PRIMELE PATRU CONFEDERAŢII PATRONALE S-AU ASOCIAT ŞI VOR UN NOU CES Ioan Niculaie: Criza se va adânci şi la noi, la finalul acestui an

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 23 septembrie 2011

"Să mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat un an agricol bun. Guvernul nu are nicio legătură cu rezultatele economice din această perioadă. Pentru finalul lui 2011, şi mai ales pentru începutul lui 2012, estimăm o adâncire a crizei, care se prelungeşte dramatic peste termenul prevăzut", a declarat Ioan Niculaie.

"Să mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat un an agricol bun. Guvernul nu are nicio legătură cu rezultatele economice din această perioadă. Pentru finalul lui 2011, şi mai ales pentru începutul lui 2012, estimăm o adâncire a crizei, care se prelungeşte dramatic peste termenul prevăzut", a declarat Ioan Niculaie.

O ţară ca România nu trebuia să intre în criză, consideră Marian Miluţ

Datoria ţării noastre va fi mai mare decât PIB, în circa doi ani, este de părere domnia sa

Criza economică din ţara noastră se va adânci, în cel de-al patrulea trimestru al anului în curs - prima jumătate a lui 2012, estimează Ioan Niculaie - preşediuntele Uniunii Confederaţiilor Patronale Independente din România (PATROROM). Domnia sa este de părere că, în perioada menţionată, creşterea economică "va fi aproape de zero": "Raportările din trimestrul al treilea 2011 se bazează exclusiv pe producţia agricolă. Să mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat un an agricol bun. Guvernul nu are nicio legătură cu rezultatele economice din această perioadă. Pentru finalul lui 2011, şi mai ales pentru începutul lui 2012, estimăm o adâncire a crizei, care se prelungeşte dramatic peste termenul prevăzut".

Marian Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), este de părere că, în circa doi ani, datoria ţării noastre va depăşi valoarea Produsului Intern Brut (PIB) şi se teme pentru afacerile investitorilor români: "În doi ani vom ajunge ca datoria României să fie mai mare decât PIB. Guvernul se schimbă, dar afacerile noastre se vor prăbuşi. Vom importa totul, vom ajunge o colonie". Domnia sa a sub-liniat că, în prezent, circa 70-75% din capitalul ţării noastre este străin, aproximativ 20% - de stat şi doar în jur de 5% este capital român.

Oamenii de afaceri se plâng de noile scumpiri previzionate în domeniul gazelor şi electricităţii

Ioan Niculaie a adus, ieri, în dis-cuţie, în cadrul unei conferinţe de presă, şi problema creşterii preţurilor la gaze şi electricitate: "Azi (n.r. ieri) am primit o notificare că preţul gazelor pe furnizare va creşte dramatic de la întâi octombrie. Energia electrică va creşte cu peste 17% până la finalul acestui an". Potrivit lui Marian Miluţ, toate aceste creşteri vin după ce gazele s-au scumpit cu 20%, de anul trecut şi până în prezent, iar energia electrică cu 6,8%, de la începului anului în curs: "Guvernul nu discută cu noi creşterile acestor tarife. Noi nu negociem modificarea preţurilor, noi am ajuns să negociem cu producătorii modul de furnizare, să ne dea gazele eşalonat, ca să le putem plăti. Creşterea preţului gazelor la consumatori din această iarnă va fi doar o plată secundară, pe lângă nivelul cu care va creşte preţul produselor".

Investitorii se tem de normele de aplicare ale noului Cod Fiscal

Confederaţia Patronală din Indus-trie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Patronatul Român (PR), UNPR şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR-1903) s-au asociat şi au creat PATROROM, în vederea formării unei "voci patronale unitare", care să aibă rezonanţă în faţa reprezentanţilor Guvernului şi care să exprime principalele necesităţi ale oamenilor de afaceri şi soluţiile acestora pentru depăşirea crizei.

Preşedinţii celor patru confedera-ţii spun că lipsa dialogului dintre investitori şi reprezentanţii Guvernului a condus la crearea acestei entităţi.

Marian Miluţ a precizat: "Nu este vorba despre o nouă organizare juridică, ci despre o asociere pentru a ne pune de acord în deciziile noastre, într-o perioadă de criză accentuată. Trebuia să ne punem la aceeaşi masă, pentru că altfel nu suntem auziţi. (...) Am ridicat probleme foarte serioase, dar de fiecare dată am fost împiedicaţi de noul tip al omului de afaceri - omul POS DRU - respectiv micii patroni care au patronate dar nu au afaceri în spate şi care nu ştiu decât să ceară bani la Guvern şi să solicite modalităţi pentru a atrage fonduri europene. (...) Noi propunem soluţii pentru depăşirea crizei, pentru relaxarea fiscalităţii etc. (...) Din 2008 am venit cu soluţii concrete, dar nu le-a luat nimeni în seamă. O ţară ca România nu avea voie să intre în criză".

Reprezentanţii PATROROM se tem că normele de aplicare a noului Cod Fiscal vor "ciunti" modificările aduse în cadrul acestuia. "Scutirea de penalităţi a companiilor care-şi vor plăti datoriile până la finalul anului a fost propunerea noastră - una dintre puţinele care au fost luate în seamă. Ne este foarte teamă, însă, de normele de aplicare. Deja sunt zvonuri că nu vor fi reduse toate penalităţile, ci doar dobânda de referinţă a BNR. Aşa s-a întâmplat cu compensarea TVA. A fost aprobată, dar ciuntită".

Reprezentanţii PATROROM intenţionează să încheie un acord cu sindicaliştii, care deja s-au retras din Consiliul Economic şi Social (CES), în vederea realizării unui nou CES, care să fie susţinut din surse private, nu de Guvern. De asemenea, PATROROM, care negociază şi cu confederaţia patronală din domeniul gazelor şi petrolului "Concordia" pentru intrarea acesteia în structura patronală nou formată, doreşte să des-chidă un birou şi la Bruxelles, unde să prezinte propunerile oamenilor de afaceri din România.

Potrivit datelor celor patru confederaţii, firmele membre PA-TROROM angajează 62% din forţa de muncă şi semnează 90% din contractele colective de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb