Preţurile apartamentelor vechi continuă să scadă

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 5 septembrie 2008

Preţurile apartamentelor vechi continuă să scadă, pe fondul creşterii ofertei de imobile oferite spre vânzare de proprietarii din Bucureşti. Anul acesta, numărul ofertelor a crescut cu aproape 35% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost scoase la vânzare aproape 20.000 de apartamente. Potrivit unui studiu realizat de administratorii site-ului anunţuri particulari.ro, au fost scoase la vânzare 26.886 de apartamente de la începutul anului şi până în prezent.

De la începutul acestui an, preţurile apartamentelor vechi au scăzut, în medie, cu până la 8%. Autorii studiului estimează că, până la sfârşitul anului, preţurile vor continua să scadă în acelaşi ritm, fapt care marchează o normalizare a pieţei apartamentelor vechi din Bucureşti.

Evoluţia ofertelor de imobile scoase la vânzare de la începutul anului trecut este una spectaculoasă prin faptul că acestea au crescut aproape permanent ca număr. Astfel, în 2007 numărul de oferte a crescut cu circa 39% din ianuarie până în august pe segmentul de garsoniere şi apartamente cu două camere. Trendul crescător s-a păstrat şi anul acesta, când creşterea a fost de 40% din ianuarie până în prezent. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, comparativ cu luna august a anului trecut, în august 2008 au fost înregistrate variaţii pozitive de 25% pe ofertele de garsoniere şi apartamente de 2 şi 3 camere.

Toate aceste lucruri arată, în opinia autorilor studiului, tendinţa proprietarilor de a scoate la vânzare apartamentele în condiţiile în care a devenit din ce în ce mai grea vânzarea unei proprietăţi. În mod natural, apariţia unui număr sporit de oferte a creat o presiune mare asupra preţurilor care au scăzut în permanenţă.

Potrivit sursei citate, lipsa de cumpărători a condus la o scădere cu 3% a preţului mediu al garsonierelor. Cel al apartamentelor de două camere a scăzut cu peste 7%, iar cel al apartamentelor cu trei camere - cu aproape 8%. Preţurile apartamentelor cu patru camere au crescut cu 5%, dar situaţia lor este una atipică, având în vedere că oferta este foarte redusă, ceea ce face ca valorile de vânzare să varieze foarte mult de la o lună la alta. De altfel, în ultimele luni, acest segment a înregistrat cea mai mare fluctuaţie comparativ cu apartamentele de două şi trei camere.

Scăderea de anul acesta a preţurilor era greu de intuit anul trecut, când în primele opt luni, preţurile au crescut spectaculos. Cea mai mare creştere au avut-o apartamentele de patru camere (32%) în timp ce garsonierele au avut cea mai slabă creştere, de numai 17%. Preţurile la apartamentele de două şi trei camere au înregistrat creşteri apropiate, de 24 şi 26%. Prin urmare, cei care au investit în apartamente vechi în primele luni din 2007 vor înregistra profit la vânzare acum, în timp ce persoanele care au cumpărat spre sfârşitul lui 2007 ar pierde la revânzare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb