PRINTR-UN ÎMPRUMUT DE 101 MILIOANE EURO DE LA BCR, RCS&RDS îşi rostogoleşte o parte din datorie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 5 decembrie 2011

Alexandru Oprea, director general RCS&RDS

Alexandru Oprea, director general RCS&RDS

RCS&RDS s-a împrumutat 101 milioane de euro la Banca Comercială Română (BCR), în cadrul unei facilităţi sindicalizate de până la 300 de milioane de euro la care au mai participat Credit Suisse şi CEC Bank, a anunţat BCR. Potrivit comunicatului băncii, acest credit acoperă prima tranşă din cele trei pe care a fost structurat împrumutul sindicalizat cu o maturitate de cinci ani: "Tranşa pusă la dispoziţie de către BCR urmează să fie utilizată pentru refinanţarea unor credite contractate anterior de către companie şi ajunse la maturitate".

Dominic Bruynseels, CEO al BCR, a declarat: "Este cel mai mare credit individual acordat de către BCR în anul 2011, dar am avut resursele pentru a răspunde nevoilor financiare unui jucător de top de pe piaţa locală de IT&C. În pofida climatului general de incertitudine de pe piaţă, ne-am simţit confortabil să acordăm o finanţare de asemenea dimensiuni, luând în considerare profilul şi perspectivele de viitor ale companiei. Dispunem de fonduri, suntem lichizi şi dorim să transmitem pe această cale un semnal puternic în piaţă referitor la disponibilitatea noastră de a continua să finanţăm proiectele fezabile şi antreprenorii care nu încetează să vadă oportunităţi în climatul economic actual".

ANAF: RCS&RDS, în executare silită

Operatorul de telecomunicaţii prin cablu se află în procedura de executare silită, având datorii la stat de peste 23 de milioane de lei, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ANAF la 30 septembrie 2011.

RCS&RDS a încheiat anul trecut pe pierdere, după ce în 2009 a consemnat un câştig net de 211,83 milioane de lei, potrivit situaţiilor financiare ale companiei, publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Pierderile de anul trecut ale operatorului IT&C se ridică la peste 70 de milioane de lei, veniturile totale fiind de circa 2,57 miliarde lei, iar cheltuielile de aproximativ 2,64 miliarde lei. În 2010, nivelul datoriilor totale înregistrate de RCS&RDS se ridica la 3,26 miliarde lei, faţă de 2,39 miliarde lei - valoarea datoriilor din 2009. Anul trecut, compania avea de încasat creanţe de aproape 495 milioane de lei, în creştere comparativ cu cele din 2009, care au avut un nivel de 324 milioane de lei. Având o cifră de afaceri de 1,76 miliarde lei, în 2010, faţă de 1,65 miliarde lei în anul anul precedent, operatorul de telecomunicaţii şi-a redus numărul angajaţilor, anul trecut comparativ cu 2009, de la 6.350 la 5.853 de oameni.

Unii acţionari primesc acţiuni la un preţ preferenţial

RCS&RDS va vinde anual şefilor şi anumitor salariaţi sau reprezentanţi ai firmelor din grup acţiuni la un preţ preferenţial, reprezentând cel mult 1% din acţiunile societăţii şi/sau de la alte firme, dacă sunt îndeplinite criteriile stabilite pe baza planului de afaceri, potrivit hotărârii adoptate în cadrul şedinţei extraordinare a acţionarilor din data de 26 mai anul curent: "Se aprobă acordarea unor avantaje sub forma dreptului de stock options plan către anumiţi salariaţi, categorii de salariaţi, directori, reprezentanţi sau adminis-tratori ai societăţilor din grupul RCS&RDS, în vederea stimulării managementului şi a angajaţilor cheie, prin distribuirea de acţiuni la preţ preferenţial, dacă sunt îndeplinite criteriile de performanţă stabilite pe baza planului de afaceri şi indicatorilor tehnico-economici generali, urmând să fie afectat un număr de acţiuni corespunzător procentului de cel mult 1% anual din acţiunile societăţii şi/sau din capitalul social al unor societăţi ale grupului RCS&RDS, inclusiv acţiuni proprii deţinute sau care urmează să fie dobândite de societate în vederea alocării acestora conform planului".

Totodată, acţionarii operatorului, controlat indirect de către omul de afaceri Zoltan Teszari, au aprobat dobândirea acţiunilor/părţilor sociale de către RCS&RDS din capitalul social al altor societăţi din grupul RCS&RDS şi/sau dobândirea de acţiuni proprii în vederea alocării către beneficiarii dreptului de stock options plan.

Moody's a scăzut perspectiva ratingului corporatist "Ba3" acordat RCS&RDS

Agenţia de evaluare Moody's Investors Service a revizuit, la începutul acestui an, în scădere, perspectiva ratingului corporatist "Ba3" acordat operatorului de telecomunicaţii RCS&RDS, de la stabilă la negativă.

Decizia agenţiei reflectă generarea unui flux de numerar disponibil mai scăzut, ca rezultat al creşterii mai reduse a veniturilor şi a planului de investiţii al companiei mai agresiv decât s-a aşteptat anterior Moo-dy's, lichiditatea mai scăzută a RCS&RDS, din cauza valorii ridicate a datoriei care ajunge la scadenţă în următorul an şi a incertitudinilor privind climatul economic general din România şi Ungaria.

În acelaşi timp, agenţia a constatat că RCS&RDS a reuşit să-şi majoreze baza de abonaţi, în primele nouă luni din 2010, şi să-şi îmbunătăţească uşor cota de piaţă. Moody's admite că în condiţiile dificile macroeconomice afacerea furnizorului de servicii de telecomunicaţii şi televiziune prin cablu s-a dovedit a fi relativ viguroasă, iar RCS&RDS continuă să beneficieze de poziţia bună de pe piaţă şi de diversificarea afacerilor companiei.

Gigantul care s-ar crea prin fuziunea RCS&RDS cu UPC România ar controla 70% din piaţa de cablu

Discuţiile privind fuziunea RCS&RDS cu proprietarii operatorului de cablu UPC România au fost reluate în această toamnă, după ce, în primăvară, ele fuseseră abandonate. Potrivit unor surse din piaţa telecom, şansele ca operaţiunea să fie încheiată sunt foarte mari, deşi compania UPC a infirmat întotdeauna aceste zvonuri. Fuziunea ar crea un gigant care ar controla aproape 70% din piaţa noastră de cablu şi peste 50% din piaţa de internet fix. Potrivit surselor citate, graba cu care se intenţionează semnarea acordului de fuziune este motivată de posibila lansare a unei noi platforme DTH de către "Freesat", o marcă a francezilor de la "Eutelsat", o platformă care ar urma să difuzeze peste 500 de pos-turi, printre care şi peste 30 de televiziuni româneşti, cum ar fi canalele TVR, posturile Pro TV SA, televiziunile trustului "Intact", dar şi "Naţional TV", "Realitatea TV", "Prima TV" etc.

Acuze reciproce între RCS&RDS şi Antena Group

RCS&RDS a afirmat că i se condiţionează retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3, care au statut must carry, de difuzarea contra cost a posturilor Antena 2 şi Euforia şi a solicitat, în luna aprilie, de la Antena TV Group, plata a 100 de milioane de euro pentru denigrarea imaginii în media.

La rândul său, "Antena Group" a depus, în primăvara acestui an, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de chemare în judecată a RCS&RDS, solicitând companiei de telecomunicaţii să nu mai condiţioneze retrans-misia către populaţie a televiziunii Antena 1, dar şi daune de 60 de milioane de euro.

Înfiinţată în anul 1994, compania RCS&RDS are sute de mii de dosare pe rol la Tribunalul Bucureşti, ca reclamant sau ca învinuit, ne-a spus Laura Andrei, vicepreşedintele şi purtătorul de cuvânt al instituţiei. Unul dintre ele este cel în care Grupul "Antena TV" a cerut intrarea RCS/RDS în insolvenţă. Potrivit informaţiilor apărute în presă, "Antena TV Group" are de recuperat de la compania de telecomunicaţii o creanţă de 2,1 milioane de lei, bani pe care RCS&RDS ar fi trebuit să îi plătească pentru retransmisia posturilor "Antena 3" şi "Euforia TV" în perioada ianuarie-iunie 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb