Primăria Braşov are pregătite 24 de proiecte pe care intenţionează să le depună pentru a primi finanţare europeană în exerciţiul bugetar 2014 - 2020. Valoarea proiectelor este de 1,208 miliarde de lei (aproximativ 275 de milioane de euro), cel mai important dintre acestea, din punct de vedere valoric, fiind "Tunelul rutier Răcădău - Centrul istoric", un tunel care va străbate muntele Tâmpa, valoarea proiectului fiind estimată la 230 de milioane de lei.
Viceprimarul Răzvan Popa a declarat: "Din punctul meu de vedere toate proiectele sunt importante şi toate vor fi realizate în exerciţiul bugetar 2014 - 2020. Deocamdată, pentru anul viitor ne gândim să finanţăm studii de fezabilitate pentru partea de extindere/reabilitare reţea şcolară, cum ar fi construirea unei clădiri în care să se mute Liceul de Muzică, şi pe partea de mobilitate, cum ar fi achiziţia de mijloace de transport ecologice - autobuze electrice. Aici, Regia Autonomă de Transport are un rol foarte important. De asemenea, vrem să facem un studiu de fezabilitate pentru realizarea parcului industrial de la Rulmentul, pentru că sperăm ca până la finele anului să rezolvăm problema juridică de acolo. Noi practic am cerut să ni se dea acel teren în proprietate, dar Ministerul Finanţelor nu vrea să ni-l dea decât în administrare".
Alte proiecte importante vizate de municipalitatea braşoveană pentru a fi finanţate cu bani europeni sunt realizarea unui parc solar, cu o valoare estimată de 135 de milioane de lei, un stadion acoperit (135 de milioane de lei), construcţia unor străzi de legătură cu viitorul aeroport (45 de milioane de lei), reabilitarea Centrului istoric (35 de milioane de lei), faza a doua a domeniului schiabil (155 de milioane de lei), gondolă Poiana Braşov - Braşov (35 de milioane de lei), extinderea transportului în comun cu tren urban (45 de milioane de lei) etc.
"Deocamdată am avut o întâlnire la sediul Agenţiei de Dezvoltare Centru şi am discutat şi cu celelalte judeţe din regiune care va fi strategia pe care o vom aborda pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020. Am fost surprinşi să vedem că trei din cele şase judeţe - Covasna, Harghita şi Sibiu - nu au venit cu vreo listă de proiecte prioritare pentru perioada amintită. Noi le avem, acestea sunt, acum aşteptăm ca cei din Comisia Europeană să determine care sunt axele de finanţare pentru perioada 2014 - 2020 pentru a le putea depune şi pentru a primi finanţarea necesară realizării acestora", a precizat viceprimarul Răzvan Popa.