PRO AGRO: Retrimiterea la comisie a iniţiativei ce schimbă comercializarea produselor alimentare nu respectă interesele producătorului

Andrei Stan
Companii #Agro-alimentar / 10 mai 2016

Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea faţă de retrimiterea la comisia de specialitate a Legii care obligă marile magazine să vândă 51% produse locale şi consideră că aceia care au hotărât astfel s-au poziţionat total greşit şi trebuie să-şi asume faptul că nu au acţionat în concordanţă cu interesele producătorului român, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis astăzi să retrimită la Comisia pentru agricultură iniţiativa legislativă care modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

"Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea faţă de modul în care plenul Camerei Deputaţilor a decis să se raporteze la această iniţiativă legislativă, prin retrimiterea la comisia de specialitate, şi consideră că cei care au hotărât astfel s-au poziţionat total greşit şi trebuie să-şi asume faptul că nu au acţionat în concordanţă cu interesele producătorului român. Faptul că textul a fost dezbătut de şase ori în Comisia de agricultură, alături de toate părţile implicate, pentru Federaţia Naţională Pro Agro a reprezentat o garanţie a respectării dreptului la opinie al tuturor", se arată în comunicat.

Pro Agro subliniază că această iniţiativă are un singur mare obiectiv: redistribuirea justă a valorii adăugate pe întregul lanţ alimentar, încercând să corecteze anumite inechităţi între diferitele verigi.

"Trebuie să înţelegem cu toţii că producătorul român nu poate continua să facă toate eforturile pentru a furniza marii reţele de comercializare produse de calitate superioară, fără a fi remunerat în consecinţă, iar consumatorul român nu poate nici el continua să nu cunoască în detaliu ceea ce cumpără. Lanţul alimentar se află, la ora actuală, într-un dezechilibru major cu impact direct asupra «extremelor lui», producătorul şi consumatorul", precizează Pro Agro.

Mai mult, această iniţiativă vine să completeze eforturile şi demersurile Ministerului Agriculturii în direcţia constituirii formelor asociative pentru comercializare - grupuri, organizaţii de producători, cooperative agricole.

"Această iniţiativă este, în esenţă, parte a politicii de susţinere a asocierii, iar Federaţia Naţională Pro Agro, alături de alte organizaţii reprezentantive din agricultura românească, a promovat în permanenţă, în rândul membrilor, ideea de asociere în vederea comercializării în comun a producţiei şi avantajele acesteia. Degeaba încercăm noi, organizaţiile reprezentantive, să organizăm filierele de produs, degeaba încercăm să-i determinăm pe agricultori că numai împreună îşi pot consolida poziţia pe lanţul alimentar, dacă legiuitorul nu vine şi el în întâmpinarea intereselor lor. Sperăm ca cei care au decis retrimiterea iniţiativei înapoi la comisia de specialitate să realizeze importanţa unei astfel de reglementări şi faptul că politica de încurajare a asocierii producătorilor este incompletă în absenţa unor atare prevederi", se mai arată în comunicat.

De asemenea, Pro Agro solicită să i se aducă la cunoştinţă motivele care au stat la baza retrimiterii la comisia de specialitate a acestei iniţiative legislative.

"Federaţia Naţională Pro Agro ar dori să cunoască motivele care au stat la baza acestei decizii, acceptă că textul poate fi îmbunătăţit, mizează în continuare pe sprijinul legiuitorului şi rămâne deschisă oricărei iniţiative menite să asigure producătorului agricol român locul pe care îl merită pe lanţul alimentar", precizează sursa citată.

Potrivit unui proiect de lege depus în martie la Parlament, de deputaţi ai PNL, supermarketurile ar putea fi obligate să asigure spaţii de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor români de minim 50%, din care cel puţin 20% să fie alocate producătorilor locali şi să perceapă taxe de maximum 5% pentru aceştia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb