Preşedintele SUA a votat anticipat pentru "un tip pe nume Trump"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 octombrie 2020

Preşedintele SUA a votat anticipat pentru "un tip pe nume Trump"

Record de voturi la scrutinul american

CNN îl dă câştigător pe Biden în a doua dezbatere electorală, desfăşurată săptămâna trecută, iar abc7news - pe Trump

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, şi-a exprimat sâmbătă, anticipat, votul pentru scrutinul prezidenţial din SUA, programat să aibă loc la data de 3 noiembrie. Preşedintele Statelor Unite, care se află în turneu electoral, a votat la o secţie organizată într-o bibliotecă din Palm Beach County, Florida, iar la ieşirea de la vot, le-a răspus, glumind, jurnaliştilor ce l-au întrebat care i-a fost opţiunea: "Am votat cu un tip pe nume Trump".

Liderul american a criticat din nou votul prin corespondenţă, considerând că în baza acestuia se poate frauda masiv scrutinul. Donald Trump a spus: "A fost un vot foarte sigur, mult mai sigur decât atunci când îl trimiţi prin poştă. Totul a fost perfect, foarte strict, cu respectarea regulilor, nu ca atunci când votezi prin poştă. Nu cred că am mai văzut atât de mulţi susţinători, nu cred că a mai fost aşa ceva până acum, e un spirit extraordinar. Am auzit că stăm foarte bine în sondaje în Florida, am auzit că aşa este peste tot".

Conform U.S. Elections Project, peste 50 de milioane de americani au votat deja anticipat - prin poştă sau în persoană.

Menţionăm că vicepreşedintele Mike Pence şi-a exprimat votul anticipat vineri, în Indianapolis.

Conform experţilor electorali, acest scrutin va atrage cea mai mare prezenţă la vot din istoria SUA

În condiţiile în care, până în prezent, au votat anticipat peste 50 de milioane de americani pentru alegerile prezidenţiale din SUA - cifră record - , experţii electorali estimează cea mai mare prezenţă la vot din istorie (din anul 1908 încoace).

Potrivit The Guardian, sunt aşteptaţi să voteze aproape 150 de milioane de americani, adică 65% dintre americanii cu drept de vot, care însumează peste 239 de milioane.

Sistemul electoral din SUA este diferit faţă de cele tradiţionale din alte state ale lumii, unde câştigătorul este cel care obţine cele mai multe voturi. Sistemul electoral american este unul complicat, care cuprinde vot direct şi indirect.

După exprimarea opţiunilor la urne, voturile sunt numărate, iar un rezultat parţial este cunoscut la 12 ore de la închiderea urnelor. După numărarea voturilor, procesul trece la Colegiul Electoral, care cuprinde persoanele desemnate de fiecare stat federal pentru exprimarea voturilor pentru preşedinte şi vicepreşedinte, în numele cetăţenilor statului. Alegerea electorilor diferă de la un stat la altul, însă, în general, partidele politice îi numesc pe electori la convenţiile partidului sau prin votul comitetului central al partidului.

Fiecare stat are acelaşi număr de voturi electorale câţi membri are în Congres. În total, în Colegiul Electoral sunt 538 de voturi, iar un candidat are nevoie de cel puţin 270 de voturi ca să fie declarat câştigător. Colegiul Electoral îl alege pe preşedintele ţării, care, astfel, nu este ales prin votul exprimat de popor.

Electorii se adună, în general, în capitalele statelor lor, în decembrie pentru exprimarea votului. Voturile electorale sunt apoi trimise la Washington, unde sunt numărate într-o sesiune comună a celor două camere ale Congresului, în luna ianuarie.

Conform presei străine, câştigătorul votului popular din 2020 nu va fi cunoscut în seara de după închiderea urnelor, aşa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori până acum. Asta, pentru că, în contextul pandemiei, trebuie numărate zeci de milioane de voturi exprimate prin poştă. Astfel, este posibil ca noul preşedinte să fie cunoscut după zile sau chiar săptămâni de la încheierea scrutinului.

De-a lungul timpului, sistemul de vot din SUA a generat rezultate contradictorii: candidaţi care au câştigat alegerile obţinând mai multe voturi de la electori, au pierdut votul popular. Aşa s-a întâmplat în 2016, când democrata Hillary Clinton a câştigat votul popular cu aproape 3 milioane de voturi mai mult decât contracandidatul său republican Donald Trump, care a câştigat alegerile pentru că a obţinut 304 voturi ale electorilor.

