Preşedintele TVR a revocat Ordinul privind procedura de selecţie a angajaţilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 22 octombrie 2012

"Reforma trebuia continuată, presiunea partenerilor externi şi a creditorilor accentuându-se în intervalul cuprins între data pronunţării deciziei CCR şi cea a publicării ei în Monitorul Oficial", a precizat Claudiu Săftoiu.

"Reforma trebuia continuată, presiunea partenerilor externi şi a creditorilor accentuându-se în intervalul cuprins între data pronunţării deciziei CCR şi cea a publicării ei în Monitorul Oficial", a precizat Claudiu Săftoiu.

Modul de selecţie a celor care vor fi concediaţi, supus votului CA

Noul Consiliu de Administraţie (CA) al TVR va primi spre analiză, în prima şedinţă, documentele aferente procesului de selecţie a personalului din TVR, a precizat Claudiu Săftoiu, într-un comunicat de presă.

Acesta susţine: "Am semnat actul de revocare a Ordinului nr. 661/2012 de punere în aplicare a procesului de selecţie din cadrul restructurării de personal, parte a Programului de redresare economică a SRTv, aprobat de CA. OPDG (n.r. Ordinul Preşedintelui-Director General) nr. 661 a fost emis în deplină concordanţă atât cu prevederile HCA nr. 110, cât şi cu legislaţia aplicabilă, pe 2 octombrie, în contextul situaţiei financiare critice a televiziunii publice şi al iminentei publicări în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale a Româ-niei (CCR) privind neconstituţionalilatea desemnării CA, care echivala cu apariţia unei situaţii de incertitudine la nivelul întregii conduceri a TVR".

Noile documente vor fi supuse aprobării CA după ce comisiile de selecţie a celor care vor fi disponibilizaţi şi regulamentul de desfăşurare a selecţiei au fost aprobate prin Ordin al preşedintelui şi i-au nemulţumit pe salariaţi, dar şi pe unii membri ai CA.

Sute de angajaţi din TVR au protestat mai multe zile în faţa instituţiei faţă de modul în care urma să se desfăşoare întreaga procedură.

Salariaţii acuză conducerea televiziunii că înscrierea în procesul de selecţie este condiţionată de renunţarea "voluntară" la locul de muncă. Refuzul înscrierii în acest proces echivalează automat cu disponibilizarea.

Valentin Nicolau, fost şef al TVR şi membru în Consiliul de Adminis-traţie (CA) din partea salariaţilor, ne-a spus că procesul de selecţie "este o aiureală totală", subliniind, într-o scrisoare deschisă pe care a postat-o pe blogul său, că Săftoiu a "pregătit o cerere-capcană pe care o prezintă ca obligatoriu de semnat de către toţi angajaţii. Din cererea de înscriere rezultă că angajatul e cel care solicită «înscrierea în procesul de selecţie», în vederea obţinerii unui «viitor loc de muncă» şi că este «de acord cu Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea selecţiei salariaţilor SRTv»!".

Reprezentanţii biroului de presă din cadrul Televiziunii Române ne-au spus, vineri, că, până în prezent, nu a fost depusă nicio astfel de cerere, din partea niciunui salariat, pentru "înscrierea în procesul de evaluare".

În scrisoarea postată pe blogul său, fostul preşedinte al TVR mai susţine: "În ceea ce priveşte procedurile de restructurare, cu greu îşi putea imagina cineva o aiureală mai mare. Aproape 3.300 de angajaţi evaluaţi în 15 zile, într-un talmeş-balmeş organizatoric. Din televiziune dispar profesii ca reporter şi prezentator, asta doar pentru a avea formal posibilitatea declarării restructurării. Profesionişti cu state vechi vor fi judecaţi prin evaluări cu teste-grilă, ca orice începător, precum aspiranţii la carnetul de şofer. Nu înţeleg de ce trebuie umiliţi cei care au servit ani de zile TVR şi care au un portofoliu impresionant de producţii de televiziune. Dintre aiurelile noii organigrame remarc faptul că la aproximativ 100 de diverşi referenţi statisticieni rămân şapte regizori artistici. În acest timp, telefoa-nele sună, pilele sunt activate, pesemne că listele cu cei care trebuie să rămână sunt deja făcute".

Din comisiile desemnate să decidă cine sunt cei care vor fi disponibilizaţi au fost incluşi şi parlamentari USL.

"Cred că niciodată TVR nu s-a confruntat cu o mai mare presiune politică ca în această perioadă", a mai spus Valentin Nicolau.

În comunicatul de vineri, Claudiu Săftoiu precizează: "Reforma trebuia continuată, presiunea partenerilor externi şi a creditorilor accentuân-du-se în intervalul cuprins între data pronunţării deciziei CCR şi cea a publicării ei în Monitorul Oficial. Mai mult, procedurile parlamentare ar fi putut întârzia instalarea noului Consiliu de Administraţie până la 45 de zile, adâncind vidul deliberativ şi managerial din SRTv şi crescând riscul ca televiziunea publică să intre în blocaj financiar. După validarea noului CA şi a preşedintelui acestuia de către Parlament, situaţia care a stat la baza emiterii Ordinului 661 nu mai există, motiv pentru care am decis revocarea acestuia. Astfel, Consiliul de Administraţie al TVR va primi, spre analiză, în prima sa şedinţă, extraordinară, documentele aferente procesului de restructurare, modificate corespunzător".

Amintim că, la finalul lui septembrie, Curtea Constituţională a Româ-niei (CCR) a admis sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului de numire a CA al TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de democrat-liberali. Astfel, CCR a decis că numirea CA al TVR, în iunie 2012, este neconstituţională. Hotărârea CCR a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 3 octombrie, noul CA al televiziunii publice fiind validat cu două săptămâni în urmă de plenul Parlamentului. Consiliul de Administraţie şi-a schimbat doi membri, preşedintele-director general al instituţiei rămânând Claudiu Săftoiu - validat săptămâna trecută de Parlament.

Reforma în TVR este un proces contra cronometru, spune şeful televiziunii publice, adăugând că orice amânare sau întârziere a acestei reforme "pune în pericol atât activitatea TVR, cât şi accesul publicului la informare".

Astfel, "sub presiunea impusă şi de termenele prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 33/2012", Consiliul de Administraţie este obligat să finalizeze, până în decembrie, Strategia de redresare economică şi organizaţională a televiziunii publice, care se confruntă cu probleme financiare grave.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb