Controversatul contract încheiat, la finele anului trecut, între "Hidroelectrica" şi "ArcelorMittal Galaţi" la un preţ mult sub media pieţei este opţiunea strategică a statului de a susţine industria siderurgică. Mihai David, membru în Consiliul de Administraţie al "Hidroelectrica" şi fost director general al companiei, a declarat: "Proprietarul Hidroelectrica, respectiv statul, nu a dorit să ofere la vânzare această cantitate (n.r. 1,7 milioane MWh) către furnizori ca să o vândă mai departe şi să o speculeze. Statul a preferat să răs-pundă cererii ArcelorMittal Galaţi şi să susţină industria siderurgică pentru a fi competitivă".
Domnia sa a spus ieri, într-o întâlnire cu presa, că la suma de 130 de lei/MWh - preţul de furnizare al energiei hidro către combinat - se adaugă tarifele de transport, distribuţie şi costurile cu echilibrarea. Astfel, preţul final plătit de "ArcelorMittal Galaţi" pentru energia pe care o va consuma în 2011 este de aproape 200 de lei/MWh. "Peste această sumă, combinatul nu ar mai fi fost competitiv", a menţionat David explicând de ce "Hidroelectrica" a bătut palma cu "ArcelorMittal Galaţi" pe acelaşi preţ pentru care i-a furnizat energie şi în 2010.
Oficialul "Hidroelectrica" a subliniat că, anul trecut, contractul dintre companie şi combinatul siderurgic a fost analizat de Comisia Europeană, care a constatat că nu este un ajutor de stat şi că producătorul de electricitate are profit de pe urma lui.
"Hidroelectrica" a ales să răspundă, pe 29 decembrie, pe piaţa PCCB a OPCOM, ofertei de cumpărare a "ArcelorMittal Galaţi" deşi au exis-tat oferte mult mai avantajoase. Pentru acest an, pe 4 ianuarie, pe PCCB, doi furnizori privaţi au ofertat pentru aceeaşi cantitate preţul de 159 de lei/MWh (Petprod) şi respectiv de 133 de lei/MWh, fără taxă de injecţie (Arelco Distribuţie).
Mulţi furnizori consideră că nu este legal ca "Hidroelectrica" să răs-pundă ofertei "ArcelorMittal" în condiţiile în care în prezent, pe PCCB, preţul mediu plătit pentru energia aferentă anului viitor este de circa 170 lei/MWh, şi în condiţiile în care au existat oferte de cumpărare la un preţ mai mare pentru aceeaşi cantitate de energie.
Reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al "Hidroelectrica", au comentat tranzacţia: "Contractul cu ArcelorMittal Galaţi nu este ilegal întrucât tranzacţia s-a desfăşurat pe PCCB a OPCOM, pentru un consumator industrial care funcţionează în bandă (zi şi noapte cu aceeaşi putere), având o importanţă strategică în economia naţională a României". Ei au mai arătat, într-un comunicat sec, că "tranzacţia s-a desfăşurat în mod transparent, iar preţul de vânzare este unul care garantează profitul Hidroelectrica SA".
• O nouă majorare de preţ pentru "băieţii deştepţi"
Mihai David susţine că a reuşit să finalizeze, anul trecut, negocierile cu furnizorii privaţi cărora "Hidroelectrica" le livrează energie prin contracte directe. Astfel, pentru acest an, preţurile au urcat la 130-141 de lei/MWh (de la 90 de lei/MWh la 1 iulie 2009).
În 2011, pe piaţa reglementată, "Hidroelectrica" va livra cu 500 GWh în plus faţă de anul trecut, întreaga cantitate ajungând la 4,5 TWh. Preţul reglementat a rămas, în schimb, la nivelul de anul trecut, de 72 de lei/MWh, deşi apa uzinată de companie s-a scumpit (taxa plătită de "Hidroelectrica" SA către Apele Române). Astfel, pe piaţa liberă, compania va livra circa 11 TWh. Din aceştia, 3 TWh reprezintă contractul cu "Alro", tarifat în funcţie de cotaţia aluminiului.
Compania mai are contracte de preluare a energiei termo de la Paroşeni şi Deva, în cantitate maximă totală de 2,5 TWh. Preţul de preluare acestei energii este de circa 230 de lei/MWh.
• Energie ieftină de la "Petrom"
"Petrom" şi "Hidroelectrica" au încheiat un contract prin care "Hidroelectrica" va cumpăra, în 2011, energie de aproape 600 GWh, în perioada în care centrala electrică de la Brazi va fi în probe, a mai declarat Mihai David. "Valoarea contractului este confidenţială, iar probele de funcţionare a noii centrale a Petrom de 800 MW vor începe din februarie", a completat domnia sa.
1. Si cind s-a trezit era dimineata!
(mesaj trimis de Horea Petrica în data de 06.01.2011, 10:55)
Se vede foarte clar haosul de la Hidroelectrica. In loca sa produca energie, Hidroelectrica a ajuns sa cumpere energie de la firme private si sa o revinda mult mai ieftin altor firme private. Pai daca faci asa ceva la patron, a doua zi esti concediat cu obligatia de a acoperi gaura sau eventual nici nu mai ajungi acasa. De ce firmele parazit nu se duc direct la Petrom sa cumpere energie si trebuie sa o cumpere Hidroelectrica pentru ei? Ceva trebuie facut pentru a sparge mafia de la hidro, altfel in ciuda profitului de monopol, pierderile se vor acumula in timp. Doar intrebati-va: cite centrale noi a construit hidro in ultimii 5 ani cu banii pe care i-a produs, sau din credite, si la ce cost/MW instalat? Veti ramine socati de miliardele date la ISPH si la Hidroconstructia fara licitatii.