Cei doi candidaţi la fotoliul de la Casa Albă se acuză reciproc de corupţie

Donald Trump şi contracandidatul său democrat în alegerile din anul curent, Joe Biden, au avut, în noaptea de joi spre vineri, a doua şi ultima confruntare din această campanie electorală, abordând subiectul gestionării pandemiei de coronavirus şi acuzându-se reciproc de corupţie.

Dezbaterea a fost mult diferită faţă de prima - în care cei doi s-au întrerupt mereu.

Joe Biden a anticipat o "iarnă sumbră" pentru SUA, unde sunt peste 222.000 de decese cauzate de coronavirus, afirmând: "Cineva care este responsabil de atâţia morţi nu trebuie să poată să rămână preşedintele Statelor Unite ale Americii".

Democratul a spus că Trump nu are încă un plan ca să ţină sub control pandemia, însă actualul lider de la Casa Albă, care a şi fost bolnav de Covid-19, i-a răspuns: "Luptăm împotriva pandemiei extrem de ferm. Avem un vaccin care va fi gata, este pregătit, va fi anunţat în următoarele săptămâni".

Donald Trump l-a acuzat pe Joe Biden că vrea "să închidă din nou ţara" şi a criticat gestionarea pandemiei de către unii guvernatori democraţi, în special la New York, epicentrul bolii în SUA.

"Priviţi la New York, oraşul moare, toată lumea părăseşte New Yorkul", a afirmat Trump.

Pe de altă parte, Trump i-a cerut explicaţii lui Biden în legătură cu acuzaţiile de corupţie privind activităţile fiului său Hunter în China şi în Ucraina. Preşedintele SUA, care susţine că familia Biden este o "întreprindere infracţională", s-a adresat contracandidatului său: "Joe, cred că le datorezi americanilor o explicaţie. Erai vicepreşedinte (n.r. în administraţia Obama) când s-a întâmplat asta şi nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată". Trump a invitat în public un fost asociat al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, care îl acuză pe fiul candidatului democrat că s-a folosit de numele de familie ca să câştige "milioane" în străinătate, cu încuviinţarea tatălui său.

"Niciodată în viaţa mea nu am luat vreun cent dintr-o sursă străină", a răspuns candidatul democrat, subliniind de mai multe ori: "Nu este adevărat".

Joe Biden a mai afirmat că în Statele Unite există un "rasism instituţional" şi că "trebuie să oferim oportunităţi economice, o educaţie mai bună, o asigurare medicală mai bună, un acces mai bun la şcolarizare, la împrumuturi, bani pentru a demara afaceri".

În replică, Donald Trump a afirmat că el este preşedintele american care a făcut cel mai mult pentru comunitatea afro-americană "de la Abraham Lincoln încoace" şi a amenţionat că Joe Biden nu a făcut nimic pentru persoanele de culoare din SUA pe vremea când era vicepreşedinte.

"Sunt persoana cel mai puţin rasistă din această încăpere", a declarat Donald Trump, însă Joe Biden i-a răspuns că este "unul dintre preşedinţii cei mai rasişti din istoria modernă a SUA".

În acest an nu au fost organizate decât două dezbateri între candidaţi, în contextul pandemiei de coronvirus.

Conform unui sondaj realizat de CNN săptămâna trecută, Joe Biden s-a descurcat mai bine, 53% dintre votanţii care au urmărit dezbaterea spunând că Biden a câştigat confruntarea, iar 39% - că Trump a ieşit învingător.

Sondajul arată că 73% dintre urmăritori consideră corecte criticile lansate de Biden la adresa lui Trump, faţă de 26%, cât le consideră nedrepte. O proporţie de 50% a catalogat drept corecte atacurile lui Trump la adresa lui Biden, iar 49% au spus că acestea nu au fost corecte.

Potrivit sondajului CNN Instant realizat după prima confruntare, numai 28% au considerat că preşedintele Trump a câştigat dezbaterea, iar 67% au catalogat nedrepte criticile lui la adresa lui Biden.

Conform abc7news, Trump a câştigat dezbaterea cu 51%, pentru Biden pronunţându-se 49%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb