Papa Francisc a primit-o astăzi pe preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula Von der Layen, prima întâlnire dintre cei doi, în care au abordat, printre altele, bunele relaţii bilaterale, precum şi consecinţele sociale ale pandemiei, a informat Vaticanul, potrivit Agerpres.
Întrevederea dintre Francisc şi Von der Leyen a avut loc în biblioteca pontificală şi a durat 30 de minute, după care preşedintele executivului comunitar s-a întâlnit timp de aproximativ o oră cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, şi cu secretarul pentru relaţiile cu statele, Paul Richard Gallagher.
În cadrul acestor convorbiri s-a discutat despre "bunele relaţii bilaterale, dezvoltate şi mai mult datorită Dialogului Structurat între Părţi şi iniţiativelor în curs de desfăşurare pentru aniversarea a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Sfântul Scaun şi Uniunea Europeană" şi despre "tema dezvoltării umane şi sociale a continentului, inclusiv în perspectiva Conferinţei privind viitorul Europei".
Totodată, ''au fost abordate unele probleme de interes comun, cum ar fi consecinţele sociale ale pandemiei, migraţia şi schimbările climatice, precum şi evenimentele recente din Orientul Mijlociu'', a precizat Vaticanul într-un comunicat.
Ursula von der Leyen i-a dăruit lui Francisc o copie foto-statică a Declaraţiei Schuman din 1950 şi o ediţie în două volume a Istoriei Uniunii Europene. Papa i-a oferit şefei Comisiei Europene documente din pontificatul său, împreună cu Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii şi Documentul privind fraternitatea umană, semnat la Abu Dhabi în 2019. De asemenea, a fost oferit în dar un medalion din bronz dedicat cuvintelor profetului Isaia din capitolul 32: "Deşertul va deveni o grădină".
Von der Layen a prezidat ieri, la Roma, împreună cu premierul italian, summitul G20 pe teme de sănătate, unde a fost anunţată o listă lungă de ajutoare şi donaţii pentru ţările defavorizate, inclusiv vaccinuri anti-COVID prin programul Covax.
Preşedinta CE a anunţat că, până la sfârşitul anului, Comisia va dona cel puţin 100 de milioane de doze de vaccin către ţările cu venituri mici şi mijlocii şi va promova o iniţiativă de un miliard de euro pentru producţia de vaccinuri în Africa, care importă 99%.