Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-au întâlnit marţi, la New York, întrevedere ce marchează o piatră de hotar majoră, în contextul în care cele două ţări sunt într-un proces lent de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, relatează Agerpres.
Cândva aliaţi regionali apropiaţi, relaţiile dintre Israel şi Turcia au fost tensionate timp de mai bine de un deceniu. Ankara l-a expulzat pe ambasadorul israelian în urma unui raid israelian din 2010 asupra unei nave care transporta ajutoare în Fâşia Gaza în care şi-au pierdut viaţa zece cetăţeni turci.
Relaţiile diplomatice au fost restabilite în 2016, dar doi ani mai târziu, Turcia şi-a rechemat diplomaţii şi i-a expulzat pe cei israelieni, după ce forţele israeliene au ucis mai mulţi de palestinieni care luaseră parte la protestele din Fâşia Gaza.
O vizită în Turcia a preşedintelui israelian Isaac Herzog în martie 2022, urmată de vizite ale ambilor miniştri de externe, au ajutat la încălzirea relaţiilor după mai bine de un deceniu de tensiuni.
Cei doi lideri au discutat subiecte politice, economice şi regionale, precum şi problema israeliano-palestiniană, a declarat preşedinţia turcă într-o postare pe platforma de socializare X despre întâlnirea din marja Adunării Generale anuale a ONU.
Preşedintele Erdogan i-a comunicat premierului Netanyahu că cele două ţări pot coopera în materie de energie, tehnologie, inovare, inteligenţă artificială, precum şi securitate cibernetică, conform sursei citate.
Energia a devenit un domeniu principal de cooperare potenţială."În cadrul întâlnirii au fost discutate oportunităţi de cooperare energetică, în primul rând în domenii precum explorarea, producţia şi comerţul cu gaze naturale", a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, care a participat la discuţii.
Din 2020, Turcia a început o ofensivă de îmbunătăţire a relaţiilor cu rivalii săi, făcând paşi în dialogul cu Emiratele Arabe Unite, Israel, Arabia Saudită şi Egipt.