Preţul petrolului a pierdut aproape 30% de la începutul anului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 noiembrie 2014

Preţul petrolului a pierdut aproape 30% de la începutul anului

AIE: Cotaţiile ar putea continua să scadă în 2015

Oficial rus: Dacă barilul de petrol ajunge sub 60 de dolari, Rusia intră în recesiune

Preţul petrolului brut a scăzut şi ieri pe pieţele din SUA şi Europa, investitorii analizând posibilitatea unei reduceri a producţiei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) în reuniunea de săptămâna viitoare.

Statele membre ale OPEC, care asigură aproximativ 40% din producţia mondială de ţiţei, se vor reuni la Viena, la data de 27 noiembrie, când vor stabili strategia viitoare.

Luni, oficiali din Venezuela (stat membru OPEC) s-au întâlnit cu responsabili din Rusia pentru discuţii privind modalităţile prin care ar putea fi susţinute preţurile de pe piaţa ţiţeiului, care se află în declin puternic.

Rafael Ramirez, ministrul de externe din Venezuela, reprezentant al ţării în OPEC, şi ministrul energiei din Rusia, Alexander Novak, au analizat o posibilă "acţiune coordonată" pentru apărarea pieţei petrolului.

În acelaşi context, ministrul iranian al Ţiţeiului, Bijan Namdar Zanganeh, se pregăteşte să efectueze o vizită în Emiratele Arabe Unite, săptămâna aceasta.

Cotaţia futures a petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,4% ieri, la ora 10:41, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 74,62 dolari barilul. La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în ianuarie a coborât cu 0,9%, la 78,57 dolari/baril.

De la începutul anului curent, preţul petrolului a pierdut aproape 30 de procente. Cotaţia s-a înscris pe un curs descendent în condiţiile în care Statele Unite ale Americii extrag petrol în cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, iar creşterea cererii de profil încetineşte.

Analiştii băncii americane de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. sunt de părere că o reducere importantă a cotelor de producţie ale OPEC, în vederea susţinerii preţurilor, nu este în interesul acestui grup, întrucât o astfel de situaţie ar determina expansiunea producţiei de gaze de şist din SUA.

Conform unui raport publicat zilele trecute de bancă, declinul recent al preţului petrolului sporeşte şansele unei reduceri a producţiei OPEC cu peste 500.000 de barili pe zi, ceea ce ar însemna că vor fi necesare noi tăieri din 2016. În prezent, ţinta de producţie a OPEC este de 30 de milioane de barili pe zi.

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) estimează că preţul petrolului ar putea să continue să scadă anul viitor, după ce, anul acesta, a ajuns la nivelul minim de după 2010. Specialiştii AIE susţin că redresarea preţurilor nu este aşteptată prea curând "din cauza modificărilor structurale" care afectează industria de profil, precum cererea slabă din China şi creşterea producţiei de gaze de şist din SUA.

Ministrul finanţelor din Rusia, Anton Siluanov, consideră că economia ţării sale (puternic dependentă de livrările de petrol) va intra în recesiune în 2015, dacă preţul petrolului va coborî sub 60 de dolari/baril, iar Occidentul va înăspri sancţiunile la adresa Moscovei.

În opinia sa, dacă preţul petrolului se va menţine la nivelul actual, iar sancţiunile nu se vor modifica, economia Rusiei va avea o creştere care nu va depăşi 1% în 2015.

"Recesiunea este inevitabilă în 2015, dacă situaţia se înrăutăţeşte", declară Siluanov, menţionând: "Dacă preţul petrolului scade la 60 de dolari barilul, atunci economia noastră va avea creştere negativă".

Economia Rusiei a crescut cu 0,7% în trimestrul al treilea din 2014, în ritm anual, acesta fiind cel mai încet ritm de avans din 2009 până în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb