Privatizarea SNIF, obiectiv ratat?

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 septembrie 2009

Ministrul Ilie Sârbu despre vânzarea societăţii: "Nu ştiu când va avea loc! Dacă societatea va trece la AVAS sunt proceduri care pot dura luni de zile sau ani. Nu se poate privatiza într-o zi tot".

Privatizarea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), singura soluţie, conform specialiştilor, de evitare a falimentului societăţii, pare, la momentul actual, imposibil de realizat, cu toate că acţionarul unic, Agenţia Domeniilor Statului (ADS), o anunţase pentru această toamnă.

Opiniile factorilor responsabili de vânzarea SNIF, indiferent de culoarea politică a acestora, sunt mai mult decât diferite, şi nicio tabără nu parte decisă să facă un compromis pentru salvarea societăţii, care se află, până la 31 decembrie, în adminsitrare specială, deci este ferită, provizoriu, de falimentul cerut de creditorii privaţi.

Pe de-o parte se doreşte privatizarea SNIF de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) (n.r. fapt ce ar elimina prevederea de păstrare a domeniului de activitate întrucât ar creşte preţul de vânzare), iar de pe alta, se urmăreşte privatizarea prin intermediul înfiinţării societăţilor mixte, pe bazine hidrografice, cu Organizaţiile de udători (n.r. conform Legii 138/2004, legea specială de privatizare a societăţii).

Ieri, la Camera Deputaţilor, membrii Comisiei de anchetă parlamentară pe problema sectorului de îmbunătăţiri funciare, au dezbătut, printre altele, cu ministrul PSD al Agriculturii, Ilie Sârbu şi cu Valentin Apostol, şeful Direcţiei de Îmbunătăţiri Funciare din minister, problema privatizării SNIF.

Opinii diferite la privatizare

Ministrul Ilie Sârbu a reiterat că vânzarea SNIF se va face de către AVAS, în urma transferului societăţii de la ADS, printr-o ordonanţă de urgenţă.

În schimb, preşedintele Comisiei de Agricultură, deputatul PD-L, Valeriu Tabără, a declarat, pentru BURSA, că această ordonanţă va fi respinsă în comisia parlamentară de specialitate, mai ales dacă nu va avea rezolvată problema patrimoniului societăţii. Membrii comisiei au semnalat că "SNIF stă în clădirile ANIF-ului şi invers" şi că, între cele două instituţii nu s-a respectat, ad literam, protocolul de separare a bunurilor, şi nici nu a fost rezolvată problema bunurilor din domeniul public al statului folosite de societate, care sunt inalienabile, deci nu pot fi vândute.

"În situaţia în care ordonanţa va avea clarificată problema patrimoniului între SNIF şi ANIF şi a bunurilor din domeniul public al statului, atunci, noi o vom amenda puternic pentru ca o parte din bunurile societăţii să ajungă organizaţiilor de udători", ne-a precizat Tabără.

Întrebat dacă ordonanţa are, momentan, problema patrimoniului rezolvată, Ilie Sârbu a replicat: "Există un protocol odată cu înfiinţarea (n.r. separarea SNIF-ului de ANIF). Ordonaţa are stabilită problema patrimoniului, însă membrii comsiei au semnalat că aceasta nu a fost respectat. Poate să fie adevarat că nu e delimitat, iar în situaţia asta, o să analizăm ce este de făcut!".

Rugat să comenteze posibilitatea ca parlamentarii să respingă ordonanţa, Ilie Sârbu a replicat: "Tot ce este posibil! Aţi văzut că aici sunt alte puncte de vedere. Asta înseamnă că, ceea ce a stabilit coaliţia de guvernare nu are nicio valoare. Ce să mai aştepţi de la această societate care este în insolvenţă? S-o dăm la utilizatorii de apă? Nu le dăm în fiecare zi? Este o chestiune foarte complicată".

În privinţa protocolului, Valentin Apostol a precizat că, astăzi, vor avea loc o serie de discuţii cu reprezentanţii SNIF şi ANIF pentru soluţionarea problemelor.

Problema cadrului legal

În al doilea rând nu se ştie când ordonanţa va fi adoptată: "Ordonanţa care prevede transferul SNIF de la ADS la AVAS face parte din actul normativ privind programul de reorganizare a ministerului, dar, foarte probabil, aceasta nu va intra pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de mâine (n.r. miercuri), din cauză că Guvernul este ocupat cu legile pe care îşi asumă răspunerea", a spus Ilie Sârbu.

Mai mult decât atât, pentru schimbarea proprietarului SNIF, ordonanţa ar trebui să modifice legea de funcţionare a ADS, iar aceasta este o lege organică care nu poate fi modificată prin-o ordonanţă.

Acest aspect a fost confirmat şi de Valentin Apostol: "Ca să vorbim de privatizarea SNIF trebuie să modificăm actul de funcţionare al ADS şi o serie de hotâri de guvern subsecvente. Acum trebuie să modificăm cadrul legislativ. Dacă legea de funcţionare a ADS este una organică, nu o putem modifica printr-o ordonanţă. Vom băga un proiect de lege de modificare a legislaţiei de funcţionare a ADS în procedură de urgenţă în Parlament. Este tot ce putem să facem. Probabil ne trebuie acte normative pentru modul în care va privatiza AVAS-ul".

Întrebat când estimează că va avea loc privatizarea SNIF, Ilie Sârbu a conchis: "Nu ştiu când va avea loc! Dacă societatea va trece la AVAS sunt proceduri care pot dura luni de zile sau ani. Nu se poate privatiza într-o zi tot".

Din 2010, fără subvenţii pentru irigat!

Ministrul Ilie Sârbu a anunţat, ieri, că începând cu anul viitor, nu se vor mai acorda subvenţii pentru irigat. Potrivit lui Valentin Apostol, agricultorii aveau subvenţionat cu 90% costurile cu energia şi cu 80% tariful multianual. "Aceste subvenţii reprezintă circa 30% din costurile la hectar al unui agricultor", a precizat Apostol. Ministrul Ilie Sârbu a admis că pentru agricultori va fi mai dificil, însă a precizat că aceştia vor avea posibilitate de finanţare prin PNDR. Deputaţii din cadrul comisiei de anchetă au declarat că, în urma discuţiilor cu organizaţiile de udători, nu este exclus ca, pe viitor, să fie irigat doar 10% din suprafaţa necesară, tocmai din cauza dificultăţilor financiare de vor apărea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Buna ziua. Citind articolul dumneavoastra, am cateva nelamuriri.

    Daca trecerea SNIF la AVAS presupune o serie de acte legislative, de ce ordonanta a fost publicata pe site ministerului agriculturii de atata timp, domnul ministru Sarbu o dadea drept sigura, iar alti oameni politici, specialisti in domeniul agriculturii, afirma ca doar dansii sunt cei care au stopat momentan aprobarea ei ? 

    Organizatiile udatorilor sunt din ce in ce mai divizate, iar de la anul, majoritatea se vor desfiinta, avand in vedere interdictia de a se mai acorda subventii. Vad ca si domnii deputati apreciaza ca se va iriga doar 10 % din suprafata necesara. Si atunci, repet, care organizatii de udatori ? 

    Prin 2007, un sef guraliv de la SNIF isi acuza conducatorul ca vrea sa falimenteze (juridic) SNIF pentru ca sa i se vanda patrimoniul. Fara vreo intentie de asociere, ceea ce se face acum, nu va duce tot acolo ? In 9 luni de guvernare, in doua luni de analiza parlamentara, concret, s-a stabilit ceva pentru SNIF ? Daca in fix 5 ani de zile SNIF si ANIF n-au reusit sa duca la indeplinire obligatia legala de impartire a patrimoniului - ca sa fim corecti, asa cum e articolul 43 din legea 138, nici nu se putea face, deoarece si cel mai slab contabil stie ca nu poti sa divizezi doar activul si nu si pasivul unei societati - in cat timp credeti ca se va finaliza aceasta problema ?

    Din pacate, cred ca ori nu se vrea (putin probabil), ori nu se pot gasi solutii. In continuare agricultura romaneasca se va baza pe producatorul privat, fie ca este taranul care in general nu reuseste decat sa-si asigure hrana sa si a familiei, fie ca este unul din cei cativa mari arendasi. In locul vorbelor, cred ca pentru acestia trebuie cautate solutii, si in primul rand solutii de ordin fiscal. Altfel, ramanem cu vorbe si cu vina pe trista mostenire. 

    Interesant, de ce au mai facut OUG-ul daca este inutila si inaplicabila? Baietii astia care ne conduc fie habar nu au de legislatie, fie sunt prea smecheri si urmaresc altceva?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb