Preţul petrolului Brent, la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 22 decembrie 2015

Preţul petrolului Brent, la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Bursa din Londra, a atins, ieri, cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora furnizorii din Orientul Mijlociu până în Statele Unite vor avea o supraofertă tot mai mare, în cadrul luptei pentru păstrarea cotelor de piaţă.

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 1,5%, la 36,34 dolari/baril, însă anterior scăzuse la 36,06 dolari/baril, cel mai redus nivel înregistrat pe parcursul unei sesiuni bursiere după 2 iulie 2004.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 37% în acest an şi se îndreaptă spre al treilea declin anual consecutiv.

Cotaţia petrolului american WTI, cu livrare în ianuarie, a coborât cu 1,4%, la 34,24 dolari/baril, cel mai redus nivel atins la închidere după februarie 2009.

Cotaţiile petrolului au coborât sub nivelurile atinse în timpul crizei financiare din 2008 din cauza semnelor de accentuare a supraofertei din piaţă.

Amintim că, luna aceasta, Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) estima că surplusul global de petrol va persista cel puţin până la sfârşitul anului viitor, întrucât cererea de profil încetineşte, iar OPEC se arată hotărâtă să ţină producţia la un nivel ridicat.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, la data de 4 decembrie, să-şi menţină plafonul de producţie, în pofida supraofertei de pe piaţa mondială.

AIE anticipează că, anul viitor, cererea mondială de petrol va creşte cu numai 1,2 milioane barili pe zi, la 95,8 milioane barili pe zi, după ce, în acest an, a crescut cu 1,8 milioane barili pe zi, la 94,6 milioane barili pe zi.

AIE consideră că, în timp ce politica OPEC îi afectează pe producătorii din afara cartelului, stocurile mondiale de ţiţei se vor majora şi mai mult după ce Iranul îşi va relua exporturile, în urma ridicării sancţiunilor. Revenirea Iranului va susţine, probabil, majorarea stocurilor de petrol cu 300 milioane de barili, estimează AIE.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb