Presiuni inflaţioniste extraordinare în industria prelucrătoare din Statele Unite

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 mai 2021

Presiuni inflaţioniste extraordinare în industria prelucrătoare din Statele Unite
Călin Rechea

Activitatea în industria prelucrătoare din SUA s-a temperat neaşteptat în aprilie 2021, pe fondul accentuării substanţiale a presiunilor de preţ pentru materiile prime, conform raportului PMI (Purchasing Managers' Index) de la Institute for Supply Management (ISM) (vezi graficul).

Indicele agregat al activităţii a scăzut până la 60,7 puncte, de la 64,7 puncte în luna precedentă (o valoare sub 50 arată contracţie), în condiţiile în care indicele comenzilor noi a scăzut cu 3,7 puncte, până la 64,3 puncte, iar indicele preţurilor materiilor prime a crescut cu 4 puncte, până la 89,6 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2008.

"Aluminiul, cuprul, produsele chimice, toate tipurile de oţel, materialele plastice, lemnul şi costurile de transport continuă să înregistreze creşteri ale preţurilor pe fondul ofertei deficitare", se arată în raport, care subliniază că avansul preţurilor s-a înregistrat timp de 11 luni consecutive.

În ultimele patru luni, toate cele 18 subsectoare industriale urmărite în raport au înregistrat creşteri ale preţurilor, în special producătorii de mobilă, textile şi pielărie. Lista materiilor prime care au înregistrat scăderi ale preţului conţine un singur element, propilena.

Oferta deficitară este unul dintre principalii factori ai accentuării presiunilor de preţ. Raportul de la ISM include în lista produselor deficitare, printre altele, componentele electronice, unde situaţia se prelungeşte de 5 luni, oţelul (5 luni), oţelul inox (2 luni), dispozitivele LCD şi LED (2 luni), precum şi semiconductorii (5 luni).

Indicele producţiei a scăzut cu 5,6 puncte faţă de luna precedentă, până la 62,5 puncte, în condiţiile în care activitatea a înregistrat un nivel ridicat mai ales în sectoarele produselor petroliere, alimentare, chimice şi electronice. Dintre cele 18 subsectoare industriale analizate, 14 au raportat creşteri ale producţiei.

În ceea ce priveşte stocurile de materii prime, acestea "rămân instabile pe fondul restricţiilor care vin de la furnizori", iar indicele corespunzător a înregistrat o scădere de 4,3 puncte, până la 46,5 puncte.

Indicele numărului de angajaţi a scăzut până la 55,1 puncte, de la 59,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care 13 sectoare industriale au raportat creşteri ale numărului angajaţilor.

Acesta este contextul în care s-a atins un nivel record al indicelui referitor la restanţele în onorarea comenzilor noi, de 68,2 puncte, în creştere de la 67,5 puncte în luna anterioară. Subindicele restanţelor este raportat separat din ianuarie 1993.

În declaraţiile din cadrul sondajului, majoritatea managerilor de achiziţii au subliniat presiunea extraordinară a preţurilor materiilor prime, un fenomen generalizat la nivelul tuturor sectoarelor industriale din Statele Unite.

"Preţurile oţelului sunt nebuneşti, în condiţiile în care importurile sunt distorsionate de tarife", a declarat un manager din industria produselor metalice, în timp ce un manager din industria produselor din plastic şi cauciuc a subliniat că "în cei 35 de ani de activitate nu am văzut nimic asemănător din punct de vedere al preţurilor sau al perioadelor de livrare ".

Situaţia este deosebit de gravă şi în industria calculatoarelor şi a produselor electronice. "Deficitul de semiconductori are un impact teribil asupra timpilor de livrare şi a preţurilor", a declarat un manager de achiziţii din sector, care a mai precizat că "pare să existe o creştere generalizată a preţurilor pentru majoritatea liniilor de aprovizionare".

Următorul raport PMI pentru industria prelucrătoare de la ISM va fi publicat la 1 iunie 2021 la adresa www.ismworld.org.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb