Preţul petrolului, la nivelul minim al ultimilor şapte ani

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 9 decembrie 2015

Preţul petrolului, la nivelul minim al ultimilor şapte ani

Cotaţia scade sub 37 de dolari în SUA, respectiv sub 40 de dolari în Europa

Cotaţia futures a petrolului brut a atins ieri, pe pieţele internaţionale, un nou nivel minim al ultimilor şapte ani, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora supraoferta record de la nivel global se va menţine în condiţiile în care OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) a abandonat, practic, strategia de limitare a producţiei, menită să ţină preţurile sub control.

La finele săptămânii trecute, în cadrul reuniunii de la Viena, OPEC a decis să-şi menţină producţia la circa 31,5 milioane de barili pe zi, determinând scăderea cotaţiilor de pe piaţa de profil. În plus, declinul preţurilor este susţinut de aprecierea dolarului, în aşteptarea majorării dobânzii băncii centrale a SUA (Fed).

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a scăzut cu 0,4% la ora 10.38, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 37,52 dolari barilul.

Mai devreme, cotaţia coborâse la 36,64 dolari, cel mai scăzut nivel din 19 februarie 2009 până acum.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în ianuarie a pierdut 1,1%, atingând 40,30 dolari/baril. Pe parcursul zilei de ieri, cotaţia barilului de petrol Brent a coborât la 39,81 dolari - cea mai scăzută după data de 20 februarie 2009.

În ziua precedentă, preţul petrolului a pierdut 5,8% pe piaţa americană, respectiv 5,3% pe cea europeană.

Analiştii băncii franceze "Société Générale" SA sunt de părere că piaţa petrolului "trebuie să se echilibreze singură", în condiţiile în care OPEC nu intervine. Însă, în opinia specialiştilor, acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Preţul minereului de fier, sub 40 de dolari tona

Cotaţia minereului de fier a coborât sub pragul de 40 de dolari tona, ceea ce, în opinia analiştilor, ameninţă viitorul marilor companii miniere. Preţul a coborât în condiţiile în care producători majori, printre care "Vale" SA din Brazilia, "Rio Tinto" Ltd. sau "BHP Billiton" Ltd. din Australia îşi reduc cheltuielile ca urmare a încetinirii cererii din China (cel mai mare consumator global de profil).

Preţul minereului de fier cu un conţinut metalic de 62%, livrat în portul chinez Qingdao, a scăzut cu 1,1% luni, la 38,65 dolari tona, acesta fiind cel mai redus nivel din mai 2009 până acum, potrivit Metal Bulletin Ltd. În 2015, cotaţia minereului de fier a pierdut 45%.

Amintim că, în 2011, preţul acestei materii prime a consemnat un vârf de 191,70 dolari tona. De atunci, cotaţia a scăzut cu 80%.

Dolarul canadian a scăzut până la cel mai redus curs din ultimii 11 ani, faţă de dolarul american, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora economia ţării, care este dependentă de livrările de petrol, va avea de suferit de pe urma supraproducţiei globale.

Dolarul canadian a coborât cu 0,7% ieri, pe piaţa din Toronto, la 1,3598 unităţi/dolar SUA. În ultimul an, moneda canadiană s-a depreciat cu peste 15% faţă de cea americană.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb