Preşedintele ucrainean efectuează prima vizită oficială în SUA

E.D.
Internaţional / 18 septembrie 2014

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, este primit astăzi ca oaspete la Washington, în prima sa vizită oficială în SUA, unde urmează să fie primit de Barack Obama la Casa Albă şi să rostească un discurs în faţa Congresului SUA, relatează AFP.

Potrivit agenţiei de ştiri, fostul om de afaceri urmează să pledeze cu fermitate pentru ca ţara sa să obţină un "statut special" de aliat care nu este membru NATO.

"Eu chiar contez pe sprijinul dumneavoastră", a afirmat Poroşenko marţi la Ottawa, într-o alocuţiune pronunţată în parlamentul Canadei, în ajunul primei sale vizite în SUA de la alegerea în funcţia de preşedinte la începutul lunii iunie.

La două zile după ratificarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, viitorul Ucrainei rămâne încărcat de incertitudine după un conflict de cinci luni soldat cu aproximativ 2.900 de morţi şi peste jumătate de milioane de persoane strămutate. Armistiţiul semnat la 5 septembrie între Kiev şi rebelii proruşi rămâne fragil.

"Sunt bucuros să văd că partenerii noştri europeni şi americani înţeleg că ne luptăm nu numai pentru integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei, ci şi pentru securitatea mondială", sublinia vineri la Kiev Poroşenko, cerând o "nouă strategie în termeni de securitate".

Obama a reiterat de mai multe săptămâni că Statele Unite vor continua să ofere o asistenţă militară neletală şi formare armatei ucrainei, subliniind însă că Washingtonul nu intenţionează să recurgă la forţă în această ţară.

"NATO trebuie să îşi asume angajamente concrete pentru a ajuta Ucraina să modernizeze şi să îşi consolideze forţele de securitate", a pledat el la Tallinn, în Estonia, amintind că Ucraina nu face parte din Alianţa Nord-Atlantică, a cărei cartă prevede solidaritate între membri în caz de agresiune.

Casa Albă a rămas evazivă cu privire la eventualele anunţuri cu ocazia acestei vizite dar a sugerat clar că este vorba înainte de toate de trimiterea unui mesaj puternic.

Aşteptat la Casa Albă la începutul după-amiezii, Poroşenko, care vorbeşte fluent limba engleză, îşi va începe vizita la Washington cu un discurs solemn pronunţat în faţa camerelor reunite ale Congresului american - Camera Reprezentanţilor şi Senatul.

Doar liderii ţărilor aliate cele mai apropiate de SUA au dreptul să vorbească de la această tribună. Ultima oară a vorbit de la această tribună preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye, în mai 2013. În aprilie 2005, preşedintele ucrainean prooccidental Viktor Iuşcenko a avut şi el o astfel de onoare. Parlamentarii au americani l-au ovaţionat atunci.

"În termeni de simboluri, va fi o vizită importantă. În ceea ce priveşte acordarea de asistenţă concretă Ucrainei, mult mai puţin", rezumă Eugene Rumer, de la Carnegie Endowment for International Peace, un think tank cu sediul la Washington.

Se aşteaptă ca preşedintele ucrainean să formuleze o cerere privind creşterea ajutorului economic pentru ca ţara să facă faţă unei perioade extrem de dificile pe care o traversează în prezent: FMI prognozează o contractare cu 6,5% a Produsului Intern Brut (PIB) al fostei republici sovietice, în recesiune aproape continuu în ultimii doi ani, şi o inflaţie de 19%.

Expertul Eugene Rumer nu vede "niciun indiciu că americanii sau europenii sunt dispuşi să pună mai mulţi bani pe masă" la planul de salvare de 17 miliarde de dolari stabilit de FMI.

La începutul lunii septembrie, Fondul a prevenit că acest plan, conceput pentru ca Ucraina să evite falimentul după retragerea sprijinului de finanţare rus, ar putea să nu fie suficient, având în vedere violenţele din estul industrial.

Conform celui mai pesimist scenariu, Ucraina ar avea nevoie de un ajutor suplimentar 19 miliarde de dolari până în 2015, a avertizat FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb