Discuţiile privind liberalizarea pieţei gazelor din ţara noastră, cu implicaţii directe asupra preţului gazelor i-a speriat pe producătorii autohtoni de BCA. Ei cer Guvernului să comande urgent un studiu de impact asupra economiei al creşterii preţului gazului intern la nivelul celui de import.
Nicolae Duşu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de BCA (PRO BCA), a declarat, astăzi, la Sinaia, în cadrul unei conferinţe de presă: "Cerem Guvernului să înceapă urgent negocierile cu Uniunea Europeană pentru amânarea acestei alinieri a preţului gazelor din producţia internă la nivelul celui importat. Acest lucru ar însemna aproape o dublare a preţului gazelor pentru consumatorii români, de la 160 de dolari pe mia de metri cubi la circa 310 dolari pe mia de metri cubi. Alinierea preţurilor trebuie amânată până la ieşirea ţării noastre din criză, iar Guvernul trebuie să obţină o derogare de la Uniunea Europeană. Dacă ne trezim că autorităţile nu fac nimic şi că trebuie să dublăm preţurile într-un an-doi, atunci economia intră în colaps".
Producătorii de BCA cred că alinierea trebuie să se facă într-o perioadă de timp de minim 4-5 ani, astfel încât populaţia şi firmele să nu sufere. Ponderea preţului gazelor în costul de producţie al BCA-ului este între 10 şi 20%, în funcţie de tehnologiile folosite. În producţia de var, ponderea gazului este de circa 40%.