Cristinel Popescu, preşedintele sindicatului "Porţile de Fier", a lansat un atac dur la adresa lui Ovidiu Agliceru, directorul general al companiei "Hidroelectrica".
Sindicalistul consideră că intrarea în insolvenţă a Hidroserv se datorează "în mod deosebit" modului în care Ovidiu Agliceru conduce producătorul de energie, precum şi managementului dezastruos al celor numiţi de "Hidroelectrica" să conducă Hidroserv.
Cristinel Popescu susţine, printre altele, că Radu Silaghi, "o persoană fără nici cea mai mică competenţă nu numai în domeniu, dar şi managerială", a semnat structura de deviz impusă de Hidroelectrica în 2012 şi îi aminteşte directorului producătorului de energie că până în acel an toate fostele societăţi comerciale Hidroserv erau pe profit.
Redăm mai jos, integral, poziţia preşedintelui sindicatului "Porţile de Fier", trimisă Redacţiei:
"Într-un recent interviu, preşedintele directoratului Hidrolectrica încearcă să arunce o pată asupra SSH Hidroserv, societate comercială filială a Hidroelectrica, aflată în momentul acual în situaţia de insolvenţă. Domnul Agliceru uită sau se face că nu ştie cine a dus Hidroserv în situaţia actuală. Ar fi bine dacă domnul Agliceru s-ar uita mai întâi în propria ogradă atunci când vorbeşte de posturi ascunse şi de personal direct productiv. Sau poate ne explică domnia sa dacă mai ţine minte câţi salariaţi avea Hidrolectrica în Executiv la înfiinţare - 80 dacă a uitat cumva - şi cum de a ajuns la cei peste 300 din acest moment. Ne-ar putea spune domnul Agliceru, dacă tot vorbim de personalul direct productiv, cum se împacă salariile mici ale celor ce produc efectiv în Hidroelectrica cu salariile de peste 6000 de euro ale şefilor din Bucureşti.
Şi dacă tot vorbim de categorii de salariaţi, poate ne spune domnul preşedinte al directoratului cum i-a angajat în poziţii de conducere pe oamenii impuşi de Fondul Proprietatea, aşa-zişi specialişti luaţi din şomaj.
Desigur, o echipă de la Control Intern ar putea controla şi cine plăteşte mesele servite de domnul preşedinte la "Osteria Gioia" , dacă este trecută cumva contravaloarea acestora în contractul de mandat.
În mod cert ar putea verifica Corpul de Control şi dacă nu cumva avem de a face cu un conflict de interese în ceea ce îl priveşte pe managerul Departamentului Achiziţii, una şi aceeaşi persoană cu un avocat ce reprezintă interesele unei părţi împotriva Hidroelectrica SA.
Cât priveşte relaţia Hidroelectrica - Hidroserv, ar face bine domnul preşedinte al directoratului să tacă. Intrarea în insolvenţă a Hidroserv se datorează în mod deosebit Hidroelectricii conduse de domnia sa, precum şi managementului dezastruos al celor numiţi de Hidroelectrica să conducă Hidroserv. Radu Silaghi, o persoană fără nici cea mai mică competenţă nu numai în domeniu, dar şi managerială, a semnat structura de deviz impusă de Hidroelectrica în 2012.
Îi amintim domnului preşedinte că până în anul 2012, toate fostele societăţi comerciale Hidroserv erau pe profit.
Nerealizarea programului, ştie foarte bine domnul Agliceru, că un motiv este reducerea drastică a numărului de muncitori, realizată de Radu Silaghi cu ajutorul şefului resurse umane, Liviu Radu, un alt "specialist" impus de Hidroelectrica. Pe lângă lipsa de resursă umană, Hidroelectrica şi-a bătut pur şi simplu joc de Hidroserv, prin însăşi programul de mentenanţă. Cât priveşte declaraţia că «Hidroelectrica a reparat când a trebuit, cât a trebuit şi cum a trebuit», o putem cataloga ca total neadevărată, ca să ne exprimăm elegant. Domnul preşedinte nu vorbeşte deloc despre avariile produse în Hidroelectrica şi cum impun Hidroserv să lucreze suplimentar pentru a fi rezolvate pentru a nu se afla. Adevărul e că starea instalaţiilor Hidroelectrica este departe de a fi bună, dar trebuie să se facă profit cât mai mare pentru ca Fondul Proprietatea să beneficieze de dividente substanţiale.
Dacă îl interesează cu adevărat soarta Hidroserv, preşedintele directoratului ar fi negociat demult şi corect structura de deviz şi salariaţii Hidroserv nu ar lucra pe o manoperă mai mică decât cea din anul 2007.
Şi dacă tot vorbim de Corp de Control, solicităm şi noi în mod oficial domnului Ministru al Energiei să dispună un control atât la Hidroserv, cât şi la Hidroelectrica pentru a afla adevărata cauza a insolvenţei Hidroserv. De asemenea solicităm ITM ale judeţelor în care există sucursale ale Hidroelectrica să verifice cum poate personalul operativ al Hidroelectrica să fie şi personal de pază în acelaşi timp, părăsind instalaţiile pentru a face rondul pentru pază şi părăsind postul de pază pentru a face rondul ca personal operativ".
Potrivit lui Ovidiu Agliceru, corpul de control al "Hidroelectrica" a finalizat săptămâna trecută raportul în urma controlului efectuat cu privire la mai multe nereguli la Hidroserv, filiala de mentenanţă a producătorului de energie, unde a fost în inspecţie la solicitarea fostului administrator special.
Raportul de control a fost transmis deja conducerii Hidroserv pentru "luarea măsurilor care se impun", a declarat directorul general al "Hidroelectrica", într-un interviu acordat agenţiei News.ro.
Una din cele mai grave probleme sesizate este faptul că la Hidroserv sunt circa 1.340 de salariaţi, dar în centralele hidroelectrice la lucrările de mentenanţă s-a înregistrat pentru şase luni o medie de numai 534 salariaţi care muncesc efectiv şi generează venituri directe.
"Nu este în regulă ca pe un post de muncitor să figureze un salariat care efectuează activităţi administrative în birou", a afirmat Agliceru.
Astfel, anul trecut, Hidroserv a avut contractate cu "Hidroelectrica" un număr de 2,1 milioane de ore de manoperă directă, care ar fi adus 159 milioane lei în conturile Hidroserv. Însă din cele 2,1 milioane ore contractate, Hidroserv a realizat numai 1,18 milioane ore.
Dacă Hidroserv ar fi prestat în cursul anului trecut toată manopera contractată, ar fi încheiat anul cu un profit brut de circa 4 milioane lei, a susţinut directorul general al "Hidroelectrica".
"Cele de mai sus şi neaccesarea avansurilor pentru lucrări de la Hidroelectrica se află printre cauzele insolvenţei Hidroserv", a precizat Agliceru.
În ceea ce priveşte starea echipamentelor din toate centralele hidroelectrice, aceasta a fost şi este corespunzătoare, iar menţinerea acestora la nivelul proiectelor tehnice este principala atribuţie a directorilor tehnici care conduc cele şapte sucursale ale "Hidroelectrica", a subliniat managerul.
"Hidroelectrica a reparat când a trebuit, cât a trebuit şi cum a trebuit", a spus Agliceru.
Salariaţii Deparatamentului Control Intern au mai constatat că, în cursul anului trecut, în anumite secţii ale Hidroserv nu au putut fi justificate mari cantităţi de combustibil achiziţionate.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 30 martie, închiderea definitivă a procedurii insolvenţei "Hidroelectrica", după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii.
"Hidroelectrica" s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu aşa numiţii "băieţi deştepţi", un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 şi care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar.
1. Interese ascunse nocive
(mesaj trimis de Jorj Gavrilescu în data de 14.05.2017, 18:28)
La intrarea Hidroelectrica in insolvență, administratorul judiciar Remus Borza, a pus ochii pe societatea de servicii si reparatii SC Hidroserv SA. Dorea să o falimenteze si sa o cumpere pe nimic. In acest scop a tras sforile si a unificat toate unitătile Hidroserv din țară si le-a impus directorii recomandati de el. La Hidroelectrica controlată de el și care este actionarul unic al Hidroserv, a fost extrem de usor sa-si numeasca directorul in persoana mult supusului Agliceru! Agliceru, in cârdăsie cu conducerea Hidroserv aservita lui Borza, a ascultat ordinele si in 2 ani a reusit sa puna pe butuci cea mai mare firma de reparatii energetice. Metode folosite: salarii cat mai mici la salariati, indemnarea acestora sa plece din companie, mii de ore suplimentare per salariat neplătite, a sistat reparatiile la hidrocentrale 2 ani atunci cand Hidroserv avea toti salariatii, iar atunci cand oamenii, sătui de bătaia de joc au plecat, Hidroservului i-a dat lucrari pe care n-au avut cu cine sa le facă. Șmecherii! Astfel incât Hidroserv-ul a intrat in faliment iar firma lui Borza Euroinsol a aparut ca s-o preia. Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, la presiunea opiniei publice, s-a aflat despre conflictele de interese si despre adevaratele intentii ale lui Borza de a pune laba pe companie, iar insolventa a fost dată spre solutionare altei firme.
2. Subminarea interesulor statului roman
(mesaj trimis de Hoandra în data de 16.05.2017, 14:55)
Asta face Agliceru. Curios este ca nici o institutie de forta nu se intereseaza de ce iau salarii de 10.000 de euro cei 300 de salariati ai Hidroelectrica din Bucuresti , si de ce a fost falimentat cu buna stiinta o interprindere romaneasca care repara utilajele noastre. In interesul cui ?
A unei alte multinationale platita pe bani multi?
De ce Ministrul Energiei nu intervine? De ce nu intervine Primul Ministru ?
De ce nu se mai construiesc hidrocentrale daca Hidroelectrica e pe profit ?
Ca sa mai plece 2 milioane de romani din tara ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2017, 07:25)
Nu se mai construiesc hidrocentrale pentru ca profitul HE se împarte intre FP și buget. Guvernul a dat de pusculita de la Hidroelectrica și a găsit resursa bunăstării viitoare a romanilor: profitul hidroelectrica. Guvernul nu vrea sa știe ca bunăstarea se clădește prin crearea de noi locuri de munca și prin investiții în industrie! Cat despre directorasul Agliceru el executa ce i se trasează de către cel care l-a pus!