PRO BCA: "Casa Verde şi Casa Verde Plus presupun cheltuieli fără rezultate pozitive"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 17 august 2016

"Casa Verde şi Casa Verde Plus presupun cheltuieli fără rezultate pozitive"

Programele Casa Verde şi Casa Verde Plus nu fac decât să conducă la cheltuirea unor fonduri fără viitoare rezultate pozitive şi vizibile, consideră reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Producătorilor de BCA din România (PRO BCA).

Aceştia arată, într-un comunicat, că deficienţele acestui program pot fi structurate după cum urmează:

"1. Demararea separată a celor două programe nu va avea efectul scontat. Pentru creşterea eficienţei energetice a unui imobil trebuie luaţi în calcul toţi factorii necesari:

- termoizolare exterioară sau interioară în funcţie de imobil (se ştie că la clădirile din patrimoniul naţional nu se poate intreveni la exteriorul faţadei chiar dacă este vorba de eficienţă termică);

- utilizarea instalaţiilor eficiente pentru încălzire/răcire - în prezent în România consumul de energie pentru răcirea locuinţelor este mai mare decât pentru încălzirea acestora;

- eliminarea tuturor punţilor termice, etc.

2. Lista materialelor eligibile care conţine două categorii, izolaţie ecologică şi zidărie ecologică, este una foarte restrânsă şi nu se ştiu exact criteriile în baza cărora această a fost întocmită.

3. Fondurile alocate acestor programe sunt mult prea mici, numărul potenţialilor beneficiari fiind foarte redus în comparaţie cu necesarul existent".

În cazul în care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor consideră oportună şi eficientă continuarea acestor proiecte şi având în vedere scopul şi obiectivele programului în funcţie de aplicant, PRO BCA propune modificarea şi completarea celor două ghiduri, după cum urmează:

"1. Includerea în criteriile de eligibilitate cuprinse în ghiduri şi a categoriei de lucrări destinate realizării construcţiilor noi, şi nu doar a etapei de izolare ulterioară a acestora, având în vedere că alegerea materialului de zidărie poate avea o influenţă considerabilă în realizarea obiectivelor programelor privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice, beneficiari persoane fizice şi juridice. Această completare trebuie urmată de adăugarea definiţiilor privind materialele eligibile în sensul prezenţelor ghiduri, după o analiză atentă a materialelor de zidărie existente pe piaţă din România din punct de vedere al caracteristicilor, performanţelor şi implicaţiilor date de utilizare.

2. Tratarea egală a tuturor materialelor de zidărie eligibile, prin includerea listelor complete a acestora în toate materialele şi machetele grafice în legătură cu prezentele ghiduri şi programul Casa Verde Plus. Vă aducem în atenţie că betonul celular autoclavizat (BCA) este un material cu performanţe tehnice remarcabile în ceea ce priveşte capacitatea de izolare termică şi, de asemenea, este un material ecologic, cu un ciclu de viaţă prietenos cu mediul înconjurător, de la materiile prime, procesul de fabricaţie, produsul finit, transportul lui, punerea în operă, utilizarea şi până la reciclarea şi eliminarea sa.

În broşura ataşată acestor proiecte, la categoria zidărie ecologică, sunt incluse două tipuri de produse: cărămidă şi zidărie termoizolantă din cânepă şi var. Nu este justificată această selecţie restrânsă de materiale şi nu sunt transparente criteriile pentru care au fost alese doar aceste materiale, ţinând cont că BCA-ul este cel mai important material care îndeplineşte standardele de eficienţă energetică pentru clădiri cu un consum redus de energie. Atenţia autorităţilor şi a industriei trebuie îndreptată către îndeplinirea normelor impuse de Directiva Uniunii Europene 2020 şi să încurajeze construcţia de clădiri nZEB (neary zero energy building). Astfel, structura celulară a betonului celular autoclavizat (BCA) şi conţinutul ridicat de pori de aer distribuiţi uniform îi conferă acestuia un randament termic mult mai bun decât al materialelor clasice de zidărie. Realizând anvelopa clădirii din BCA, cu grosimile recomandate, se elimina nevoia de termoizolare suplimentară, reducând considerabil consumul de energie atât pentru încălzirea locuinţei, cât şi pentru răcirea ei. Mai mult, în compoziţia BCA-ului intră doar materii prime naturale ce se găsesc din abundenţă în natură (nisip, var, ciment, apă, gips), materii prime curate, fără compuşi chimici, iar procesul tehnologic de fabricare a acestuia este unul cu consum redus de energie. BCA nu arde, previne propagarea flăcărilor, nu emană gaze toxice sau radiaţii, elimină probleme legate de igrasie şi condens în încăpere". Potrivit PRO BCA, cel mai recent studiu pe subiectul radioactivităţii materialelor de construcţii, realizat la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iaşi, arată că BCA are "unul dintre cei mai scăzuţi indici de radioactivitate dintre materialele de construcţie analizate".

Sursele citate mai subliniază că BCA este un material destinat construcţiilor sustenabile, implicând un consum redus de energie şi un nivel scăzut de emisii de CO2.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. BCA-ul este cel mai prost material de constructie posibil, atat ca material de constructie caruia ii lipseste rezistenta mecanica cat si ca material izolator ale carui calitati sunt cele mai slabe dintre toate materialele cunoscute (spume poliuretanica, stirenice sau vata minerala). BCA-ul nu este biodegradabil, lasa urme in natura pe sute de ani. Cat de nesimtit sa fii sa incerci sa iti bagi cu impingatorul un material poluator in programul casa verde?. Acestor goilani le-a mers zeci de ani si considera ca trebuie sa le merga in continuare.

    1. Corect, in plus producătorii de polistiren încearcă si ei sa demonstreze ca produsele lor sunt prietenoase cu mediu, mai mult, zilele astea au declarat ca aceste produse sunt rezistente la foc ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb