Unele companii mici şi mijlocii din ţara noastră s-au adaptat normelor şi cerinţelor Uniunii Europene, dar foarte multe IMM-uri nu au reuşit şi nici nu vor reuşi să se conformeze la timp, declară Marian Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR). Domnia sa spune că, în ceea ce priveşte licenţierea, standardele, pregătirea profesională şi securitatea muncii, o mare parte a companiilor din ţara noastră s-a adaptat normelor europene.
Dar, domnul Miluţ recunoaşte că marea majoritate a întreprinderilor de dimensiuni mici şi mijlocii au şanse mici de supravieţuire. În opinia domniei sale, viaţa acestor companii se va scurta şi mai mult deoarece în perioada următoare vor fi efectuate creşteri salariale, iar societăţile nu vor avea resurse ca să le facă faţă.
Domnul Miluţ ne-a declarat că multe IMM-uri acuză lipsa de sprijin al autorităţilor, care resping ideea diminuării taxelor şi impozitelor, deşi pentru adaptarea la normele europene companiile aveau nevoie de fonduri mari. Astfel, domnia sa crede că, în următorii ani, o mare parte a firmelor vor da faliment, ori vor fi nevoite să se unească.
Marian Miluţ crede că domeniile care s-au adaptat cel mai bine cerinţelor UE sunt construcţiile, industria IT şi comerţul, iar cel mai mult vor fi afectate de aplicarea normelor UE domeniile poluante, cum ar fi industria siderurgică, cea energetică, dar şi agricultura.
În opinia preşedintelui UNPR, marea problemă a ţării noastre este că nu am reuşit să ne axăm pe anumite domenii în care să investim şi care să constituie adevărate atuuri. Domnia sa mai arată că, în timp ce companiile din alte ţări membre ale UE sunt sprijinite de guvernele lor, companiile din ţara noastră suferă de pe urma ostilităţii autorităţilor.
Cu toate că mare parte din IMM-uri au ştiut dinainte de integrare ce trebuie să facă pentru adaptarea la cerinţele UE, Marian Miluţ consideră că acestea fie au amânat adoptarea unor măsuri, fie au fost pur şi simplu dezinteresate de ceea ce se va întâmpla după integrare.