• Administraţia Prezidenţială va rămâne cu aceeaşi pierdere de 11 milioane de lei
Subiectul fierbinte al rectificării bugetare va fi discutat în şedinţa de astăzi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Întâlnirea a fost programată de preşedintele Klaus Iohannis, după ce a primit o solicitare din partea Guvernului.
Iniţial, cabinetul Dăncilă a dorit să adopte mai repede rectificarea bugetară, susţinând că modul în care a fost întocmită corespunde cerinţelor actuale. La proiectul întocmit de guvern, preşedintele Klaus Iohannis a avut mai multe obiecţii referitoare la diminuarea cu 11 milioane lei a bugetului Administraţiei Prezidenţiale şi la reducerea bugetelor serviciilor de informaţii - SRI şi SIE - Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Pază şi Protecţie. De aceea, şeful statului a cerut fiecărui ministru care face parte din CSAT să îşi exprime părerea cu privire la proiectul de rectificare bugetară şi nu a mai convocat forul suprem de apărare a ţării.
Membrii coaliţiei PSD-ALDE au susţinut că în lipsa rectificării au o problemă privind fondul de rezervă al guvernului şi plata pensiilor publice, miniştrii cabinetului Dăncilă au solicitat convocarea CSAT, iar în şedinţa de astăzi urmează a fi acordat avizul necesar aprobării hotărârii de guvern.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, ieri, că va merge la şedinţa CSAT cu o variantă modificată a rectificării bugetare, în sensul că Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Pază şi Protecţie şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale vor avea alocări în plus, dar vor rămâne în continuare pe minus la rectificare.
Eugen Teodorovici a spus: "Vor fi câteva revizuiri ale acelor sume alocate. Au fost discuţii după acel moment al postării publice cu anumiţi ordonatori de credite care au venit la Ministerul de Finanţe şi cu argumentele de rigoare noi am decis să mai suplimentăm anumite zone. Dar strict pentru discuţia din CSAT, pentru cele cred că şase structuri care fac parte din CSAT, au mai intervenit şi acolo câteva modificări, în sensul de alocări suplimentare de sume".
Ministrul de resort a specificat că la Ministerul Apărării va rămâne nemodificată suma alocată, la fel ca şi la Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, la Serviciul Român de Informaţii rămâne tăierea de 113 milioane lei.
Teodorovici a mai spus: "La Serviciul de Informaţii Externe, din discuţia cu ordonatorul de credit, este o influenţă pozitivă de plus 13,7 milioane lei, dar per ansamblu structura rămâne cu un minus de 2,8 milioane lei. Serviciul de Pază şi Protecţie are o modificare pozitivă, plus 7,6 milioane lei, dar pe ansamblu rămâne cu minus 15 milioane lei, pentru cheltuieli de capital ca urmare a unor plăţi efectuate în iulie-august şi ca urmare a unor necesităţi de derulare a unor proiecte cu finanţare europeană pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de anul viitor. La Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va fi o influenţă pozitivă de două milioane lei la bunuri şi servicii în vederea derulării unor achiziţii în vederea preluării preşedinţiei, dar pe ansamblu structura rămâne cu un minus de 14,1 milioane lei".
În privinţa Administraţiei Prezidenţiale, ministrul de resort a spus că bugetul Cotroceniului rămâne nemodificat, respectiv o diminuare cu peste 11 milioane lei a bugetului, dar a precizat că "nu face subiectul discuţiilor, pentru că nu e parte din CSAT".
El a susţinut că îi va explica preşedintelui Klaus Iohannis care sunt mecanismele legale pentru acordarea de despăgubiri celor afectaţi de pesta porcină africană: "Sumele, în cazul pestei porcine, se pot duce către ANSVSA, fie prin realocări între ordonatori, cum deja am făcut acest lucru, fie din alocări din fondul de rezervă, dar care la acest moment este pe zero, pentru situaţii care apar (...), pentru ca lucrurile să fie cât de cât aşa cum trebuie".