Actualizare 20:00 Tudor Polak (PNL Vaslui): "Revoluţia fiscală va pune pe butuci investiţiile"
Preşedintele organizaţiei municipale PNL Vaslui, Tudor Polak, a declarat astăzi că noul impozit pe venit va avea un efect ''dezastruos" asupra investiţiilor din oraş.
"Conform execuţiei bugetare pentru anul 2017, în bugetul municipiului Vaslui intră ca şi cote defalcate din impozitul pe venit suma de aproximativ 36.600.000 lei. Conform simulării pentru anul 2018, suma provenită din cotele defalcate din impozitul pe venit va fi de aproximativ 23.400.000 lei, din cauza faptului că în afara scăderii cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%, baza de impozitare scade. Guvernul PSD mută practic contribuţiile de la impozitul pe venit către bugetul asigurărilor sociale şi bugetul asigurărilor de sănătate, diminuând bugetele administraţiilor locale", a declarat Tudor Polak, potrivit unui comunicat de presă.
El a subliniat că Guvernul PSD promite că va compensa găurile din bugetele locale, respectiv suma de 13.000.000 lei pentru municipiul Vaslui, până la nivelul impozitului pe venit din anul 2017.
"Acum ne loveşte nemilos incompetenţa cu care a fost condus oraşul în ultimii ani. În concluzie, faptul că în anul 2016 nu am fost capabili să cheltuim toţi banii şi am încheiat anul cu un excedent bugetar de aproximativ 8.000.000 lei, ne face sa pierdem în 2018 jumătate din această sumă, mai exact 4.000.000 lei. În ţară, primari de municipii sau oraşe din toate partidele politice şi-au exprimat nemulţumirea fată de aceste modificari fiscale care aduc primăriile la cheremul guvernului. În municipiul Vaslui, domnul primar Vasile Pavăl nu a spus absolut nimic referitor la acest subiect. Înţeleg că în municipiul Vaslui pur şi simplu nu avem nevoie de 4.000.000 de lei", a spus liderul organizaţiei municipale PNL Vaslui.
(G.F.)
----------
• ACTUALZIARE 19:25 Primarul municipiului Timişoara: "Prin noile prevederi ale Codului fiscal se iau banii oraşelor mortor"
Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL), spune că nu poate critica toate prevederile noului Cod Fiscal şi că se delimitează de cei care îl "contestă în bloc", dar că ceea ce îl deranjează este că "oraşele motor" rămân fără bani şi că se va consulta cu colegii săi pentru a vedea ce reacţie poate avea, "dincolo de luarea de poziţie".
"Analizez şi mă consult cu colegii, să văd ce reacţie putem avea, dincolo de cea prin luarea de poziţie publică, în toate felurile, împotriva acestei prevederi din noul Cod Fiscal. Eu mă delimitez de cei care atacă în bloc Codul Fiscal. Nu toate prevederile din Codul Fiscal nou sunt greşite. (...) Ce critic eu e faptul că prin prevederile acestui Cod se iau banii oraşelor mortor ale societăţii romaneşti", a declarat Nicolae Robu, pentru News.ro.
Edilul Timişoarei spune însă că dacă va fi micşorat impozitul pe venit nu se vor putea realiza lucrări importante de infrastructură.
"Lărgirea celor două pasaje, o mulţime de lucrări pe care le-am făcut în oraş, banii pentru amenajarea spaţiilor spitaliceşti, pentru dotarea lor, reabilitarea clădirilor şcolare, dotarea lor, pentru intervenţiile în clădirile instituţiilor culturale, pentru aproape tot ce facem, reprezintă venituri în cea mai mare parte din cota ce revenea bugetului local din impozitul pe venit recoltat pe raza municipiului Timişoara. Dacă acest venit ce se strânge pe raza municipiului Timişoara scade prin micşorarea impozitului de la 16 la 10 la sută nu mai putem face tot ce am făcut până acum. Nu trebuie să ne promită premierul că ne dă el, eu vorbesc depersonalizat. Nu mă interesează cine e prim-ministru, acum e domnul Tudose, într-o zi va fi un prim-ministru liberal", a afirmat Robu.
Primarul municipiului Timişoara mai spune că societatea românească ar trebui să funcţioneze pe principiul descentralizării, adică oraşele motoc să nu mai depindă de decizia unui prim-ministru sau ministru.
"Nu e normal să depindă aceste oraşe motor de decizia unui ministru sau prim-ministru. E normal ca societatea românească să funcţioneze pe principiul decentralizării. Banii trebuie să rămână în altă proporţie aici. Nu trebuia decât să se ridice cota parte din impozitul pe venit care rămâne aici de la 41,65%, la 60%. Eu am calculat la 66,8% ca să nu ne scadă deloc veniturile. Cred că Ordonanţa de Urgenţă care promovează noul cod fiscal trebuie să intre rapid în Parlament pentru aprobare şi să se facă modificările. Eu pe asta mă concentrez. Nu am atacat nici că se mută de la angajator la angajat obligaţiile fiscale", a mai spus primarul liberal.
(G.F.)
------------
Actualizare 19:15 Gheorghe Falcă: "Voi sesiza Avocatul Poporului în legătură cu modificările aduse Codului Fiscal"
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PNL), a declarat, astăzi, că va sesiza Avocatul Poporului în legătură cu modificările aduse Codului Fiscal prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată săptămâna trecură şi le-a recomandat tuturor primarilor care vor avea bugetul afectat să facă la fel "pentru a avea forţă de a schimba legislaţia".
Falcă a spus că bugetul Aradului va fi diminuat cu circa 16 milioane de euro în 2018, bani care ar fi fost folosiţi pentru investiţii.
El le-a cerut tuturor primarilor, indiferent de partidul din care fac parte, să depună sesizări la Avocatul Poporului.
"Fiecare primar să depună individual astfel de sesizări, pentru a se vedea impactul pe care îl are în societate această Ordonanţă de Urgenţă şi pentru a avea forţă de a schimba legislaţia", a spus liderul PNL Arad pentru news.ro.
El a adăugat că "în cadrul administraţiilor locale se caută soluţii pentru a se anula hoţia pe care PSD a făcut-o faţă de comunităţile locale".
"Dorim ca Avocatul Poporului să ceară Curţii Constituţionale analiza acestei Ordonanţe de Urgenţă pe două aspecte importante: în primul rând să definim urgenţa pentru a putea emite o astfel de ordonanţă de urgenţă şi în al doilea rând să arătăm inexistenţa compensaţiilor pentru administraţiile locale. Se ştie că atunci când discutăm despre autonomie locală, trebuie să compensăm din partea guvernului central lipsurile pe care legislaţia naţională le ataşează administraţiei locale", a mai spus Falcă.
Întrebat dacă a discutat şi cu primari din alte partide pentru a sesiza Avocatul Poporului, Falcă a răspuns: "Unii primari din PSD comunică cu noi, dar nu vor să aibă şi o expunere publică. Vedeţi că şi primarul din Iaşi a anunţat că face demersuri împotriva modificărilor Codului Fiscal".
(G.F.)
--------
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat astăzi că va solicita un aviz de neconstituţionalitate privind reforma fiscală, urmând să dea în judecată Guvernul pe motiv că aceasta "nu ţine cont nici de autonomia locală şi nici de legislaţia bugetară".
Mihai Chirica a declarat, pentru Agerpres: "S-a luat o decizie fără a se respecta conţinutul legii. Asta am spus-o încă de la începutul reformei, revoluţiei fiscale. Autorităţile publice locale nu au un mecanism pentru a combate o lege, dar pot apela la alte instituţii ale României. Această instituţie la care vom apela în primul rând e Avocatul Poporului. Totodată, vom ruga alte trei instituţii, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Justiţiei, Procurorul General al României să intervină pe lângă Curtea Constituţională pentru a combate această OUG care nu respectă cadrul legal. Vom cere aviz de neconstituţionalitate a reformei fiscale".
Potrivit acestuia, unul dintre principalele puncte încălcate prin această ordonanţă ce vizează reforma financiară, în ceea ce priveşte autorităţile publice locale, este Carta Europeană a autonomiei locale.
Primarul Mihai Chirica a mai afirmat: "La articolul 9, punctul 6, spune că «autorităţile publice locale trebuie«, nu «pot», «trebuie să fie consultate de o manieră adecvată asupra modalităţilor de repartizare a resurselor redistribuite care le revin». Noi nu am fost consultaţi. Nimeni nu ne-a întrebat cum evoluează gradul de îndatorare, cum vom plăti datoriile la bănci, cum vom reuşi să acoperim programele de investiţii deja începute, de unde ne luăm şi ne compensăm resursele financiare pierdute, care este nivelul real al compensaţiei de care avem nevoie noi, ca autorităţi locale, şi cum vom răspunde mai departe provocărilor legii în ceea ce priveşte descentralizarea. Această Cartă este adoptată prin lege de statul român. Ne bazăm şi pe opinia Consiliului Fiscal, care a dat un aviz negativ".
Conform acestuia, repercusiunile noii legislaţii încep să apară. Domnia sa a precizat: "Se vede foarte clar. Nu mai putem face acţiuni care erau prevăzute spre sfârşitul anului, care vizau şi acele persoane defavorizate. Asta pentru că nu mai avem cu ce".
Edilul ieşean a menţionat că bugetul municipalităţii va pierde venituri în valoare de 95,6 milioane de lei. Mihai Chirica a adăugat: "Am făcut calcule şi în cursul zilei de ieri (luni - n.r.). Aceste lucruri ne îngrijorează din ce în ce mai mult. Desigur nu intră primăria în faliment. De asta sunt aici. Nu poţi însă să prejudiciezi un oraş întreg. Dorim să aducem forţă de muncă, să aducem forţa de muncă care s-a disipat pe tot mapamondul, dar ne lovim de un declin economic datorat unei decizii care pur şi simplu nu respectă legea".
Acesta a adăugat că Iaşiul "nu va fi singura municipalitate care va acţiona în instanţă Guvernul".
Primarul a mai spus: "Vom da în judecată Guvernul, pentru că această măsură nu ţine cont nici de autonomia locală, nici de legislaţia bugetară. (...) Nu vom fi singura municipalitate. Gândiţi-vă ce lovitură puternică este pentru comuna Miroslava, care pierde 1,5 milioane de euro, bani pe care îi investea în modernizarea reţelei de drumuri".