PRIMA ZI DE DEZBATERI ÎN PLENUL REUNIT AL CELOR DOUĂ CAMERE: Bugetul, în Parlament

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 18 februarie 2009

În timp ce parlamentarii PSD şi PD-L susţin că bugetul este adaptat vremurilor actuale, liberalii spun că este catastrofal şi va băga ţara în recesiune, iar udemeriştii afirmă că bugetul seamănă cu depozitul de arme de la Ciorogârla, adică nu are nicio strategie anticriză.

În timp ce parlamentarii PSD şi PD-L susţin că bugetul este adaptat vremurilor actuale, liberalii spun că este catastrofal şi va băga ţara în recesiune, iar udemeriştii afirmă că bugetul seamănă cu depozitul de arme de la Ciorogârla, adică nu are nicio strategie anticriză.

Plenul reunit al celor două camere parlamentare a dezbătut, ieri, proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale.

Dezbaterile pe tema celor două bugete vor avea loc până joi şi există posibilitatea ca acestea să fie prelungite, dacă Biroul Permanent va considera necesar, şi pentru zilele de vineri şi sâmbătă.

Deputaţii şi Senatorii partidelor parlamentare, membrii ai coaliţiei de guvernare au dat asigurări că procesul de adoptare a bugetului, (n.r. poate cel mai important moment al anului 2009 din perspectiva situaţiei actuale de criză) va fi finalizat joi.

Parlamentarii au început, ieri, dezbaterea bugetului, la care au fost ataşate mii de amendamente şi şi-au exprimat, în funcţie de statutul politic, aprecierea faţă de cele două proiecte.

Formaţiunile aflate la guvernare au arătat că vom avea un buget adaptat situaţiei actuale de criză.

Opoziţia a criticat, cum era de aşteptat, în termeni duri structura celor două proiecte, unele partide avertizând că nu vor vota bugetele dacă o serie de amendamente propuse nu vor fi luate în calcul în structura finală.

Prezentăm în continuare reacţiile partidelor parlamentare cu privire la cele două proiecte, în prima zi de dezabatere a celor două legi.

PD-L: "Bugetul luptă cu criza"

Democrat-liberalii au susţinut în cadrul plenului reunit al celor două camere că ambele proiecte de lege sunt adaptate situaţiei actuate de criză şi au cerut sprijin colegilor lor pentru adoptarea celor două proiecte.

Liderul PD-L şi totodată premierul ţării Emil Boc a arătat că bugetul pe 2009 va elimina "risipa şi nepăsarea iresponsabilă a guvernării anterioare"" şi va asigura stabilitatea ţării în condiţiile constrângerilor interne şi externe generate de criză.

"Banii trebuiesc cheltuiţi cu răspundere, locurile de muncă trebuie menţinute şi înmulţite, iar categoriile sociale cele mai vulnerabile din societatea noastră trebuie protejate"", a mai spus premierul, citat de Agerpres, care a precizat că actualul buget îşi propune să asigure un echilibru între dezvoltarea economică a ţării şi protecţia catego­riilor defavorizate.

PSD: "Bugetul de stat este realist. Îl vom vota"

Social-democraţii au adoptat, cum era de aşteptat, aceeaşi poziţie în privinţa celor două proiecte de buget cu colegii lor de la guvernare.

Preşedintele comisiei de buget - finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a declarat că formaţiunea sa va vota bugetul de stat pentru că proiectul aflat în dezbatere este unul realist ce asigură stabilitatea socială, cu toate că admis că acesta nu este perfect.

Deputatul a arătat că bugetul va rezolva, spre deosebire de alte proiecte adoptate anterior, problema corelării între politica monetară a BNR şi cea fiscală a Guvernului.

"Bugetul creează premizele coordonării celor două politici, fiind aşezat pe un deficit mic, pondere mică a cheltuielor, iar Executivul are în vedere şi un mod eficient în care va fi gestionată datoria pu­blică", a susţinut deputatul.

PNL: "Bugetul nu are nimic în comun cu cel din 2008"

Parlamentarii liberali au criticat în termeni duri actuala construcţie bugetară.

Liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că proiectul actual nu are nimic de-a face cu bugetul din 2008 întrucât deficitul sau excedentul bugetar nu se reportează de la un an la altul. Fostul premier a arătat că veniturile prognozate pentru 2009 sunt nerealiste şi a menţionat că în câteva luni va avea loc, cu certitudine o primă rectificare. "Veniturile prognozate sunt total nerealiste, fiind prevăzută o creştere de 17,8% a acestora, însă numai în primele luni s-a înregistrat un minus de zece la sută la venituri, ceea ce cască prăpastia la 28% între ceea ce se scontează şi ce se realizează", a spus Tăriceanu. În cadrul alocuţiunii, liderul PNL a susţinut, printre altele, că fondurile pentru bugetele locale vor scădea anul acesta, în termeni reali, după ce, în perioada 2005-2008, conform spuselor sale, au crescut de trei ori.

Tăriceanu a menţionat că multe dintre proiectele propuse de actuala guvernare sunt nerealiste din pricina bugetelor ministeriale prea mici.

UDMR: "Probabil nu-l vom vota"

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) ia în calcul să nu voteze cele două bugete în situaţia în care o serie de amendamente propuse nu se vor regăsi în structura finală.

Liderul UDMR, Marko Bela este nemulţumit că amendamentale depuse de formaţiunea sa au fost respinde şi a subliniat că parlamentarii maghiari vor lua o decizie în zilele ce urmează. Marko Bela a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că forma actuală a proiectului, UDMR cel mai probabil nu o va susţine.

Liderul UDMR a apreciat că bugetul actual nu este unul de reformă şi a acuzat guvernarea PSD - PD-L că este preocupată doar de competiţia internă privind repartizarea de fonduri către ministere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb