Preţul unui preşedinte

Iulia Niţescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 ianuarie 2005

"Mercurial"

Rumori parvenind din cercuri apropiate lumii interlope, acre-ditează ideea unui "mercurial" înspăimîntător: ucigaşii plătiţi au tarife pentru fiecare din gesturile criminale, pornind de la 100 de euro şi ajungînd la 5000 de euro, în funcţie de "complexitatea operaţiunii":

- 100 de euro - simplă ameninţare;

- 500 de euro - ruperea unui deget;

- 1000 de euro - legat de copac o noapte în pădure;

- 2000 de euro - răpit copil eli-berat apoi rapid să rătăcească;

- 3500 de euro - rănit grav spitalizare;

- 5000 de euro- eliminare fizică totală fără fum.

Totuşi, preţul pentru uciderea unui preşedinte este necunoscut deoarece nu există un precedent în România. Este poate motivul pentru care ameninţările de acum împotriva preşedintelui Băsescu invocă angajarea unui "profesio-nist" din străinătate.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Radu Timofte, a atras atenţia asupra existenţei unor cercuri ale lumii interlope dispuse să plătească profesionişti din străinătate pentru declanşarea unor asasinate

SPP a recunoscut că, în ultima perioadă, numărul şi frecvenţa ameninţărilor la adresa preşedintelui Traian Băsescu au crescut

Este prima oară în România cînd se vorbeşte despre existenţa unor ameninţări la adresa preşedintelui ţării. Întotdeauna au existat pericole şi ameninţări la adresa şefului de stat, însă, în ultima perioadă, au sporit numărul şi frecenţa lor, a anunţat ieri, oficial, printr-un comunicat de presă, Serviciul de Pază şi Protecţie, cel care se ocupă direct de protecţia demnitarilor.

Avalanşa de declaraţii referitoare la pericolul în care s-ar afla Traian Băsescu (învestit în funcţie de două luni) a fost declanşată de o afirmaţie a directorului Serviciului Român de Informaţii, Radu Timofte. Şeful SRI a declarat, marţi seară la o emisiune televizată, că deţine informaţii din cercuri ale lumii interlope potrivit cărora există persoane dispuse să aducă ucigaşi profesionişti din străinătate pentru eventuale atentate. Radu Timofte a spus că l-a informat personal pe Traian Băsescu, precum şi conducerea SPP în legătură cu aceste pericole.

Directorul SRI nu a explicat nici ce înseamnă cercuri ale lumii interlope, nici care ar fi mobilele acestor pericole. Tot ieri, Ilie Botoş, procurorul general al României, a declarat, de asemenea, că aceste pericole sînt reale şi sînt îndreptate şi împotriva magistraţilor români.

Traian Băsescu a fost învestit în funcţie în urmă cu două luni. De atunci, toate ieşirile în public ale preşedintelui au fost însoţite de un discurs vehement împotriva marilor corupţi.

De altfel, acesta a fost mesajul pe care Traian Băsescu l-a transmis opiniei publice şi în campania electorală: lupta împotriva corupţiei, împotriva sistemului mafiot. În turneul făcut la instituţiile statului abilitate să lupte împotriva corupţiei, Traian Băsescu a atacat nume "grele" ale politicii şi economiei din România, a criticat instituţiile şi a promis res-pectarea legilor. Preşedintele le-a cerut poliţiştilor şi magis-traţilor să scoată din sertare dosarele pe care nu au îndrăznit să le ancheteze în ultimii ani. De cîteva luni, oamenii din jurul afacerilor "Rafo", SNTR, Petromidia şi multe altele nu mai dorm liniştiţi, iar zilele acestea, aceşti oameni au văzut că aveau de ce să fie îngrijoraţi. Baronul Mischie a ajuns la Parchet în cătuşe, iar capii Poliţiei Române pică încet, dar sigur. Cruciada corupţilor nu pare, deocamdată, să fi fost doar un discurs electoral al actualului preşedinte. În aceste condiţii, "cercurile lumii interlope" de care vorbeşte Radu Timofte ar putea fi deranjate atît de mult încît să recurgă la gesturi necunoscute, pînă acum, de istoria contemporană a românilor. Pericolele de care vorbesc Timofte, Botoş şi conducerea SPP par a fi strîns legate de marile afaceri necurate petrecute în ultimii ani pe teritoriul ţării noastre. Ameninţările la adresa preşedintelui demne de luat în seamă de către un serviciu de informaţii trebuie să fie serioase şi să provină din zone foarte stabile din punct de vedere financiar. A periclita siguranţa şi chiar viaţa unui preşedinte implică dorinţa de răzbunare a unor interese perturbate şi posibilitatea de a arunca "pe piaţă" foarte mulţi bani. Radu Timofte spune că respectivele cercuri ale lumii interlope de unde provin informaţiile referitoare la ameninţarea preşedintelui pot recurge la profesionişti din străinătate dispuşi să ucidă contracost. Or, o asemenea "operaţiune" presupune punerea în joc a sute de mii de euro. Traian Băsescu a avut o singură reacţie publică la aflarea acestor date de la SRI: a cerut instituţiilor abilitate cu paza şi protecţia demnitarilor să îşi facă treaba. Magistraţii beneficiază deja de pază sporită şi, desigur, agenţii SPP din preajma preşedintelui sînt mai vigilenţi ca niciodată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb