Prime Transaction se aşteaptă ca acţiunile Transgaz să ajungă la 272 lei/unitate

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2014

Prime Transaction se aşteaptă ca acţiunile Transgaz să ajungă la 272 lei/unitate

Analiştii SSIF Prime Transaction au revizuit în creştere cu 17,2% preţul ţintă pentru acţiunile companiei Transgaz (simbol: TGN), până la nivelul unitar de 272 lei, după ce, la finele anului trecut, societatea estima că acţiunile TGN vor ajunge până la sfârşitul lui 2014 la 232 lei/titlu, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Reprezentanţii companiei arată că potenţialul de creştere este de 31% faţă de nivelul din 2 iulie, de 207,9 lei/titlu.

Analiştii Prime Transaction întrevad pentru anul acesta cel mai mare profit al TGN de la listarea companiei la BVB, în valoare de 461 milioane lei (în creştere cu 37,9% faţă de rezultatul din 2013) şi o cifră de afaceri de 1,59 milioane lei, cu 7,3% mai mare faţă de cea din anul trecut, de 1,48 milioane lei, factor ce ar putea contribui semnificativ la atingerea preţului ţintă previzionat.

Un alt argument ce stă la baza estimarilor optimiste ale "Prime Transaction" rezidă în eficientizarea managementului costurilor companiei, prin ‚''reducerea consumului propriu tehnologic la un procent de 1,2% din volumul de gaze vehiculate în 2013, precum şi prin reducerea cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile'', potrivit companiei de investiţii financiare.

Estimările privind cheltuielile cu consumul tehnologic indică o creştere cu 42% în 2014 (la 136 mii lei) ca urmare a creşterii preţului la gaze destinat consumului tehnologic până la 89,40 lei/MWH în urma implementării programului de liberalizare.

Pentru 2015, analiştii previzionează un cost cu consumul tehnologic de 151 mii lei, datorat stopării tendinţei ascendente a preţului la gaze, la 119 lei/ MWh.

Oportunitatea exploătari rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, descoperite de OMV Petrom (cantitate estimată la 42-84 miliarde metri cubi), poate contribui semnificativ la creşterea afacerilor TGN. De asemenea, exploatarea ar putea compensa reducerea veniturilor din transport internaţional, care ar rezulta din construcţia conductei South Stream.

"Vom lua în calcul impactul exploatarii rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră asupra afacerilor Transgaz în momentul confirmării exploatării comerciale de catre Petrom si Exxon", informează raportul de analiză efectuat de către Prime Transaction.

Analiştii societăţii de investiţii financiare apreciază că randamentul brut al dividendului se va situa peste nivelul de 9% în 2014, mult peste randamentul oferit de dobânzile bancare, chiar şi în condiţiile distribuirii a jumătate din profitul companiei.

În anul 2013, TGN a înregistrat un profit de 334,49 milioane lei, în creştere cu 1,57% faţă de anul 2012, când câştigul companiei era de 329,5 milioane lei.

Societatea Transgaz deţine monopolul pentru transportul gazelor naturale din România. Acţionarul majoritar al companiei este Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, cu o deţinere de 58,51%. După plasamentul privat prin care Fondul Proprietatea (FP) şi-a vândut participaţia de 14,99% din acţiunile transportatorului de gaze naturale, nu a ramas niciun acţionar minoritar cu o deţinere semnificativă, de peste 10% din capitalul social al companiei.

Ieri, acţiunile TGN au închis şedinţa de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti în jurul preţului de 206 lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Bun target si perspective

    Da poate ajunge la 272 iar daca trece de maximele de la 280 - 285 ar putea sa tinteasca cca 345 ron ! 

    1. Nu este cazul sa fim atat de optimisti! Fp nu a vandut tgn de buna ce este! Tot timpul s-au descoperit zacaminte noi in marea Neagra dar nu s-a exploatat aproape de loc. Asa ca daca tgn va ajunge pe la 220 la sfarsitul anului si va da dividend de 10-15 lei sa fim multumiti!

    Adica alti habarnisti daca au evaluari cu 17-20% diferenta .Noi ,inteleg suntem neica nimeni ca cumparam si incercam sa promovam piata de capital bvb dar nenorocitii astia cine sunt ca ziarul bursa sa-i bage in seama .

    Parca noi nu am stii ce profit a facut TGN sau care este previziunea de investitii .Niste pseudobrokeri precum cei de la Tradeville .

    Astia ultimii si-au batut joc de multi oameni de buna credinta cu previziunile lor de 12,35-13 ron in prima zi la EL .Cel mai catastrofic IPO de cand bvb cel putin in primele trei zile . 

    1. Cei de la Tradeville parca au dat un target pentru urmatoarele 12 luni.Cat timp oferta a fost subscrisa integral,poate fi considerata un succes.Problema celor care visau ca vor lua la 11 si vor vinde la 13 este ca...visau.

      sa incercam sa fim un pic mai putin prapastiosi. Din punctul meu de vedere este cel mai de succes IPO din Romania si asta pentru ca multi investitori mici/mari au fost satisfacuti de nr de actiuni primite. Poate unii dintre ei au primit chiar mai multe decat se asteptau si asa au facut presiune pe vanzare.

      Hai sa nu ne mai amagim cu castiguri de 15-20% pe termen scurt si sa ne uitam mai pe termen lung. 

      Daca tu o vezi un succes ft bine .Eu am mari dubii mai ales dupa felul in care sa facut divizarea EL .

      Mai sunt 27 zile pana vedem libera in piata actiunea .De doua zile avem in bid intermediarii care apara "11" ron .Sunt pe baricade baietii .

      Asteptam si rezjltatele pe T2 si mai povestim . 

      atata timp cat au oferit actiuni cu un discount atat de mare e de la sine inteles ca cei care le au ieftin sa vanda....dar iata pretul a scazut si sub pretul ieftin din oferta ceea ce inseamna ca publicul nu prea are incredere in emitent...deocamdata!

    la per 7 compania e buna rau.Are monopol de stat profit in crestere spectaculoasa , stabilitate si un potential pe termen lung datorita exploatarii din Marea eagra.Nu poat fi infloentata de vanzarile agresive ale FP.Suna bine.pretul tinta e destul de mare dar cine stie..Oricum pretul actual este mic.TGN este in acest moment cea mai predictibila companie de pe bvb

    Nicaieri in lume asta nu se fac Ipourile pt micii retaileri .Se fac pt fondurile cu bani care apoi genereaza lichiditate volatilitate -tot ce este necesar unei actiuni pt a fi atractiva .

    Fara intrarea berd de 75 milioane euro si/sau marirea cu 6% a transei pt retaileri ipoul acesta nu ar fi trecut .Sau ar fi facut-o la limita . 

    Un pret de 8 ron ar fi fost corect daca tinem cont de multiplii acestei companii .Si azi era rupere pe ea .

    Asa sta la 11 luna asta iar cand mecanismul de stabilitate a pretului se termina incepe caderea .Mai este putin si vedeti ipoul de succes . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb