Privatizarea BCR va aduce bani pentru investiţii în agricultură, infrastructură şi învăţămînt

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 12 ianuarie 2006

Guvernul a prezentat lista proiectelor pentru perioada 2006-2008

Guvernul va investi, în anul 2006, între 700 de milioane şi 1 miliard euro în proiecte care vizează domenii cum ar fi agricultura, infrastructura şi educaţia. Sumele necesare acestora vor fi asigurate prin efort bugetar sau din surse cum ar fi privatizarea BCR. Primul-ministru a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că fiecare minister şi-a stabilit proiectele prioritare pentru perioada 2006-2008. Astfel, în infrastructură, Guvernul doreşte accelerarea lucrărilor la anumite tronsoane ale coridorului IV, prin comprimarea timpului necesar studiilor de fezabilitate şi organizării licitaţiilor publice, estimat, în prezent, la 24 de luni. De asemenea, referitor la autostrada Bechtel, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că "lucrările vor începe după eliminarea condiţiilor dezavantajoase pentru ţara nostră din contract". Cu privire la autostrada Bucureşti-Braşov, primul-ministru a anunţat că lucrările vor fi demarate cel tîrziu în toamna aces-tui an.

Executivul a hotărît începerea lucrărilor de construcţie a şoselelor de centură în oraşe precum Bucureşti, Bacău, Ploieşti, Constanţa, Slatina, Baia Mare, Vaslui, Roman, Sebeş şi Teiuş. Şeful Guvernului a explicat că este necesară amenajarea şoselelor de centură în aceste locaţii deoarece ele se încadrează în traseul coridorului IV. Totodată, Guvernul va aloca 50 de milioane euro pentru refacerea unor poduri rutiere şi feroviare, aflate în prezent într-o stare avansată de deteriorare. Pentru perioada 2006-2008, Executivul are în vedere investiţii de 200 de milioane euro, în sistemul feroviar, în special în acele porţiuni adiacente coridorului IV.

Primul-ministru doreşte organizarea cît mai rapidă a fermelor agricole

Executivul a stabilit o serie de priorităţi şi în agricultură, care vor fi urmărite prin demararea unor programe care au ca scop eficientizarea acestui segment, precum şi dezvoltarea rurală. Călin Popescu-Tăriceanu: "În prezent, ţara noastră este caracterizată de o agricultură de tip arhaic, bazată pe autoconsum". Guvernul va stimula organizarea fermelor agricole prin programe de tipul "Renta viageră", care are în vedere alocarea a 100 de euro pe hectar, pe viaţă, celor care doresc să-şi vîn-dă pămîntul celor interesaţi să dezvolte ferme după modelul european şi 50 de euro pentru fiecare hectar, pentru toată viaţa, celor care îl vor arenda. Şeful Executivului a mai adăugat că, prin programul "Fermierul", statul va aloca fonduri de co-finanţare pentru cei care doresc să acceseze fonduri Sapard.

Energia - o problemă nouă devenită prioritară

Şeful Executivului a declarat că zona energiei a devenit una foarte sensibilă, iar Guvernul a elaborat o serie de măsuri menite să preîntîmpine o eventuală criz` majoră în domeniu. Astfel, statul are în vedere construirea de noi centrale energetice, modernizarea centralelor termice ale oraşelor, precum şi construirea unor centrale de cogenerare. Primul-ministru este de părere că "România trebuie să-şi dezvolte propriile capacităţi de producţie, pentru a evita dependenţa de o singură sursă".

Educaţia şi cercetarea - domenii la fel de importante pentru Guvern

Împreună cu membrii Guvernului, premierul a stabilit şi o serie de proiecte destinate îmbunătăţirii sistemului educaţional. Călin Popescu - Tăriceanu: "În România nu avem un învăţămînt care să ne facă performanţi cu statele din UE". Guvernul va încerca să eficientizeze procesul educaţional prin proiecte cum ar fi "Microbuze pentru şcoli", care va permite accesul la învăţămînt al elevilor din spaţiul rural; proiectul "Campusul şcolar", care vizează construcţia a 80 de campusuri noi, după standarde europene sau proiectul "Şcoli de arte şi meserii", care urmăreşte pregătirea specialiştilor pe dis-cipline, premierul fiind de părere că "în ţara noastră există o penurie de cadre cu pregătire de specialitate".

Anul 2006 va aduce investiţii masive şi în sănătate

Guvernul urmăreşte să construiască spitale regionale universitare de urgenţă în fiecare oraş în care există un centru de învăţămînt superior medical. De asemenea, primul-ministru a anunţat că, în perioada 2006-2007, vor fi construite 20 de spitale judeţene. Şeful Executivului a declarat că scopul acestui gen de măsuri îl reprezintă asigurarea accesului egal al cetăţenilor la serviciile medicale de bază.

Primul-ministru le-a cerut miniştrilor să respecte priorităţile declarate şi termenele asumate pentru îndeplinirea proiectelor

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că va vizita fiecare minister în parte pentru a verifica stadiul proiectelor elaborate de miniştri. Domnia sa a mai adăugat că "miniştrii nu trebuie să-şi petreacă timpul în birouri analizînd un maldăr de hîrtii, ci trebuie să elaboreze proiecte finanţabile, pe care apoi să le pună în practică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb