Strategia de listare a 10% din acţiunile Nuclearelectrica, cu tranşele alocate investitorilor şi limitele de preţ, urmează să fie aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, susţin surse apropiate situaţiei. Joi, va fi depusă, la Registrul Comerţului, hotărârea acţionarilor Nuclearelectrica privind vânzarea pe Bursa de Valori Bucureşti a 10% din acţiuni prin majorare de capital social, mai spun sursele citate.
Autorităţile au intrat într-o cursă contracronometru pentru listarea Nuclearelectrica SA, ca să demonstreze FMI că există voinţă politică pentru privatizarea companiilor de stat, mai ales după eşecul vânzării Poştei şi a încertitudinilor legate de finalizarea privatizării CFR Marfă, afirmă sursele noastre.
Listarea va fi promovată intens în SUA şi Canada, unde energia nucleară nu are problemele de imagine din Europa, ne-au precizat sursele noastre.
Oferta prin care Nuclearelectrica vrea să emită şi să vândă pe bursă 10% din acţiuni va avea o structură apropiată celei prin care statul a cedat, în luna aprilie, 15% din titlurile Transgaz, preţurile de vânzare urmând să fie stabilite tot în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Acţiunile ar urma să fie împărţite în trei tranşe, din care una pentru investitorii instituţionali şi salariaţii Nuclearelectrica, iar alte două destinate investitorilor de retail, în funcţie de volumul subscrierilor.
Oferta va avea două preţuri, unul minim şi unul maxim, iar investitorii instituţionali vor fi singurii care pot plasa ordine de subscriere în acest interval, în timp ce ceilalţi investitori şi salariaţii vor fi obligaţi să subscrie doar la preţul maxim, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.
La fel ca la oferta secundară de la Transgaz, micii investitori, dar şi salariaţii vor putea cumpăra cu discount.
Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu, a declarat, recent, că planul pentru listarea Nuclearelectrica va fi publicat la jumătatea lunii iunie. Listările Electrica SA şi Romgaz vor avea loc în toamnă, iar pentru listarea Complexului Energetic Oltenia este nevoie de restructurări, a mai spus domnia sa.
Şeful OPSPI a declarat, recent, pentru ziarul BURSA, că privatizarea pachetului majoritar al Electrica SA nu ridică probleme de concurenţă pentru că nu se face o vânzare a 51% din acţiunile Electrica SA către un investitor strategic. Vânzarea acestor acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti va atrage mai mulţi investitori, din toate categoriile, iar acţionariatul va fi unul divers.
Şi în acest caz, alocarea tranşelor se va face după modelul aplicat, în primăvară, la oferta secundară de la Transgaz. Potrivit strategiei de privatizare, vânzarea a 51% din acţiunile Electrica SA se va face prin ofertă publică de majorare a capitalului social cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 105% din capitalul social existent.
Guvernul şi-a mai propus şi listarea, tot printr-o majorare de capital, a 15% din Complexul Energetic Oltenia. Surse din companie ne-au declarat că procedura a fost demarată, dar nu va fi una accelerată pentru că societatea a luat fiinţă abia anul trecut. În plus, Complexul Oltenia, care produce electricitate pe bază de lignit, se confruntă cu condiţii dificile de piaţă, pe fondul scăderii abrupte a cererii de energie şi a disfuncţiilor create de producţia volatilă a eolienelor.
Potrivit surselor noastre, la această dată, Complexul Oltenia are contractată o cantitate de energie cu 40% mai mică decât perioada similară a anului trecut şi speră ca regulile de dispecerizare a unităţilor de producţie să fie schimbate. În prezent, fluctuaţiile de producţie a parcurilor eoliene sunt echilibrate cu marile grupuri termo din Oltenia, care sunt concepute să funcţioneze în bandă. În luna aprilie, grupurile funcţionale din Complexul Oltenia au fost oprite şi pornite, la ordinul Dispecerului Naţional, de 20 de ori.
1. Precizare
(mesaj trimis de Ion de la tara în data de 18.06.2013, 08:45)
Cred ca mai corect ar fi fost: In luna aprilie la Complexul Oltenia au fost efectuate 20 de opriri si porniri de grupuri functionale (insumate), la ordinul Dispecerului Energetic National