PRIMUL INTERVIU TELEVIZAT DUPĂ ÎNCHEIEREA MANDATULUI DE PREŞEDINTE Traian Băsescu: "Nu ezit să spun că am trecut ţara prin criză"

Politică / 16 februarie 2015

Traian Băsescu: "Nu ezit să spun că am trecut ţara prin criză"

Actualizare 22:08 Băsescu: "Voi reveni în viaţa publică"

"Nu mai am aspiraţii să devin preşedinte, premier, dar nu mai tac"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că va reveni în viaţa publică, după ce timp de două luni a tăcut, pentru că spaţiul public nu îl lasă în pace şi a început o campanie împotriva mandatului său, adăugând că nu mai are aspiraţii să devină preşedinte, premier, dar nu mai tace.

"Aproape două luni am tăcut, dar spaţiul public nu mă lasă în pace", a arătat Băsescu.

El a precizat că a început o "campanie furibundă de desfiinţare a mandatului său, şi se vede nevoit să îl apere".

"Voi reveni în viaţa publică. Nu mai am aspiraţii să devin preşedinte, primar, premier, dar nu voi tăcea", a ţinut să transmită fostul şef al statului.

-------------

Actualizare 22:05 Băsescu, despre miniştrii condamnaţi din guvernul Boc: "La mine, nimeni nu a găsit un culcuş"

Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat, referitor la condamnarea Monicăi Ridzi şi a unor foşti miniştri din Guvernul Boc, că el nu a susţinut pe nimeni în faţa justiţiei şi "nimeni nu a găsit un culcuş", arătând că "justiţia trebuie să-şi facă treaba".

"Eu, dacă vă aduceţi aminte, n-am susţinut pe nimeni în faţa justiţiei şi nimeni nu a găsit un culcuş la mine. Se aşează şi cei condamnaţi, nu vorbim de Videanu care nu este condamnat, cei condamnaţi se aşează în galeria Mureşan, Voiculescu, larga galerie de miniştri, că avem aproape un Guvern întreg condamnat. Justiţia trebuie să-şi facă treaba", a arătat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai spus că "un preşedinte nu are ca misiune să stea după fiecare ministru". Un preşedinte are ca misiune să lase instituţiile să funcţioneze", a mai spus Băsescu.

-----------

Actualizare 22:00 Băsescu: "Avocatul Poporului e penibil"

"CNA ar trebui să pună capăt mesajelor mincinoase de la tv"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că României îi lipsesc două instituţii, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea fiind penibil şi o marionetă, în timp ce CNA ar fi trebuit să stopeze mesajele mincinoase de la Antena 3 şi Ghiţă TV.

Întrebat de Ordonanţa privind migraţia politică, fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că este "o chestiune a justiţiei", întrucât ordonanţa lui Victor Ponta a fost declarată neconstituţională, dar, pe de altă parte, primarii "au migrat într-un mediu legal".

"Vedem slăbiciunea majoră pe care o avem când ai o marionetă ca Avocat al Poporului, pentru că Avocatul Poporului putea stopa şi acest abuz şi abuzul lui Victor Ponta cu modificarea Legii învăţământului ca să se poată spăla de plagiat la doctorat", a afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte a precizat că au existat multe ordonanţe neconstituţionale, pentru că Victor Ciorbea are "datorii la bănci, vrea să rămână acolo cu orice preţ şi atunci nu-şi face treaba".

El a mai spus că Ciorbea este "penibil", spre deosebire de Avocatul Poporului din perioada lui Emil Boc care "a buşit la ordonanţe de i-au mers fulgii", deoarece nu era angajat politic.

Pe lângă Avocatul Poporului, Traian Băsescu a spus că o altă instituţie care lipseşte este CNA, în condiţiile în care unele televiziuni promovează "vrajbă şi minciună".

"Societatea e tot mai mult dispersată de aceste mesaje pe care le primeşte zilnic, mesaje mincinoase de la Antena 3 şi de la Ghiţă TV. Nu se poate, CNA ar fi trebuit să pună capăt acestui mod de jurnalism", a spus fostul preşedinte.

--------------

Actualizare 21:55 Băsescu: "SRI şi SIE trebuie să primească imediat directori civili, e vital, în contextul regional"

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a declarat că în contextul actual regional, ambele servicii de informaţii, SRI şi SIE trebuie să primească imediat directori civili, precizând că este vital să se întâmple acest lucru pentru că e vorba de instituţii de siguranţă naţională.

"Mai ales privind şi la situaţia regională, la situaţia de securitate, ambele servicii, SRI şi SIE trebuie să primească imediat directori civili. Imediat, este vital să se întâmple, pentru că discutăm de instituţii de siguranţă naţională", a spus Băsescu.

El a continuat: "România are două servicii de informaţii extrem de puternice, SRI şi SIE. Mai are, de asemenea, servicii de informaţii departamentale care sunt şi ele foarte puternice, şi, practic, nu sunt controlate, au autonomie foarte mare şi legile siguranţei naţionale trebuie să aducă sub controlul real activitatea lor".

Despre reformarea acestor instituţii, Traian Băsescu a amintti faptul că a trimis un set de legi pentru servicii, din 2006, dar "niciodată, în Parlament nu a avut suficientă susţinere pentru a fi dezbătute", şi a adăugat că din 2006, "au trecut aproape nouă ani de când a trirmis acel set de legi, iar acum, probabil că multe dintre articole trebuie ajustate".

------------

"Eu nu am avut nicio informaţie până am plecat că Elena Udrea ar fi implicată în lucruri ilegale"

Actualizare 21:19

"Nu ezit să spun că am trecut ţara prin criză, îndrăznesc să spun c-am negociat în favoarea României bugetul 2016 - 2020, să dea Dumnezeu să cheltuim toţi banii", a declarat Traian Băsescu.

Moderator emisiune: "Cum comentaţi acuzele cum că Justiţia a aşteptat să vă terminaţi mandatul pentru a începe anchetarea Elenei Udrea?

Băsescu: "Este o minciună. Eu nu am avut nicio informaţie până am plecat că Elena Udrea ar fi implicată în lucruri ilegale. În mult discutata Gala Bute, până eu mi-am terrminat mandatul, doamna Udrea nu a fost chemată niciodată. Nu voi intra în corul mediatic care se desfăşoară acum la adresa Elenei Udrea, mai ales că mâine acest om se prezintă în faţa judecătorilor. Voi respecta ce am respectat în tot mandatul meu, comportamentul prin care să nu încerc să influenţez o decizie. Cred, de altfel, că orice aş spune despre dosare i-ar face un deserviciu. Vă pot spune doar despre mine, am încredere în acest om. Când un judecător va spune că e vinovată, voi respecta decizia judecătorului. Şi DNA spune că prezumţia de nevinovăţie funcţionează. Ultimul meu gest că preşedinte a fost avizul pentru începerea urmăririi penale pentru cinci foşti miniştri. Am încheiat conferinţa de presă spunând că aceşti oameni nu sunt vinovaţi în acest moment, ei merg în faţa justiţiei. Este şi aşa un linşaj mediatic şi văd că presa a început să observe că domnul Voiculescu a fost anchetat în libertate, Adrian Năstase...şi din acest motiv nu doresc să comentez".

Moderator: "Elena Udrea are cereri de arestare pentru trei dosare".

Băsescu: "Recunosc că e o situaţie de Guiness Book, e aşa, o avalanşă pentru care trebuie să fi extrem de tare să rezişti, altfel te prăbuşeşti moral, iar un om care nu se mai poate bate e dărâmat. Eu aşa o ştiu pe Elena Udrea, un om care nu minte şi în care poţi avea încredere. Eu nu am auzit-o pe femeia asta să ia bani, sunt 11 ani de când lucrez cu ea şi recunosc că am investit enorm. Nu vreau să intru în speculaţii, am încredere şi în justiţie şi în Elena Udrea".

Despre atacurile Elenei Udrea la SRI şi DNA, Băsescu: "Eu spun aşa: fiecare are dreptul să spună ce crede şi ce ştie. E datoria instituţiilor statului să ancheteze astfel de suspiciuni, nu e calitatea mea să le comentez. Vreau să înţelegeţi foarte clar că un om într-o instituţie poate greşi, dar asta nu înseamnă blamarea instituţiei. Niciodată nu am să spun că SRI e o instituţie compromisă, pot fi oameni, poate fi un om, pot fi cinci. Am avut cazul de la Prahova, dar SRI singur i-a descoperit".

-------------

Fostul preşedinte Traian Băsescu este invitat în această seară, de la ora 21:00, la o emisiune televizată. Urmăriţi în articol declaraţiile sale.

Moderator emisiune: "Aţi spus că vă simţiţi dator să vă apăraţi mandatele de preşedinte".

Băsescu: "Ar trebui să vorbesc câteva ore dar pot schiţa câteva elemente care rămân".

"Justiţia este funcţională, nu spun că e perfectă, dar e funcţională. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în mandatul meu cu România din punct de vedere al securităţii naţionale: un parteneriat extrem de puternic cu SUA, baza de la Deveselu, de la Kogălniceanu. La summitul NATO s-a stabilit înfiinţarea de comandamente şi nu a fost uşor, se dorea foarte mult ca România să fie în comandamentul de la Secin, a trebuit să facem o mişcare strategică să ne mutăm pe flancul sudic".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ati trecut intr-adevar tara prin criza,Insa nu ati citit raportul domnului Isarescu din2009, deoarece ati fi observat ca in primul semestru nu a existat o strategie.Sau poate asa a fost strategia discutata cu membrii comisiei de la Viena sa nu existe decat in semestrul II. Cum ar spune redactia ziarului Bursa---o inadvertenta sau o deosenite cum ar zice domnul Vasilescu:-)

    1. De pa puntea de comandant nu se vede la sala motoarelor.

    Asa-i; comandantul a trecut vapoare prin furtuna si tara prin criza! nu oricine ar fi putut. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb