Liderii europeni au strâns rândurile ca să-şi apere postul de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), făcând presiuni asupra lui Dominique Strauss-Kahn, aflat în închisoare, să părăsească funcţia, potrivit Bloomberg.
Europenii consideră că numirea unui european în fruntea instituţiei este esenţială în contextul crizei datoriilor din zona euro.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, considerat unul dintre candidaţii cu cele mai mari şanse la alegerile prezidenţiale de anul viitor, din Franţa, a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute, la New York, fiind acuzat de agresiune sexuală, tentativă de viol şi seches-trare de persoană.
Ministrul Finanţelor din Austria, Maria Fekter, a declarat, la Bruxelles, că Strauss-Kahn riscă să afecteze imaginea FMI. La rândul său, ministrul Finanţelor din Spania, Elena Salgado, s-a distanţat de şeful FMI, afirmând că acesta trebuie să se hotărască dacă vrea să demisioneze, având în vedere "natura extrem de gravă" a acuzaţiilor care i se aduc.
Şi senatorul american republican Mark Kirk a cerut demisia directorului FMI.
Miniştrii Finanţelor din Suedia, Spania şi alte state membre ale UE au declarat că potenţialul succesor al lui Strauss-Kahn trebuie să fie european, în contextul rolului important jucat de FMI în soluţionarea crizei datoriilor din zona euro. Oficialii sud-africani şi sud-coreeni au cerut, însă, un candidat din partea pieţelor emergente, în timp ce Brazilia a sugerat că nu va insista în acest sens. Guvernul chinez a cerut "un proces corect şi trans-parent" de desemnare a unui nou şef FMI.
Fondul a aprobat, anul trecut, împrumuturi de urgenţă de 91,7 miliarde de dolari şi asigură o treime din pachetele de salvare destinate ţărilor europene.
Arestarea lui Strauss-Kahn ar putea fi o ocazie pentru marile economii emergente de a pune capăt tradiţiei ca FMI să fie condus de un european, iar Banca Mondială de un american. Cel mai vehiculat nume pentru o candidatură europeană la şefia FMI este ministrul Finanţelor din Franţa, Christine Lagarde.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, că sunt "motive serioase" ca funcţia de director general al FMI să rămână în Europa, poziţie sus-ţinută ulterior şi de ministrul belgian al Finanţelor, Didier Reynders, şi de omologii săi Anders Borg, din Suedia, Jan Kees de Jager, din Olanda, şi Elena Salgado - Spania.
Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a declarat că FMI trebuie să numească în mod oficial un lider interimar, fiind evident că Strauss-Kahn se află într-o situaţie din care nu poate conduce instituţia.
Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, afirmă: "Este evident că Dominique Strauss-Kahn nu mai e în măsură să conducă FMI".
•
FMI a anunţat că Dominique Strauss-Kahn nu beneficiază în niciun fel de imunitate în faţa jus-tiţiei americane.
"Imunitatea directorului general este limitată şi nu se aplică în astfel de cazuri", a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI, William Murray.
Statutul FMI prevede imunitate juridică pentru funcţionarii săi internaţionali, dar numai pentru acţiuni care au legătură cu exercitarea oficială a atribuţiilor.