Prima tranzacţie cu titluri de stat la Bursă

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 august 2008

Oficialii îşi pun speranţe în listarea titlurilor de stat la Bursă. (În fotografie, de la stânga, la dreapta: Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, Florin Georgescu, viceguvernator BNR, Varujan Vosganian, ministrul finanţelor şi Stere Farmache, preşedinte-director general al BVB).

Oficialii îşi pun speranţe în listarea titlurilor de stat la Bursă. (În fotografie, de la stânga, la dreapta: Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, Florin Georgescu, viceguvernator BNR, Varujan Vosganian, ministrul finanţelor şi Stere Farmache, preşedinte-director general al BVB).

Un pachet de 99 de obligaţiuni de stat, din seria A, cu scadenţa în octombrie 2011, în valoare de 1.000.195,02 lei, a fost tranzacţionat, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti. Aceasta a fost prima tranzacţie cu titluri de stat efectuată prin intermediul pieţei de capital.

Optimismul legat de începerea tranzacţionării titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucureşti a fost domolit, ieri, de preşedintele-director general al BVB, Stere Farmache, care a atenţionat investitorii să nu aibă aşteptări exagerate în privinţa lichiditaţii obligaţiunilor de stat.

Domnia sa a afirmat: "Când vine vorba de titlurile de stat, trebuie să ne uităm la lichiditatea foarte redusă pe care o au aceste instrumente pe piaţa interbancară, lucru pe care îl menţionez pentru a nu crea aşteptări mai mari decât trebuie". Preşedintele BVB a adăugat, optimist, că lichiditatea va creşte odată cu maturizarea pieţei, subliniind că titlurile de stat ar fi fost utilizate intensiv anul acesta, dacă tranzacţionarea lor la BVB ar fi început mai demult.

Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", este de părere că lichiditatea de ieri a titlurilor de stat tranzacţionate la BVB nu a fost grozavă, dar nici foarte redusă. Domnia sa atrage atenţia că, în momentul de faţă, mecanismele tranzacţionarii obligaţiunilor de stat nu sunt foarte bine puse la punct, aceste aspecte urmând să fie definitivate pe parcurs.

Domnul Grigoraş ne-a spus că, în prezent, nu există un interes fabulos din partea cumpărătorilor deoarece dobanzile sunt relativ mici pentru titlurile emise în anul 2005.

Domnia sa a afirmat: "Probabil că va exista un interes mai mare din partea cumpărătorilor când va fi listată următoarea emisiune de titluri de stat, având în vedere şi politica de dobândă monetară a Băncii Naţionale, care s-a majorat". Brokerul de la "Intercapital Invest" a subliniat că, pentru moment, vânzătorii, şi anume băncile, sunt aşteptaţi să îşi facă simţită prezenţa în piaţă.

Potrivit domului Farmache, lichiditatea scăzută ar fi afectat şi activitatea eventualilor market-makeri pe sectorul titlurilor de stat la BVB, motiv pentru care formatorii de piaţa nu au fost introduşi, încă. Domnia sa a punctat: "Există market-makeri autorizaţi de Banca Natională a României pe piaţa titlurilor de stat, însă, din cauza lichidităţii mici, nu sunt foarte mulţi formatori de piaţă capabili să îşi asume un astfel de angajament." Preşedintele BVB a adăugat, însă, că există discuţii în vederea introducerii market-makerilor pe sectorul obligaţiunilor de stat la bursă.

Ştefan Nanu, directorul general al Direcţiei Generale de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Economiei şi Finanţelor, a subliniat utilitatea formatorilor de piaţă, din punctul de vedere al transparenţei pe care ar aduce-o.

Domnia sa a spus: "Market-makerii nu ar aduce, neapărat, lichiditate, ci tranparenţă, prin contribuţia lor la stabilirea unor cotaţii ferme, spre deosebire de cele existente pe piaţa interbancară". Ştefan Nanu a precizat că dezvoltarea pieţei titlurilor de stat va contribui la finanţarea deficitului bugetar.

Potrivit lui Stere Farmache, toată lumea se aşteaptă ca fondurile de pensii să fie unul dintre principalii jucători de pe piaţa titlurilor de stat de la BVB, însă acestea nu vor intra până când nu vor avea asigurată o lichiditate minimă. "Nu trebuie sa aşteptăm ca fondurile de pensii să dea startul investiţiilor la bursă", a spus domnul Farmache.

Titlurile de stat sunt tranzacţionate pe piaţa Regular (REGT) şi "Deal" (DLST), prin intermediul sistemului de tranzacţionare al BVB.

Codificarea utilizată pentru titlurile de stat este "TAALLN", "T" indicând tipul titlului de stat cu valori posibile "F" (titlu de stat cu cupon fix) sau "B" (titlu de stat cu cupon fix, de tip benchmark). De asemenea, "AA" indică ultimele două cifre din anul scadenţei seriei de titluri de stat respective, iar "LL" reprezintă luna scadenţei seriei de titluri de stat respective.

"N" este identificatorul unic al unei serii de titluri de stat în condiţiile în care există mai multe serii de titluri de stat cu aceleaşi caracteristici referitoare la anul şi luna de scadenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb