Holde Agri Invest, companie românească ce operează terenuri agricole, a închis cu succes la finalul săptămânii trecute cel de-al doilea plasament privat pentru acţiunile sale, atrăgând 12 milioane de lei de la investitori pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), se arată într-un comunicat remis ieri Redacţiei.
Oferta, ce a fost lansată pe 11 iunie şi închisă anticipat pe 12 iunie în urma suprasubscrierii, a fost structurată în două etape. În prima etapă, au fost vândute acţiuni în valoare de aproximativ 2 milioane de lei acţionarilor existenţi la acel moment, iar în a doua etapă compania a plasat 9.102.322 acţiuni ordinare noi, care au fost vândute pentru 1,1135 lei/titlu, acelaşi preţ precum în cazul plasamentului similar din luna ianuarie. În urma plasamentului privat, intermediat de Goldring şi BRK Financial Group, capitalizarea de piaţă a Holde a ajuns la peste 50 de milioane de lei.
În urma încheierii ofertei, Iulian Cîrciumaru, preşedintele Consiliului de Administraţie Holde Agri Invest, a precizat: "Succesul şi promptitudinea cu care am închis acest plasament privat pentru acţiunile Holde este un semn că investitorii apreciază modelul nostru de afaceri şi potenţialul sectorului agricol din România. Întrucât am închis oferta anticipat, datorită suprasubscrierii, iar mulţi investitori interesaţi nu au reuşit să plaseze ordinele în timp util, vom depune toate diligenţele să aducem cât mai curând posibil Holde pe piaţa AeRO. Considerăm succesul acestui plasament dovada că există un potenţial mare pe piaţa de capital din România, iar investitorii au dorinţa de a sprijini afacerile antreprenoriale locale. Cu siguranţă, vom continua să apelăm la diferite metode de finanţare pentru dezvoltarea activităţii companiei".
Rata de subscriere a ofertei a fost de 120%. 80 de investitori noi au participat la plasament (aceştia contribuind la ofertă cu 10 milioane de lei), ceea ce înseamnă că Holde a ajuns la 132 de acţionari, persoane fizice şi juridice.
Totodată, compania informează că se aşteaptă să intre la tranzacţionare pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în septembrie 2020 şi că se va concentra în perioada următoare pe îndeplinirea ultimelor cerinţe oficiale în vederea listării. Holde ar urma să fie prima companie ce operează terenuri agricole listată la BVB, iar acţiunile companiei vor fi disponibile pentru tranzacţionare sub simbolul HAI.
La rândul său, Liviu Zăgan, CEO-ul Holde Agri Invest, a precizat: "Cele 12 milioane de lei pe care le-am atras în cadrul ofertei vor alimenta investiţiile în spaţii de depozitare şi sisteme de irigaţii, făcând astfel activitatea Holde mai rezistentă şi independentă de factori externi. Agricultura este o industrie care are nevoie de investiţii semnificative, mai ales la început de drum. Odată ce afacerea noastră va atinge o anumită dimensiune, vom putea apoi culege beneficiile acesteia pe termen nelimitat. Suntem pe calea cea bună în a transforma Holde într-un jucător de referinţă pe piaţa agricolă din România şi mulţumim tuturor investitorilor pentru încrederea acordată".
În urma listării, mai arată reprezentanţii companiei, Holde va continua să utilizeze în mod activ diferite mecanisme de finanţare oferite de pieţele de capital pentru dezvoltarea continuă a afacerii. Una dintre metodele de creştere planificate deja de către management este achiziţia de companii şi extinderea terenului arabil prin schimb de acţiuni (share swaps) şi majorări de capital prin aport în natură.
Compania operează în prezent 7.000 de hectare de teren, dar intenţionează să ajungă la 10.000 de hectare până la sfârşitul acestui an. Pe termen lung, obiectivul Holde este de a deveni unul dintre cei mai importanţi jucători români de pe piaţa agricolă locală, ajungând la minim 20.000 de hectare de teren lucrat în următorii şapte ani. Pentru a reuşi acest lucru, Holde are în plan să investească peste 50 de milioane euro în achiziţii de terenuri, precum şi utilaje noi, spaţii de depozitare şi sisteme moderne de irigaţii.
Conceptul pentru Holde a fost inventat în 2016 de patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu şi Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii şi-au unit forţele cu echipa companiei locale de asset management, Certinvest, şi împreună, în 2018, au stabilit modelul de afaceri din spatele Holde Agri Invest. La scurt timp, Holde a primit prima investiţie externă de la Vertical Seven Group, un fond stabilit de antreprenorii Iulian Cîrciumaru şi Andrei Creţu. Modelul de business prevede ca niciun acţionar să nu deţină o participaţie majoritară în cadrul companiei.