PREVIZIUNI ARACO Epidemie de insolvenţe şi falimente în construcţii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 28 februarie 2013

Epidemie de insolvenţe şi falimente în construcţii

Sectorul construcţiilor se va confrunta, în acest an, cu o epidemie de insolvenţe şi falimente, a declarat, ieri, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Constructorii au făcut aceste previziuni sumbre pentru că au de recuperat de la instituţiile publice circa 1,8 miliarde de euro în urma lucrărilor contractate în anii trecuţi şi pentru că plăţile pe programele din fondurile europene au fost suspendate pentru foarte multe proiecte în 2012. Anul trecut, deşi am avut alegeri locale şi parlamentare, multe investiţii publice au fost stopate, susţine preşedintele ARACO.

Bugetul de stat pentru anul în curs nu cuprinde elemente care să susţină investiţiile, iar investiţiile străine directe au ajuns la cota de avarie.

Laurenţiu Plosceanu a subliniat: "Dacă Guvernul nu ia măsuri pentru susţinerea financiară a programelor europene şi a investiţiilor, sectorul de construcţii va genera insolvenţe, falimente şi şomeri. Firme care acum doi-trei ani erau curtate de companii străine, riscă, în acest an, să-şi închidă porţile. Sunt puţine şanse de reorganizare prin insolvenţă pentru constructorii aflaţi în dificultate pentru că administratorii judiciari câştigă mult mai mult din falimente, unde încasează 10% din tot ce lichidează, decât dacă fac eforturi să-i restructureze şi să-i salveze pe antreprenori".

Oficialul ARACO susţine că insolvenţa Hidroelectrica a avut un impact major şi asupra constructorilor. Astfel, firmele de construcţii care au contracte în derulare cu Hidroelectrica vor lăsa pe dremuri circa 5.000 de salariaţi, potrivit estimărilor ARACO. Hidroconstrucţia a disponibilizat 2.000 de salariaţi, iar unele societăţi mai mici precum Construcţii Hidrotehnice Iaşi riscă să dispară, în urma sistării unor inves-tiţii ale Hidroelectrica, mai spune sursa citată.

Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a declarat: "Este adevărat că falimentele sunt mai bănoase pentru adminis-tratori judiciari. De aceea sunt puţine case de insolvenţă care se încumetă să facă reorganizări. În ceea ce priveşte contractorii Hidroelectrica, situaţia nu este chiar atât de neagră. Hidroelectrica a făcut plăţi de peste 200 milioane de lei către antreprenorii care executau diverse lucrări de investiţii, printre care se numără companii precum Hidroconstrucţia, Construcţii Hidrotehnice Iaşi, Energomontaj, Romenergo. Am sistat lucrările de investiţii cu componentă energetică redusă, care nu sunt eficiente din punct de vedere economic. Aceste lucrări trebuie susţinute nu numai de Hidroelectrica, ci şi de Ministerul Mediului, Apele Româ-ne, Ministerul Agriculturii şi autorităţile locale".

Şi acţiunile autorităţilor aduc pagube firmelor de construcţii. Domnul Plosceanu afirmă că bugetul alocat, în acest an, lucrărilor la magistrala de metrou Drumul Taberei abia acoperă jumătate din creanţele către antreprenori. Astfel, în acest an, firmele care lucrează la metroul bucureştean vor închide şi conserva şantierele şi vor trimite muncitorii acasă.

Conducerea ARACO mai afirmă că dacă Guvernul nu rectifică bugetul în acest an pentru a susţine investiţiile prioritare şi dacă nu adoptă măsuri ferme care să atragă investiţiile străine, atunci o treime din muncitorii care mai lucrează acum în construcţii (aproximativ 360.000) vor ajunge şomeri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb