Preţurile petrolului au crescut ieri cu aproximativ 3%, susţinute de exporturile record de ţiţei ale SUA şi pe măsură ce rafinăriile ţării au funcţionat la niveluri mai ridicate decât de obicei în această perioadă a anului, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,43 dolari, sau cu 2,6%, până la 95,95 dolari pe baril.
Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,86 dolari, sau 3,3%, la 88,18 dolari.
Dolarul american mai slab a mărit la rândul său optimismul, făcând petrolul mai ieftin pentru deţinătorii de alte valute.
Stocurile de ţiţei din SUA au crescut săptămâna trecută cu 2,6 milioane de barili, potrivit datelor guvernamentale săptămânale, mai mult decât se anticipase, dar acestea au fost mai mici decât cifrele din industrie, care au arătat o creştere de 4,5 milioane de barili.
În plus, exporturile de ţiţei au crescut la 5,1 milioane de barili pe zi, cea mai mare cantitate înregistrată vreodată, scăzând importurile nete de ţiţei ale SUA la cel mai redus nivel din istorie.
Analiştii anticipează o ofertă mai restrânsă în următoarele luni, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a surprins pieţele cu o reducere peste aşteptări a ţintelor sale de producţie, la începutul acestei luni şi înaintea interdicţiei europene din 5 decembrie asupra importurilor de petrol din Rusia.
Producţia OPEC scade în luna noiembrie, iar noile sancţiuni ale UE asupra petrolului rusesc, care vor fi aplicate din decembrie, ar trebui să fie pozitive pentru preţuri, a declarat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.
Ministrul saudit al Energiei, Prinţul Abdulaziz bin Salman, a avertizat marţi că stocurile de energie sunt folosite ca mecanism de manipulare a pieţelor.
CEO-ul Saudi Aramco a declarat că există multe incertitudini înaintea embargourilor europene planificate asupra produselor brute şi rafinate din Rusia, un membru al alianţei OPEC+ condusă de Arabia Saudită, adăugând că petrolul rusesc încă îşi găseşte cumpărători.
1. corelatii intermarkets
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.10.2022, 08:03)
oil sus = dolar jos = euro sus
leul?
cum o vrea Domnu'!
p.s. domnu' Isarescu !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.10.2022, 08:10)
glumeam cu "cum o vrea Domnu' "... mai intai leul puternic, sus sau stagnant pe un palier favorabil ... si undeva asa, intr-o zi cu soare primavaratec (desi afara inca va fi frigul iernii) .... BUM! Leul peste noapte depreciat semnificativ... cam asta e foaia de parcurs a urmatoarelor 6 luni (aproximativ).
p.s. dobanzile la euro vor pompa si tot vor pompa in sus (oh, the horror! ... pentru cei cu credite in euro! ) ...cred si eu , la o inflatie (core, nu volatila!!!!) de peste 10 % ... dobanzile ECB la euro trebuiau de mult sa vajaie la 7-8% ... nu conteaza, madama de la ECB doarme in shoshoni ! Ce ne pasa ca moneda imparateasca a Europei e varza calita calcata in picioare ? ... In prezent (azi la sedinta ECB) chiar si o dublare din senin a dobanzii ECB (de la 1.25 la 2.5 %) ar fi MULT PREA PUTIN!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.10.2022, 08:11)
inca ceva si vedeti ca are mare legatura cu valoarea dolarului SI A PETROLULUI IMPLICIT!
umbla vorba prin vecini ca US Government bond paper o sa aiba probleme de rating si credibilitate... peste nu multa vreme! Ochii pe agentiile de rating va rog (in urmatoarele luni/ saptamani) !