Preţul boabelor de soia, redus de producţia mare la nivel mondial

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2014

Preţul boabelor de soia, redus de producţia mare la nivel mondial

Cotaţia futures a boabelor de soia a scăzut ieri, pentru a doua zi la rând, pe piaţa americană, după ce Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) şi-a modificat în creştere estimările privind producţia globală de profil.

Conform USDA, producţia mondială de soia va fi de 287,69 milioane de tone în 2014, comparativ cu 268,27 milioane în anul precedent, respectiv 286,83 milioane de tone, cât era estimarea anterioară.

USDA mai preconizezaă că stocurile globale vor fi, înainte de începerea recoltei din 2014, de 73,01 milioane tone, faţă de 72,3 milioane de tone, cât anticipa anterior. Analiştii estimau stocuri de 72,39 milioane de tone.

Preţul boabelor de soia cu livrare în martie a coborât cu 0,8% ieri, la ora 08.22, la Chicago Board of Trade, ajungând la 13,152 dolari/buşel (un buşel de soia = 27,2 kg). Cotaţia a urcat timp de şapte sesiuni bursiere consecutive, până în 7 februarie, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de avans din martie 2012.

"Estimările USDA au redus preţurile seminţelor oleaginoase, alimentând temerile că este posibil ca avansul recent de pe pieţele de profil să nu aibă suport fundamental", este de părere, potrivit Bloomberg, Luke Mathews, strateg la "Commonwealth Bank of Australia". Acesta a menţionat: "Estimările privind producţia mondială de soia au fost modificate în creştere, iar cele referitoare la cerere - în sens negativ".

USDA anticipează că stocurile de soia din SUA vor fi, înainte de recolta viitoare, de 150 de milioane de buşeli, estimarea în acest sens fiind neschimbată comparativ cu cea precedentă (din ianuarie). Analiştii preconizau un nivel mediu al stocurilor de soia din SUA de 145 milioane de buşeli.

La finele lunii trecute, compania germană de cercetare Oil World estima că producţia globală de seminţe oleaginoase va fi mai mare decât preconiza în urmă cu o lună, pe fondul îmbunătăţirii perspectivelor recoltelor de soia din Brazilia şi de floarea soarelui din Rusia şi Ucraina.

Potrivit Oil World, producţia mondială de seminţe oleaginoase majore (şapte la număr) va fi de 490,9 milioane de tone în anul agricol 2013/2014, cu 1,9 milioane de tone peste nivelul estimat anterior, respectiv cu 7% mai mare decât cea din anul precedent.

Compania anticipează că producţia mondială de soia va fi de 287,8 milioane de tone anul acesta, faţă de 287,6 milioane de tone, cât estima anterior. În privinţa stocurilor mondiale de soia, Oil World anticipează un nivel de 79,2 milioane de tone, în creştere cu 26% faţă de anul precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb