a ajuta românii basarabeni".

În acest context, preşedintele moldovean Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook: "În ultimele zile au fost făcute mai multe declaraţii care ar putea afecta în mod nejustificat relaţiile bune şi parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiţi parteneri externi şi in special cu România şi Federatia Rusa. Poziţia mea a ramas neschimbată şi consecventă - pledez pentru o politică externă echilibrată, relatii reciproc avantajoase şi cu Estul şi cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru naţional şi bunele relaţii cu partenerii strategici externi. Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova şi instituţiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membri ai unor partide de opoziţie din Republica Moldova şi au o abordare partizană în ceea ce priveşte interesul cetăţenilor noştri, una care creează adesea tensiuni şi distorsionează realităţile din ţara noastră".

În opinia sa, în ultima perioadă, relaţiile Republicii Moldova cu unii dintre partenerii externi sunt folosite tot mai des în scop politicianist şi populist, iar aceste abordări trebuie să înceteze.

Şeful statului moldovean concluzionează: "Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetăţenilor şi să nu fie afectată de diferite declaraţii indiferent de care parte sunt făcute. Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut şi în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relaţia noastră".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. autoritati din Romania nu le mai raspundeti la provocari.

    provocarile pot face parte dintr-un plan in contextul apropierii diplomatice intre Ungaria si conducatorii pro-Kremlin ai Moldovei.

    nu le mai raspundeti la provocari prin vorbe ci prin fapte extrem de vizibile cetatenilor Moldovei. 

    1. Ori unire cu România, cât mai repede, ori cu rusii! Nu vedeți cât ne duc cu preșul moldovenii de peste Prut? Destul cu ajutoarele financiare și cu cetatenia romana pentru niște oameni care ne jignesc și ne iau si locurile de munca in tarile UE! Avem cele mai mici salarii și pensii din Uniunea Europeana și pentru ca mare parte din bugetul României merge la moldovenii de peste Prut. Dacă vor unirea cu România, sa o ceara cu voce tare! Dacă nu, le vom da bani încă 100 de ani și ei ne vor jigni și înjura ca acum. Dacă voiau unirea cu România, în 30 de ani erau cu noi. Nu vedeți ca doar ne păcălesc?

      rusii vor discordie intre romani si romani de o parte si de cealalta parte a Prutului

      nu exista ori unire, ori cu rusii.  

      exista doar unire.  

      "cu rusii" e lipsit de sens.  

      dincolo de 2036-2038 nu mai exista Rusia ci o colectie de state desprinse din Rusia care se lupta intre ele. 

      de asta "cu rusii" e complet lipsit de sens.  

      viitorul Basarabiei e alaturi de Romania.

      Atat . O singura cale , un singur viitor - viitorul real al Romaniei tuturor romanilor in interiorul acelorasi granite . Orice altceva e un drum inchis.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb