Preţul cauciucului scade, pe fondul temerilor legate de cererea din China

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie 2014

Preţul cauciucului scade, pe fondul temerilor legate de cererea din China

De la începutul anului, cotaţia a pierdut 17% la Bursa din Tokyo şi 14% la cea din Shanghai

Stocurile de profil din China ating nivelul maxim al ultimilor nouă ani

Preţul futures al cauciucului a scăzut ieri, pe piaţa din Tokyo, pe fondul avansului stocurilor de profil din China, care au ajuns la nivelul maxim al ultimilor nouă ani. Creşterea acestora în ţara asiatică semnalează slăbirea cererii de cauciuc din partea celui mai mare consumator mondial din domeniu.

Preţul cauciucului cu livrare în iunie a coborât cu 1,1% ieri, la Tokyo Commodity Exchange, ajungând la 226,7 yeni kilogramul (2.208 dolari tona). Comparativ cu preţul de închidere record atins la data de 9 septembrie anul trecut (286 yeni/kg), cotaţia actuală este cu 21% mai mică.

Preţul cauciucului tranzacţionat la Bursa din Tokyo (cel de referinţă la nivel internaţional) a scăzut cu 17% anul acesta, iar în China - cu 14%. Ieri, la Shanghai Futures Exchange, preţul cauciucului cu livrare în luna mai atingea 15.605 yuani (2.580 dolari) tona, acesta fiind cel mai redus nivel din iulie 2009 până în prezent.

"Există temeri că încetinirea expansiunii producţiei industriale a Chinei va determina slăbirea cererii. Este posibil ca achiziţiile de cauciuc din China să nu accelereze", declară, conform Bloomberg, Takaki Shigemoto, analist la JSC Corp. din Tokyo.

Creşterea economiei Chinei, a doua la nivel mondial, care utilizează o treime din cauciucul produs în întreaga lume, va încetini la 7,5% anul acesta, respectiv la 7,3% în 2015, de la 7,7% în 2013, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Conform datelor recente ale Shanghai Futures Exchange, stocurile de cauciuc monitorizate de această piaţă au crescut timp de opt săptămâni consecutive, însumând 204.451 tone.

Posibil excedent pe piaţa cauciucului

Producţia de cauciuc din Thailanda, cel mai mare furnizor mondial din domeniu, ar putea spori cu 4,3% anul acesta, la 4 milioane de tone, pe fondul extinderii culturilor din ţară, conform Biroului pentru Economie Agricolă din Bangkok.

Luna trecută, Prachaya Jumpasut, directorul general al The Rubber Economist, estima că excedentul de cauciuc de pe piaţa mondială ar putea urca la 366.000 de tone în 2014, de la 336.000 tone în 2013.

La finele lui 2013, Prachaya Jumpasut estima că, anul acesta, cererea globală de cauciuc ar putea creşte cu 3,1%, la 11,6 milioane de tone, faţă de un avans de 4,1%, cât preconiza în septembrie.

International Rubber Study Group: China a generat 35% din cererea mondială de cauciuc, în 2012, consumând 3,9 milioane de tone. Din această cantitate, 70% este utilizată la fabricarea de anvelope, conform Qingdao International Rubber Exchange Market.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb