Primul vas de ţiţei, respectiv 60.000 de tone, a fost descărcat prin intermediul noului terminal marin din portul Constanţa, finalizat la sfârşitul anului trecut, informează un comunicat al Grupului Rompetrol.
"Este primul pas care confirmă atât funcţionarea noii investiţii în parametri optimi, cât şi intenţia Grupului de a deveni un jucător cheie în aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriilor din Europa Centrală şi de Vest. Transferul ţiţeiului către parcul de rezervoare a rafinăriei a decurs fără probleme", a declarat Tudorel Dumitraşcu, directorul general al proiectului dezvoltat de Midia Marine Terminal -companie membră a Grupului Rompetrol, care a executat descărcarea.
Capacitatea anuală de transfer a terminalului este de 24 de milioane tone de ţiţei şi va permite realizarea unor reduceri de cel puţin 4-5 dolari/tonă a costurilor de aprovizionare cu ţiţei, prin scăderea distanţei cu aproximativ 33 de kilometri faţă de traseul prin portul Constanţa şi prin eliminarea pierderilor tehnologice aferente.
Terminalul poate primi nave cu o capacitate de până la 165.000 tdw, operaţiunile de descărcare/încărcare desfăşurându-se prin intermediul unui sistem plutitor de acostare care face legătura cu parcul de rezervoare de ţiţei al rafinăriei printr-o conductă submarină şi de uscat.
Lucrările de construcţie a terminalului marin aflat la 8,8 kilometri în largul Marii Negre au fost finalizate la sfârşitul anului trecut, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la peste 100 de milioane de dolari.
Proiectul tehnic a necesitat atât diverse studii geotehnice şi geofizice pentru zona de amplasare a conductei, cât şi toate datele de mediu disponibile privind regimurile vânturilor, valurilor, temperaturii apei şi cutremurelor.
În acelaşi timp, principala rafinărie a Grupului, Rompetrol Rafinare, a alocat peste 40 de milioane de dolari pentru modernizarea parcului de rezervoare ţiţei în condiţii de maximă eficienă tehnologică şi de protecţie a mediului, în acord cu normelor internaţionale în vigoare.
Pe termen lung, Grupul Rompetrol intenţionează să dezvolte capacităţile de stocare aferente platformei Petromidia de la 500.000 de tone în prezent până la 1,5 milioane de tone de ţiţei.
La finele lui 2008, Rompetrol Rafinare a finalizat şi lucrările de extindere cu aproximativ 350 la sută a capacităţii de tranzitare a produselor petroliere prin portul Midia Năvodari (dana 9), printr-o investiţie de peste 29 de milioane de dolari.
Compania a înregistrat, în 2008, un record istoric de ţiţei procesat -4,2 milioane tone, de la 3,7 milioane tone, în 2007, şi 1,15 milioane tone, în 2000, înainte de preluarea de către Grupul Rompetrol.