Preţurile materiilor prime, la nivelul minim al ultimilor 12 ani

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 ianuarie 2015

Cotaţiile futures ale materiilor prime au scăzut ieri, în majoritate, la bursele externe, atingând cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, în condiţiile în care Banca Mondială a lansat unele estimări ce au generat temeri legate de încetinirea economiei globale. Cel mai puternic declin a fost consemnat de preţul cuprului.

Indicele Bloomberg Commodity, care măsoară evoluţia preţurilor a 22 de materii prime din sectorul energiei, agricol şi cel al metalelor, a scăzut cu 0,8% ieri dimineaţă, în SUA, atingând 100,45 puncte - cel mai redus nivel din 2002 până în prezent. Mai târziu, indicele a mai recuperat teren, depăşind 101 puncte.

Preţul cuprului a scăzut puternic ieri, înregistrând cel mai important declin din ultimii şase ani, în condiţiile în care investitorii speculau că cererea pentru acest metal industrial va fi afectată de încetinirea ritmului de expansiune economică, în special în China (cel mai mare consumator mondial de profil).

Preţul cuprului cu livrare la trei luni a scăzut cu 5,7% la ora 12:29, la London Metal Exchange, ajungând la 5.526 dolari tona. Ieri a fost cea de-a şasea zi de declin a preţului metalului pe piaţa londoneză. Pe parcursul zilei, preţul a coborât până la 5.353,25 dolari tona, cel mai redus nivel din iulie 2009 până în prezent.

La rândul lor, cotaţiile nichelului, zincului şi argintului au pierdut peste 2% ieri.

"Evoluţia arată nivelul general actual de slăbiciune şi faptul că temerile se răspândesc", afirmă, conform Bloomberg, Ole Hansen, şef de departament în cadrul "Saxo Bank" A/S din Copenhaga. Acesta atrage atenţia că scăderile de preţuri la care asistăm schimbă perspectivele.

De la începutul anului, preţul cuprului a pierdut 12%, evoluţia sa fiind cea mai proastă din cadrul indicelui Bloomberg Commodity.

De menţionat că, ieri, preţul petrolului s-a mai redresat, în aşteptarea datelor oficiale privind situaţia stocurilor de profil din SUA. După publicarea acestora, însă, câştigul consemnat s-a redus.

Cotaţia petrolului brut WTI cu livrare în februarie a urcat cu 1% la ora 10.29, la New York, ajungând la 46,34 dolari barilul, iar cea a ţiţeiului Brent cu acelaşi termen de livrare a crescut cu 0,5% la Londra, la 46,81 dolari barilul.

Ziua precedentă (marţi) a fost încheiată de cotaţiile petroliere la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, dat fiind că OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) a anticipat că excedentul global de ţiţei va persista pe piaţă.

Conform datelor oficiale prezentate ieri de guvernul american, stocurile de ţiţei brut din SUA au sporit cu 5,39 milioane de barili săptămâna trecută, la 387,8 milioane de barili. Analiştii estimau creşterea stocurilor cu numai 1,75 milioane de barili.

Aceleaşi date arată că stocurile de benzină au crescut cu 3,17 milioane de barili, la 240,3 milioane de barili, iar cele de produse distilate - cu 2,93 milioane de barili, la 139,9 milioane.

Producţia de petrol brut a SUA s-a majorat cu 60.000 de barili pe zi săptămâna trecută, la 9,19 milioane de barili, iar rafinăriile au operat la 91% din capacitatea lor, faţă de o capacitate de 93,9% în săptămâna anterioară, potrivit datelor menţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb