Primul focar de gripă din şcoală declarat la Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 17 ianuarie 2023

Primul focar de gripă din şcoală declarat la Buzău

Direcţia de Sănătate Publică Buzău a declarat, marţi, primul focar de gripă din acest sezon. Decizia a fost luată după ce aproape jumătate din numărul elevilor dintr-o clasă au fost diagnosticaţi cu virusul gripal.

Carmen Scântei, medicul epidemilog şef din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, a anunţat că primul focar de gripă din acest sezon a fost declarat la o şcoală din mediul rural unde învaţă aproximativ 19 copii. Este vorba despre o clasă mixtă unde sunt atât elevi de toate vârstele, de la clasa I până la clasa VIII-a.

Potrivit medicului epidemiolog, primii copii au fost diagnosticaţi acasă, de către părinţi, iar în cursul zilei de marţi au fost anunţate şi autorităţile de sănătate publică cu privire la faptul că numărul copiilor care lipsesc din cauza bolii este din ce în ce mare, fapt ce a determinat reprezentanţii DSP să ia primele măsuri în colectivitate.

"Am mers la şcoala dinUdaţi, comuna Smeeni , şi am luat două probe, pentru testarea PCR. Rezultatele au fost pozitive şi am declarat focar de gripă, primul din acest sezon", a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog şef DSP Buzău.

În total au fost confirmaţi cu gripă nouă copii, adică aproape jumătate din numărul total al elevilor din clasă. Starea copiilor este una bună astfel că, deocamdată, nu s-a impus internarea.

Restul copiilor vor merge în continuare la şcoală, însă vor fi monitorizaţi. DSP a impus, de asemenea, măsuri de dezinfecţie în clasă.

Pe de altă parte, medicul epidemiolog şef atrage atenţia părinţilor care îşi ţin copiii bolnavi acasă dar nu anunţă şi la şcoală faptul că au gripă, astfel încât să poată fi luate, la timp, măsurile de prevenţie, pentru ca numărul copiilor din colectivitatea respectivă să nu crească şi să se ajungă la focare.

"Întâmpinăm oarecare dificultăţi şi din partea aparţinătorilor copiilor care frecventează colectivităţi pentru că îşi fac teste în domiciliu, nu anunţă motivul absenteismului şcolar şi abia la sfârşit solicită medicului de familie adeverinţe de scutire medicale pe criteriul că a făcut testul( n.r. de gripă) în domiciliu şi a fost pozitiv. Trebuie să ştie că lucrul ăsta ar trebui să-l aflăm imediat să-l verificăm şi ca noi să putem interveni cu promptitudine în orice colectivitate", a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog şef DSP Buzău.

La Buzău, numărul cazurilor de gripă a crescut de la o săptămână la alta, iar faţă de sezonul anterior cifrele privind infecţiile respiratorii acute sunt de şapte ori mai mari. Epidemiologul şef din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a anunţat că Buzăul se menţine pe un trend ascendent.

"Suntem pe un trend ascendent. Am înregistrat o creştere importantă faţă de anul trecut. Avem 2974 de infecţii respiratorii acute faţă de 426 în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, 649 de pneumonii faţă de 184 în sezonul precedent şi 133 de gripe. Asta face ca, de la începutul monitorizării infecţiilor respiratorii, să înregistrăm până în prezent 624 de gripe din care 79 doar au impus internarea, cele mai multe evoluând la copii cu vârstă mai mică, la care se impune o monitorizare mai atentă a acestei infecţii, iar pentru infecţii respiratorii superioare şi pneumonie am înregistrat un număr de 26.957 faţă de 16.731 în aceeaşi perioadă a sezonului precedent", a conchis Carmen Scântei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb