Dacre Stoker, stră-stră-nepotul celebrului Bram Stoker, autor al nuvelei "Dracula", s-a aflat în România chiar de Halloween, unde şi-a lansat proiectul de crowdfunding "Dracula Village", alături de antreprenorul român Radu Oprea. Cei doi îşi propun dezvoltarea unui complex turistic speciWc în Bran, bazat pe nuvela lui Bram Stoker, complexul urmând să fie adresat în special turiştilor străini, dornici să guste din legenda celebrului Dracula. "Ideea ne-a venit la începutul anului. Am cumpărat un teren care are deschidere directă către Castelul Bran şi se află la câteva sute de metri de acesta. Apoi, pe partea de arhitectură, am lucrat la proiect cu Gabriel Henegar, singurul din branşă care mai cunoaşte arhitectura veche a Branului", a explicat Radu Oprea, iniţiatorul satului lui Dracula. Pentru ca proiectul să aibă o priză mai mare la publicul larg, acesta avea nevoie de o personalitate, o imagine puternică în lumea admiratorilor poveştilor cu vampiri. Astfel, a fost contactat Dacre Stoker, stră-stră-nepotul lui Bram, cel care, practic, a realizat brandul lui Dracula prin romanul său.
"Cred mult în acest proiect. Am venit aici atât pentru a ajuta la prezentarea cât mai reală a istoriei lui Vlad Ţepeş, o personalitate marcantă pentru istoria României, dar şi pentru a creşte şi ajuta turismul de aici să profite de brandul creat de stră-străbunicul meu", a spus Dacre Stoker. Acesta, alături de Ian Holt, a lansat în 2009 "Dracula : The Un-Dead", o carte bazată pe notiţele luate chiar de Bram Stoker.
Proiectul de crowdfunding a fost lansat acum două zile, la ora 0.00, iar iniţiatorii doresc să obţină între 20.000 şi 1.275.000 de dolari. Dacă îşi vor îndeplini obiectivul minim, vor putea renova o veche casă care se află pe terenul deja cumpărat, iar dacă vor strânge suma maximă vor mai construi 8 clădiri cu un design inspirat de sfârşitul secolului al 19-lea - momentul în care Bram Stoker a lansat volumul său. Acestea se vor "traduce" în 50 de locuri de cazare, iar satul va avea şi un restaurant, o cafenea, zone de relaxare şi oportunităţi interesante de a învăţa meserii tradiţionale. Doritorii pot subscrie sume între 7 dolari, pentru care vor primi o carte poştală cu Transilvania, şi 2.099 de de dolari, oferta fiind adresată agenţiilor de turism care vor beneficia astfel de o bonificaţie de 44% din preţul de cazare în resortul turistic. Dacă strângerea de fonduri va fi un succes, în martie 2017 va începe construcţa satului, iar la anul de Halloween vor fi primiţi aici primii turişti.