Preţul ţiţeiului Brent se menţine la peste 100 de dolari/baril

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2011

Deocamdată, livrările mondiale nu au de suferit din cauza protestelor din Egipt.

Deocamdată, livrările mondiale nu au de suferit din cauza protestelor din Egipt.

Preţul petrolului Brent a cres­cut şi ieri, după ce, luni, a consemnat nivelul maxim al ultimilor doi ani, investitorii monitorizând situaţia din Egipt. În prima parte a zilei de ieri, preţul ţiţeiului Brent scăzuse, după ce au fost date asigurări că livrările prin Canalul Suez nu s-au întrerupt ca urmare a protestelor din Egipt. Potrivit unui anunţ oficial, traficul prin Canalul Suez este normal.

Cotaţia ţiţeiului Brent, tranzacţionat la bursa londoneză s-a menţinut pentru a doua zi consecutiv la peste 100 de dolari barilul. Astfel, la ICE Futures Europe, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în martie a crescut cu 9 cenţi (0,1%), la 101,10 dolari/baril. Luni, cotaţia a urcat până la 101,73 dolari barilul, cel mai ridicat nivel din 29 septembrie 2008 până în prezent.

La New York Mercantile Exchange însă, preţul petrolului a scăzut cu 36 de cenţi (0,4%) la ora 10.09, ajungând la 91,83 dolari/baril. Luni, cotaţia a urcat la 92,19 dolari barilul (cea mai ridicată de după 3 octombrie 2008).

Diferenţa mare dintre preţul petrolului de pe piaţa europeană şi cel tranzacţionat la bursa americană este dată de situaţia favorabilă a stocurilor de profil din SUA.

Precizăm că economia Egiptului este pe punctul să paralizeze, în condiţiile în care comerţul exterior, turis­mul şi serviciile bancare au fost oprite, amplificând presiunile asupra preşedintelui Hosni Mubarak în vederea găsirii unei căi de ieşire din haosul care durează de o săptămână. Companiile internaţionale şi-au închis fabricile din Egipt şi şi-au trimis lucrătorii acasă ori în afara ţării; alimentele au rămas blocate în magazine, iar băncile nu mai lucrează de o săptămână.

S&P a redus ratingul Egiptului

Agenţia de evaluare financiară "Standard & Poor"s" (S&P) a redus, ieri, ratingul Egiptului, în urma protestelor violente din ultima săptămână. S&P a revizuit în scădere cu o treaptă ratingul datoriei pe termen lung a Egiptului, la "BB", de la "BB+", şi a avertizat că în următoarele trei luni ar putea avea loc alte acţiuni de retrogradare a calificativului Egiptului. S&P a avertizat că instabilitatea politică şi tulburările sociale vor afecta creşterea economiei Egiptului şi situaţia finanţelor publice.

Decizia S&P vine la numai o zi după ce "Moody"s Investors Service" a retrogradat cu o treaptă ratingul pentru bondurile emise de guvernul egiptean: "Ba2", de la "Ba1".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb