Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat astăzi, o vizită la Ashgabat, în Turkmenistan, conform unui comunicat MAE remis azi redacţiei.
Vizita a avut ca principal obiectiv dinamizarea dialogului şi a cooperării bilaterale, cu accent pe colaborarea economică în domeniile stabilite de documentele semnate la cel mai înalt nivel, care stabilesc relaţiile româno-turkmene la nivel de parteneriat: Declaraţia Comună Prezidenţială din iulie 2009 şi Planul de Acţiune pentru implementarea Declaraţiei Comune Prezidenţiale, din octombrie 2012.
De asemenea, această vizită confirmă atenţia prioritară pe care diplomaţia română o acordă Vecinătăţii Estice a UE şi Asiei Centrale, ca regiune strategică, îndeosebi pentru cooperarea economică şi energetică.
Programul vizitei a cuprins consultări ale şefului diplomaţiei române cu Raşid Meredov, vicepremier şi ministru al afacerilor externe, şi o întrevedere cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov.
Întâlnirea cu preşedintele turkmen i-a oferit ministrului Bogdan Aurescu ocazia de a aborda aspecte privind extinderea dialogului politic şi a cooperării economice româno-turkmene.
Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa pe care România o acordă dezvoltării relaţiilor bilaterale, care au potenţial strategic.
Şeful diplomaţiei române a accentuat faptul că "este necesară impulsionarea schimburilor comerciale şi concretizarea proiectelor de afaceri de care sunt interesaţi agenţii economici români în Turkmenistan. Totodată, a reiterat importanţa realizării proiectului comun de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, precum şi a diversificării cooperării în domeniul energiei. Au fost evocate proiectele de interes pentru România - între care şi Conducta Transcaspică - ca parte integrantă a Coridorului Sudic, inclusiv în contextul dezvoltării interconectorului AGRI". Preşedintele turkmen a subliniat importanţa pe care ţara sa o acordă României, pe care o consideră poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa, referindu-se la oportunităţile de cooperare între portul Constanţa şi porturile turkmene de la Marea Caspică. De asemenea, a menţionat potenţialul pe care îl are proiectul AGRI pentru eventuala livrare a gazelor turkmene spre Europa.
În cadrul discuţiilor cu ministrul turkmen de externe, Raşid Meredov, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat deschiderea României pentru extinderea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes comun, cu precădere în ceea ce priveşte cooperarea economică, în domeniile energiei şi transporturilor.
Aurescu a subliniat că "tendinţa de creştere, din ultimii doi ani, a schimburilor bilaterale trebuie încurajată în continuare, inclusiv prin organizarea unei noi sesiuni anul viitor a Comisiei Mixte Economice, împreună cu un Forum de Afaceri bilateral".
Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa valorificării instrumentelor bilaterale pentru consolidarea cooperării româno-turkmene în domeniul transporturilor. Maximizarea avantajelor care decurg din accesul României şi Turkmenistanului la Marea Neagră, respectiv la Marea Caspică, este deosebit de importantă pentru realizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, proiect co-iniţiat de România şi Turkmenistan. Şeful diplomaţiei române a arătat că există premise bune de concretizare a proiectului plecând de la conexiunea deja funcţională peste Marea Neagra, a transportului de feribot între Constanta şi Batumi, inaugurată în octombrie 2014.
Bogdan Aurescu şi Raşid Meredov au discutat şi despre perspectivele negocierilor privind Conducta Transcaspică, proiect care ar putea contribui la alimentarea cu gaz a gazoductului AGRI, respectiv despre stadiul procesului de delimitare maritimă în Marea Caspică.
Cei doi miniştri au convenit, de principiu, să fie organizate până la finalul anului reuniuni ale grupurilor de lucru privind energia şi transporturile din cadrul Comisiei Mixte Economice, pentru a stimula cooperarea concretă în aceste domenii.
Ministrul român al afacerilor externe a mai exprimat sprijinul pentru aprofundarea cooperării Turkmenistanului cu UE, inclusiv în contextul oferit de Strategia UE revizuită pentru Asia Centrală, pe dimensiunea dialogului de securitate şi în ceea ce priveşte proiectele ce vizează dezvoltarea, stabilitatea şi securitatea la nivel regional.
De asemenea, acesta a precizat că România încurajează cooperarea regională între statele Asiei Centrale, în special în contextul evoluţiilor securitare legate de Afganistan. În cadrul discuţiei privind Afganistanul, partea română a evocat menţinerea angajamentului faţă de acest stat şi necesitatea cooperării pentru atingerea scopului comun al statelor europene, Uniunii Europene şi actorilor regionali de asigurare a stabilităţii şi securităţii acestei ţări.
Ministrul român de externe a prezentat pe scurt evoluţiile legate de aplicarea Acordurilor de la Minsk privind Ucraina şi a reiterat respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, ca poziţie principială a României.
Ambii miniştri de externe au apreciat cooperarea româno-turkmenă în cadrul multilateral, cu precădere la nivelul ONU. Cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii asupra implicaţiilor la nivel regional ale acordurilor semnate la Viena, la 14 iulie 2015, privind dosarul nuclear iranian.
Au fost evidenţiate interesele împărtăşite de cele două părţi în ceea ce priveşte combaterea terorismului la nivel global, cu accentuarea necesităţii combaterii radicalizării. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat iniţiativa lansată de România şi susţinută de Spania privind instituirea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului. Partea turkmenă şi-a exprimat interesul faţă de acest subiect în actualul context mondial de securitate.
Cu prilejul consultărilor, cei doi miniştri au semnat Planul de Acţiuni între cele două ministere ale afacerilor externe pentru perioada 2015-2016. Documentul este un instrument concret de cooperare între cele două diplomaţii, care prevede o serie de consultări la diverse niveluri în domeniul securităţii energetice, inclusiv al livrării de gaze naturale turkmene către Europa, în domeniul cooperării multilaterale, al problematicii bilaterale, regionale şi al afacerilor europene, în domeniul consular şi al afacerilor juridice, inclusiv dreptul mării.
Programul vizitei în Turkmenistan mai prevede susţinerea de către ministrul român de externe a unei prelegeri studenţilor Universităţii Internaţionale pentru Ştiinţele Umaniste şi Dezvoltare. Bogdan Aurescu va prezenta evaluările şi priorităţile politicii externe româneşti în actualul mediu internaţional complex, caracterizat de crize diverse, atât în Vecinătatea Estică a UE, cât şi în cea Sudică şi va pune accent pe necesitatea combaterii centurii de instabilitate din jurul Europei şi proiectării de stabilitate, securitate şi prosperitate. Ministrul afacerilor externe le va vorbi studenţilor şi despre potenţialul şi perspectivele pozitive ale dezvoltării relaţiilor de parteneriat dintre România şi Turkmenistan, cu accent pe importanţa României ca poartă de acces a Turkmenistanului, din punct de vedere economic, spre Europa Centrala şi de Vest.