PRIMUL SEMESTRU: APAPR: Randament mediu de 9,9% pentru fondurile de pensii obligatorii

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iulie 2010

Crinu Andănuţ: "Datorită politicii investiţionale prudenţiale şi de diversificare a riscurilor, toate fondurile de pensii private au înregistrat randamente atractive".

Crinu Andănuţ: "Datorită politicii investiţionale prudenţiale şi de diversificare a riscurilor, toate fondurile de pensii private au înregistrat randamente atractive".

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut un randament mediu de 9,9%, iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obţinut un randament mediu de 6,6%, în primele 6 luni ale aces-tui an, potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În ultimele 12 luni (30 iunie 2009 - 30 iunie 2010), fondurile obligatorii au realizat un randament de 20,7%, iar cele facultative de 15,4%. Performanţele înregistrate diferă în funcţie de categoria de risc a fondurilor de pensii şi de alocarea investiţiilor pe clase de active, precizează APAPR.

Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR, a spus: "Performanţele obţinute de fondurile de pensii private în prima jumătate a acestui an sunt cu atât mai importante cu cât climatul investiţional a fost neprielnic. Prelungirea recesiunii economice globale, îngrijorarea privind o eventuală criză a datoriilor publice ale statelor europene, problemele economice şi bugetare ale României - toţi aceştia au fost factori de risc şi incertitudine pentru piaţa financiară în general şi pentru fondurile de pensii în special. Totuşi, chiar şi în acest mediu nefavorabil, fondurile de pensii private au reuşit să inves-tească inteligent şi echilibrat şi să îşi conserve rezultatele pozitive înregistrate până acum, iar acest fapt vine să confirme viabilitatea sistemului de pensii private în forma sa actuală".

Plasamentele în acţiuni listate au influenţat cel mai mult diferenţele de performanţă între fondurile de pensii private, pieţele bursiere manifestând o volatilitate foarte ridicată în primul semestru al acestui an, se mai arată în comunicatul APAPR: "Datorită politicii investiţionale prudenţiale şi de diversificare a riscurilor, toate fondurile de pensii private au înregistrat randamente atractive, chiar dacă în aceeaşi perioadă acţiunile cotate la Bursa au oscilat puternic, intrând chiar în teritoriu negativ. În primul semestru al anului, indicele general al pieţei bursiere de la Bucureşti a cres-cut cu 2,3%, însă indicele celor mai lichide acţiuni a scăzut cu 0,15%, iar indicele societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) a scăzut cu 18,7%. Pe parcursul primului semestru al anului, expunerea medie a fondurilor de pensii pe pieţele bursiere (de la Bucureşti, dar şi pieţe externe) a fost de circa 10%-12%".

Activele nete administrate de toate fondurile de pensii private din România au depăşit 3,6 miliarde de lei la mijlocul acestui an.

De la lansare şi până în prezent, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II, lansate în luna mai 2008) au înregistrat un randament mediu anualizat de 16,6%, în timp ce fondurile facultative (Pilonul III, lansate în luna mai 2007) au realizat un randament mediu anualizat de 8,9%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb