PREVIZIUNI EUROMONITOR INTERNATIONAL: Preţurile materiilor prime, mai scăzute în 2023 decât în 2022

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 28 februarie 2023

Preţurile materiilor prime, mai scăzute în 2023 decât în 2022

Încetinirea economică globală reprezintă un risc esenţial pentru pieţele de mărfuri, anul acesta, preconizează Euromonitor International, furnizor de cercetări strategice de piaţă, menţionând că încetinirea activităţii de producţie pe fondul unei cereri mai slabe din partea consumatorilor şi a companiilor, precum şi investiţiile de capital reduse din cauza costurilor ridicate ale împrumuturilor şi a preocupărilor persistente de recesiune, sunt aşteptate să diminueze cererea de energie şi metale.

Pe măsură ce consumatorii îşi diminuează cheltuielile pe fondul inflaţiei ridicate, mărfurile alimentare vor avea, de asemenea, de suferit din cauza cererii mai slabe, notează analiza, precizând: "Pe de altă parte, revenirea anticipată a cererii din China ca urmare a încheierii politicii zero-COVID, aterizarea mai blândă decât se aştepta a economiilor occidentale şi potenţialele întreruperi ale aprovizionării din cauza tensiunilor geopolitice şi a evenimentelor meteorologice extreme ar putea genera o presiune în creştere pe preţuri în întreaga lume, pe toate grupele de mărfuri, pe parcursul anului curent".

În plus, în condiţiile în care slăbirea monedei americane face ca mărfurile denominate în dolari să fie mai ieftine în alte valute, deprecierea aşteptată a dolarului faţă de maximele de anul trecut ar putea stimula cererea şi preţurile mărfurilor în 2023.

Preţurile energiei vor scădea în 2023, dar persistă multiple riscuri de creştere

Preţurile energiei vor fi, în medie, mai scăzute în 2023, comparativ cu anul trecut, pe fondul unor perspective mai slabe ale cererii globale şi a unei prognoze sănătoase de aprovizionare, notează Euromonitor.

Conform estimărilor Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), creşterea ofertei de petrol din SUA, Canada, Brazilia, Norvegia şi Guyana este aşteptată să compenseze producţia restrânsă din Rusia şi alte ţări OPEC+. Există, totuşi, riscuri în creştere, inclusiv cererea mai solidă decât se aştepta din sectorul de producţie al Chinei, reduceri ale ofertei globale şi deprecierea dolarului american. În plus, valurile de căldură extremă ar putea limita generarea de hidroenergie şi ar putea creşte cererea de energie electrică pentru răcire, conform Euromonitor.

Preţurile gazelor pe piaţa europeană - în cel mai puternic declin, în ianuarie 2023

Preţurile gazelor naturale în Europa au înregistrat cea mai puternică scădere în ianuarie 2023, deoarece continentul a reuşit o stocare a gazelor naturale mai mare decât se aştepta, pe fondul vremii blânde şi al importurilor puternice de gaze naturale lichefiate (GNL). Scăderea preţurilor şi stocurile solide au atenuat riscul penuriei de energie în regiune pe termen scurt, conform sursei citate. Cu toate acestea, în 2023 se preconizează că preţurile gazelor naturale vor rămâne ridicate din punct de vedere istoric, deoarece refacerea stocurilor europene înainte de iarna viitoare, fără aprovizionarea cu gaz rusesc, împreună cu revigorarea cererii din China, vor exercita o presiune în urcare asupra cererii de GNL. Între timp, preţurile petrolului au crescut în ianuarie 2023, ca urmare a îmbunătăţirii perspectivei cererii din China, care se aşteaptă să determine aproximativ jumătate din creşterea cererii globale de petrol în 2023, potrivit AIE.

Deşi preţurile energiei s-au redus de la vârful din 2022, companiile continuă să se confrunte cu presiuni ridicate ale costurilor şi cu marje reduse, în special în industriile consumatoare de energie, cum sunt cele din domeniul chimicalelor, al metalelor, cimentului şi transporturilor.

Pentru atenuarea impactului, companiile sporesc investiţiile în energie regenerabilă şi soluţii eficiente din punct de vedere energetic, optimizează consumul de energie, apelează la combustibili alternativi, stochează, fac hedging pentru preţuri şi se relochează în regiuni cu costuri mai mici ale energiei, potrivit Euromonitor.

Cererea mai slabă a consumatorilor va limita creşterea preţurilor agroalimentare

Preţurile mărfurilor agroalimentare au crescut în ianuarie 2023 datorită avansului cotaţiilor cerealelor. Preţurile porumbului şi boabelor de soia s-au majorat pe măsură ce seceta severă din America de Sud a intensificat îngrijorările privind oferta, în timp ce preţul orezului au urcat pe fondul cererii mai mari. Intensificarea războiului din Ucraina este un alt risc pentru preţurile cerealelor, deoarece recolta mai slabă din această ţară şi perturbările exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre ar putea alimenta o creştere a preţurilor, potrivit analizei Euromonitor. În schimb, preţurile grâului au scăzut la începutul anului 2023 din cauza aşteptărilor privind o ofertă mai mare din recoltele record preconizate în Australia şi India, şi din redresarea exporturilor de profil din Rusia şi Ucraina.

În ciuda temerilor legate de aprovizionare şi a presiunilor în creştere care decurg din revigorarea consumului din China, se aşteaptă ca preţurile principalelor mărfuri agroalimentare să rămână mai scăzute în 2023 faţă de 2022, din cauza crizei persistente a costului vieţii şi a costurilor mai mari ale împrumuturilor, care se vor traduce într-o cerere mai slabă de alimente şi furaje din partea consumatorilor, respectiv a fermierilor. În plus, preţurile mai scăzute ale îngrăşămintelor vor creşte accesibilitatea inputurilor pentru fermieri, iar utilizarea mai mare a îngrăşămintelor ar putea contribui la creşterea producţiei şi a randamentelor culturilor. Preţurile mai mici ale mărfurilor agroalimentare vor atenua presiunile asupra costurilor pentru întreprinderile alimentare şi de servicii alimentare, conchide, pentru acest segment, analiza citată.

Preţurile metalelor - estimate să fie stabile, dar oferta insuficientă rămâne principalul risc

Preţurile principalelor metale de bază sunt prognozate să crească în primul trimestru al anului 2023, conform Euromonitor, care explică: "Redeschiderea economiei Chinei şi creşterea peste aşteptări a sectorului industrial în Europa susţin în mare parte cererea de metale. Deprecierea dolarului american ajută, de asemenea, la stimularea cererii de metale industriale, deoarece este mai ieftin pentru cumpărătorii internaţionali. În ciuda creşterii preţurilor în primul trimestru din 2023, preţurile metalelor rămân în continuare mai scăzute decât în perioada similară din 2022, deoarece livrările globale şi-au revenit după şocul iniţial cauzat de invazia Rusiei în Ucraina. Estimăm că preţurile metalelor-cheie vor rămâne stabile pe tot parcursul anului 2023, deoarece creşterea economică globală mai slabă şi a investiţiilor, precum şi încetinirea sectorului construcţiilor sunt aşteptate să limiteze efectele pozitive asupra cererii globale de metale şi să avansul preţurilor".

Volumele insuficiente de producţie de metale reprezintă cel mai mare factor de risc pentru stabilitatea preţurilor în 2023, avertizează sursa citată, menţionând: "În ciuda redresării cererii, investiţiile în noi proiecte miniere rămân reduse şi ar putea cauza probleme de aprovizionare. De exemplu, una dintre cele mai mari companii miniere din lume, Freeport-McMoRan, a avertizat că industria de profil nu are suficiente investiţii planificate ca să evite potenţialele întreruperi în aprovizionare. Şi producătorul american de aluminiu Alcoa a indicat că stocurile sale în 2023 vor rămâne scăzute şi ar putea fi insuficiente pentru satisfacerea cererii dacă creşterea economică în China se accelerează".

Potrivit Euromonitor, lipsa de metale neferoase ar afecta în mare parte industriile care se concentrează pe energie regenerabilă şi producţia de baterii. Presiunile susţinute ale preţurilor asupra oţelului şi aluminiului ar putea avea, de asemenea, un impact asupra sectoarelor auto, aerospaţial, de maşini şi construcţii care, în medie, generează 2-6% din cheltuielile totale pe fier şi oţel, şi pe metale neferoase. Preţurile mai mari ale metalelor ar creşte costurile de exploatare şi ar putea pune presiune pe marjele de profit ale companiilor, concluzionează Euromonitor.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna martie era de 50,92 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a coborât ulterior până la 48,5 euro, iar la ora 13.42 atingea 49,35 euro.

..........................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 0,3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 82,91 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie a coborât cu 0,2%, la 76,17 dolari barilul la ora locală 08.40.

Transneft, compania care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a anunţat ieri că a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania via Polonia, prin conducta Drujba, în timp ce, în paralel, a oprit livrările de petrol rusesc spre Polonia, informează Reuters citând agenţiile de presă ruseşti.

Deşi Uniunea Europeană a încetat să mai cumpere ţiţei rusesc prin rutele maritime, începând din 5 decembrie, unele ţări din blocul comunitar care nu au acces la mare continuă să primească ţiţei rusesc prin conducte, notează Agerpres.

Anterior, firma kazahă KazTransOil a informat că ieri a livrat 20.000 de tone de petrol în Germania prin conducta petrolieră rusească Drujba (Prietenia).

Kazahstanul este puternic dependent de ţara vecină Rusia pentru a-şi putea exporta energia şi nici nu este vizat de sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Agenţia de presă Itar TASS citează o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Transneft, potrivit căruia documentaţia nu a fost finalizată pentru a putea fi făcute livrări de petrol în Polonia în a doua jumătate a lunii februarie şi, în consecinţă, clienţii polonezi ai Transneft nu mai primesc petrol. "Trebuia să fie pompat petrol spre rafinăriile poloneze în a doua jumătate a lunii februarie. Cu toate acestea, transmiterea ordinelor cu resursele confirmate şi plata tranzitului nu a fost procesată. În plus, modificări făcute în calendarul livrărilor au exclus livrările spre clienţii polonezi", a precizat purtătorul de cuvânt.

La finele săptămânii trecute, compania poloneză de rafinare a petrolului PKN Orlen a informat că a fost sistată furnizarea petrolului rusesc prin secţiunea conductei Drujba către Polonia, adăugând că va acoperi deficitul din alte surse. Cu toate acestea, livrările de petrol rusesc spre Slovacia şi Cehia prin ramura sudică a conductei Drujba continuă în regim normal, susţin operatorii conductei. Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă spre Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

..........................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a urcat cu 0,2%, la 1.820,80 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.37, cea spot - tot cu 0,2%, la 1.814,20 dolari/uncie.

..........................................

Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,4% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,19 dolari/buşel la ora 08.39, cotaţia porumbului cu livrare în mai stagna la 6,49 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Semn de scadere a productiei industriale in general,

    dar sunt si destule exceptii 

    Energia a scazut, materiile primela fel, inflatia merge inainte !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb