• Cotele obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile vor fi însă resimţite de fiecare consumator printr-un preţ mai mare plătit pentru curentul electric
Operatorul pieţei de energie OPCOM a lansat tranzacţionarea Certificatelor Verzi pe piaţa centralizată. Mecanismul a fost pus în funcţiune pentru susţinerea producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Prima tranzacţie a avut loc ieri şi a implicat 289 de certificate oferite de doi producători de energie eoliană. Un total de 22 de societăţi s-au înscris sau şi-au anunţat înscrierea la Piaţa Certificatelor Verzi. Majoritatea lor sînt furnizori.
Operatorul de Transport şi de Sistem "Transelectrica" se ocupă de emiterea lunară a aces-tor certificate producătorilor de energie electrică din surse regenerabile calificaţi. Calificarea producătorilor se face de către Autoritatea Natională de Reglementare a Energiei (ANRE).
Pentru ca mecanismul să funcţioneze au fost instituite prin Hotărîrea de Guvern nr.958/2005 cote obligatorii pentru ponderea energiei "curate" în totalul energiei produse. Această măsură are scopul să stimuleze interesul furnizorilor pentru achiziţionarea certificatelor, precum şi să asigure producătorii de energie electrică produsă din surse regenerabile că îşi pot valorifica certificatele verzi.
Furnizorii de energie electrică care nu produc din surse regenerabile (energia nucleară, cea obţinută din petrol, lemn) sînt obligaţi să achiziţioneze anual un număr de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii (0,7% din consumul intern brut) şi cantitatea de energie electrică furnizată anual consumatorilor finali. Cei care nu vor respecta aceste reglementări ar putea plăti pînă la dublul valorii certificatelor verzi neachitate.
Ministerul Economiei şi Comerţului a stabilit, de asemenea, suspendarea licenţei de furnizare în cazul celor care nu realizează cotele obligatorii. Pînă în 2010 ponderea certificatelor verzi trebuie să acopere 8,3% din consumul intern brut.
"Energia din astfel de surse este mai scumpă în acest moment şi acest mecanism încurajează producerea ei pînă cînd va avea un preţ competitiv," a declarat Nicolae Opriş, preşedintele ANRE. Investitorii în energia "verde" vor avea două surse de cîştig. Pe de o parte, sumele rezultate din vînzarea energiei produse şi pe de altă parte banii încasaţi pe certificatele tranzacţionate la bursă sau prin contracte bilaterale. Preţul certificatelor este stabilit de piaţă dar au fost instituite valori minime (24 euro/certificat) pentru protecţia producătorilor şi valori maxime (42 euro/certificat) pentru protecţia consumatorilor.
Cotele obligatorii vor însemna costuri în plus pentru furnizorii de curent electric şi acestea se vor manifesta printr-un preţ mai mare pentru consumatori. Creşterea rezultată din emiterea certificatelor verzi va fi proporţională cu nivelul cotelor anuale.
Certificatul Verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie. Sursele regenerabile de energie sînt: eoliană, solară, geotermală, a valurilor, a mareelor, energia hidro, biomasă, gazul de fermentare a deşeurilor, gazul de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate si biogazul. Nu sînt eligibile să primească certificate verzi centralele hidroelectrice ce depăşesc o capacitate de producţie de 10 MW. Primele certificate verzi au fost emise în august anul acesta.