PRIMARUL INSULEI THASSOS: "Majoritatea turiştilor care ne vin sunt români"

EMILIA OLESCU, Corespondenţă din insula Thassos, Grecia
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 16 septembrie 2013

Kostas Hagiemanuel, primarul insulei Thassos, este stomatolog de profesie, iar în timpul liber scrie piese de teatru, ultima sa operă fiind "Colecţionarul de somn".

Kostas Hagiemanuel, primarul insulei Thassos, este stomatolog de profesie, iar în timpul liber scrie piese de teatru, ultima sa operă fiind "Colecţionarul de somn".

"Criza nu a afectat turismul din Insula Thassos"

Peste jumătate din turiştii care-şi petrec concediile în insula Thassos, respectiv în jur de 60%, sunt români, potrivit lui Kostas Hagiemanuel, primarul insulei, care s-a întâlnit cu un grup de jurnalişti din Bucureşti, la sfârşitul săptămânii trecute.

Domnia sa a subliniat că, în Thassos, în ultimii opt ani, s-a format o "nouă piaţă" în domeniu, cea a românilor, numărul acestora crescând în fiecare an, alţi turişti venind din Anglia, Germania, Austria, Scandinavia, Polonia sau Rusia. Oficialul a remarcat că, dacă până anul trecut turiştii din ţara noastră soseau în Thassos cu autocarele, prin agenţiile de turism, acum aceştia merg în insulă cu propriile autoturisme.

Hagiemanuel a spus că numărul de locuri de cazare din Thassos se ridică la 25.000, gradul de ocupare ajungând şi la 100%, în lunile de vârf. Sezonul turistic se deschide la începutul lunii mai şi se închide la sfârşitul lui octombrie.

Potrivit edilului insulei, criza economică nu a afectat turismul local, primarul subliniind chiar că acest an a fost cel mai bun an din istorie, atât în ceea ce priveşte numărul de turişti, cât şi valoarea încasărilor, indicatori care, potrivit domniei sale, au crescut, în acest an, cu 15-20% faţă de anul trecut.

"Suntem la jumătatea lui septembrie şi mişcarea în insulă este ca în iulie", a afirmat primarul.

În aceste condiţii, veniturile municipalităţii provin, în mare parte, din turism, dar şi din producţia de marmură.

În general, în jur de 50-60% dintre turişti sunt dispuşi să cheltuiască sume mari în concedii, restul limitându-se la un buget de bază, potrivit edilului, care nu a menţionat care sunt veniturile înregistrate din turism.

Românii au început să-şi cumpere case în Thassos

Dacă recesiunea nu s-a atins de turismul din insulă, situaţia economică dificilă din ultimii ani a afectat domeniul construcţiilor din zonă. Astfel, dacă în urmă cu câţiva ani şi în Thassos se construia foarte mult, preţurile din sector fiind foarte ridicate, acum nimeni nu mai investeşte în acest sector, iar preţurile au scăzut simţitor.

Se pare că românii profită de această situaţie şi încep să investească în proprietăţile de pe insulă, în prezent existând câteva cazuri de persoane din ţara noastră care şi-au cumpărat case în insula Thassos.

Preţurile caselor şi terenurilor sunt foarte diferite de la zonă la zonă, după cum a afirmat şeful insulei, adăugând că un metru pătrat de teren poate ajunge la 90-100 de euro, în timp ce o casă poate avea un preţ cuprins între 50.000 şi 120.000 de euro.

În ceea ce priveşte piaţa muncii, afectată şi ea de criza din construcţii, un număr mare de persoane de naţionalitate română lucrează în zonă, mulţi dintre muncitori nedeclarând acest lucru. În lunile noiembrie-decembrie este sezonul recoltatului de măsline, când se poate câştiga circa 35 de euro pe zi, potrivit primarului, iar în timpul iernii rămân pe insulă în jur de 15.000 de locuitori, care lucrează în fabricile din Thassos, la bănci, în unităţile de învăţământ şi poştale etc.

Anumite zone din Thassos urmează să fie modernizate, primăria având un plan urbanistic pentru dezvoltarea zonelor turistice. O lucrare majoră este construirea reţelei de apă care înconjoară insula, potrivit primarului Hagiemanuel. Acesta a menţionat că investiţia în reţeaua de apă costă 50 de milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene şi că urmează să investească şi în protecţia mediului.

Kostas Hagiemanuel este primar de trei ani pe insula Thassos, care are 400 de km pătraţi şi care este situată în partea nordică a Greciei, în golful Kavala.

Galerie de artă cu lucrări din Timişoara şi Bucureşti, în portul Limenas

Prezenţa noastră pe insulă poate fi observată cu uşurinţă încă de la debarcarea în portul Limenas, capitala insulei Thassos, unde, săptămâna trecută, a fost deschisă publicului o galerie de artă cu lucrări concepute de artişti din Timişoara şi Bucureşti şi finanţată de Calpe Gallery din Timişoara.

Călin Petcana, proprietarul galeriei, ne-a spus că lucrările constau în picturi şi sculpturi realizate cu materiale din insulă, precum nisip, praf, marmură sau frunze de măslin.

Preţurile lucrărilor oscilează între 80 şi 2000 de euro.

"Avem vizitatori mai mulţi decât acasă, atât români, cât şi bulgari, sârbi, britanici, nemţi", ne-a declarat domnul Petcana.

11 fabrici de marmură pe insula Thassos

Pe insula Thassos funcţionează în jur de 11 fabrici de marmură, potrivit reprezentanţilor uneia dintre acestea - Haritopoulos -, ce are în concesiune cariera pe care o exploatează de aproape 50 de ani, contractul urmând să fie prelungit.

Această fabrică produce aproximativ 80.000 de metri cubi de marmură pe an, cinci metri cubi de marmură neprelucrată costând 10.000 de euro, preţ care se poate dubla, după prelucrare.

Compania exportă marmură în state precum SUA, Italia, Arabia Saudită, însă nu şi în România, din cauza preţului ridicat, potrivit reprezentanţilor fabricii, care au precizat: "Facem foarte mult profit, dar plătim şi foarte mulţi bani la primărie - mai mult decât toate hotelurile şi pensiunile la un loc, care dau 2% din profit. Sumele pe care le plătim la stat diferă de la un an la altul".

Producătorii de marmură din Thassos taie şi prelucrează acest tip de rocă utilizând firul diamantat.

Insula Thassos produce 1.000 de tone de măsline pe an

Insula Thassos produce aproximativ 1000 de tone de măsline pe an, în această zonă fiind plantaţi peste 1,3 milioane de măslini, potrivit proprietarului uneia dintre cele 10 fabrici de ulei de măsline. Potrivit acestuia, un litru de ulei este obţinut din circa 5-6 kg de măsline.

Asociaţiile care deţin cele 10 fabrici produc şi pentru proprietarii de livezi mai mici, care lasă fabricii o cotă parte din uleiul produs, comercializat în special în Grecia.

Turiştii români, la fel ca cei din Bulgaria şi Cehia, preferă bijuteriile din aur cu cristale, în timp ce britanicii şi nemţii cumpără bijuterii simple din argint, potrivit reprezentanţilor Iris Gold, o fabrică de bijuterii care funcţionează pe insula Thassos din anul 1999.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 1000 de tone de măsline culesi de pe 1.300 de măslini? Aproape o tona de produs la un arbore?

    1. Este vorba despre peste 1 milion de maslini. Multumim pentru sesizare, am corectat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb