Primarul Gheorghe Nichita, cercetat în libertate sub control judiciar

Anticorupţie / 2 mai 2015

Primarul Gheorghe Nichita, cercetat în libertate sub control judiciar

DNA susţine că Nichita l-a pus pe un şef din poliţie să urmărească o persoană

Procurorii afirmă că o angajată a Primăriei Iaşi, cu care Nichita a avut o relaţie, l-a denunţat pe edil la DNA

Tribunalul Bucureşti a respins, ieri, propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului din Iaşi, Gheorghe Nichita, acesta urmând să fie cercetat sub control judiciar, potrivit Agerpres.

Tot sub control judiciar vor fi cercetaţi şi ceilalţi doi inculpaţi din acest dosar: Liviu Hliboceanu, director general al Poliţiei Locale Iaşi, şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în cadrul poliţiei.

Primarul şi cei doi poliţişti au interdicţia de a părăsi teritoriul României.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA.

Gheorghe Nichita a fost reţinut ieri dimineaţă de procurori, el fiind acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie - aprilie, Nichita, abuzând de funcţia de primar, i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei, dar şi pe alte persoane din cadrul instituţiei pe care o conducea să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să le folosească şi să permită accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În aceeaşi perioadă, Nichita este acuzat că i-a determinat cu intenţie pe cei doi poliţişti să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajaţi ai Poliţiei Locale, a unor activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale instituţiei din care făceau parte şi pentru a obţine un folos nepatrimonial necuvenit.

Primarul Iaşiului l-a pus pe Ştefan Avîrvarei să cumpere o aplicaţie de tip spy care a fost instalată pe telefonul mobil ce a fost făcut cadou unei persoane pe care edilul voia să o urmărească, arată procurorii DNA, după reţinerea edilului.

Potrivit Agerpres, procurorii susţin că Nichita le cerea şefilor din Poliţia Locală Iaşi să pună funcţionarii din subordine să-i supravegheze iubita, Adina Samson, autoturismul acesteia având montat un sistem de urmărire GPS.

Samson, în vârstă de 33 de ani, l-a denunţat pe primarul Iaşiului la DNA, susţin surse judiciare citate de Mediafax.

Mai mult, membri ai clanului "Corduneni" au fost implicaţi în ameninţarea unui bărbat, care s-a întâlnit pe 25 aprilie la o terasă cu Adina Samson.

DNA mai arată că Hliboceanu şi Avîrvarei şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul utilizării resurselor instituţiei - angajaţi, autoturisme şi carburant - în interesul personal al lui Nichita, respectiv pentru a o supraveghea pe iubita primarului.

În plus, Gheorghe Nichita i-a cerut lui Ştefan Avîrvarei să efectueze verificări la Cluj-Napoca pentru a afla informaţii despre un om de afaceri britanic, Robert Wolsey, mai transmite Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu anticoruptia si evaziunea fiscala este domeniu DNA?Din cate se vede unii sunt protejati de DNA,in loc sa fie verificati si recuperate pagubele.

    Hodorogul a pus institutiile staului sa-i pazeasca prospatura.

    Altul a pus instituia prezidentiala sa-i asigure o mosie de sute de ha. 

    Altul, din copil de casa, a ajuns sa stapineasca domenii regale. Etc, etc... 

    Si toate astea din veniturii de bugetar, sub 100 mii lei/an, adica cca 20 mii euro. 

    Existenta noastra parea fi un vis urit, din care nu avem puterea sa ne trezim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb