Preţul aurului - cea mai mare creştere de după atacurile teroriste din septembrie 2001

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iulie 2006

Preţul aurului a înregistrat, la finele săptămânii trecute, pe piaţa din New York, cea mai mare creştere de după atacurile teroris-te din septembrie 2001, ca urmare a faptului că banca centrală a SUA, Rezerva Federală (Fed), a sugerat că ar putea pune punct procesului de majorare a dobânzilor. În aceste condiţii, dolarul s-a depreciat, iar cotaţia aurului a crescut puternic.

Preţul aurului a câştigat 4,6% vineri, ajungând la 616 dolari/ uncie, după ce, joi, oficialii Fed au anunţat că o majorare viitoare a dobânzii de referinţă va fi efectuată doar dacă statisticile vor arăta că se impune o astfel de măsură. Amintim că Fed şi-a majorat cu 0,25% dobânda de referinţă joi seara, aceasta ajungând la 5,25%. Astfel, Fed a recurs la cea de-a 17-a majorare din iunie 2004 până în prezent.

"Comentariile Fed sunt < foarte prietenoase > pentru piaţa aurului", declară Michael Guido, director în cadrul "Société Générale", sucursala New York.

În opinia sa, investitorii sunt mai încrezători în condiţiile date în ceea ce priveşte achiziţia metalului preţios. Preţul aurului cu livrare în august a urcat cu 27,10 dolari (4,6%), la 616 dolari uncia în ultima zi a săptămînii trecute, la divizia Comex a New York Mercantile Exchange, acesta fiind cel mai mare câştig înregistrat după 14 septembrie 2001 - prima zi de tranzacţionare de după atacurile teroriste. Menţionăm că, la data de 12 mai 2006, preţul aurului a atins nivelul maxim al ultimilor 26 de ani, 732 de dolari uncia.

La Londra, aurul cu livrare imediată a câştigat 14,80 dolari sau 2,5%, ajungând la 614,45 dolari/uncie. În perioada aprilie-iunie 2006, cotaţia aurului a crescut cu aproape 4,4% la Londra, aceasta fiind a cincea majorare trimestrială consecutivă.

Dolarul a pierdut teren în raport cu euro pe fondul declaraţiilor reprezentanţilor Fed, dar şi pe cel al speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană şi-ar putea majora dobânda într-un ritm mai rapid decât Fed. Totuşi, la momentul actual, dobânda BCE este de numai 2,75%. De la începutul anului, cotaţia aurului a crescut cu 16%, iar dolarul a pierdut 7,3% în raport cu euro. În ultima zi a săptămânii trecute, moneda SUA s-a depreciat până la 1,2747 unităţi/euro, pe piaţa din New York, de la 1,2664 unităţi/euro la finele zilei anterioare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb