Producătorii de ambalaje ar trebui să fie scutiţi de responsabilitatea de plăti contribuţia de 2 lei/kilogram ambalaj în cazul în care au semnat un contract cu o Organizaţie de Transfer de Responsabilitate (OTR), iar dacă, totuşi, va trebui să achite o astfel de taxă, nivelul acesteia nu trebuie să depăşească 1 leu/kilogram, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de BCA din ţara noastră (Pro BCA) trimis redacţiei.
"Considerăm că principala problemă a discuţiilor sterile care au loc între reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Fondului pentru Mediu, pe de o parte, şi reprezentanţii patronatelor şi organismelor de transfer de responsabilitate, pe de altă parte, este faptul că se discută simultan atât problema penalităţilor din 2015, cât şi problema gravă a modificărilor cadrului legislativ aplicabil (...)", se arată în comunicat.
În vederea remedierii situaţiei grave care există în piaţă, Pro BCA a solicitat reprezentanţilor Guvernului să aibă în vedere rezolvarea în regim de urgenţă a unei liste de cinci probleme. Prima se referă la modificarea Legii 249/2015, în sensul exonerării producătorului de produse ambalate de responsabilitatea de plăti cei 2 lei/kg, în condiţiile în care acesta are semnat un contract cu un OTR.
"Reanalizarea nivelului excesiv al contribuţiei de 2 lei/kg ambalaj (...) care nu se justifică economic şi care va falimenta numeroşi producători la sfârşitul anului 2016, ţinând cont de situaţia actuală din piaţă. Un nivel al acestei taxe cuprins între 0,5 bani şi 1 leu/kg ambalaj este mai mult decât suficient pentru a disciplina toţi actorii din piaţa materialelor reciclabile", precizează sursa citată.
De asemenea, organizaţia patronală solicită utilizarea sistemului depozit pentru ambalajele reutilizabile sau a oricărui sistem de colectare ce permite atingerea obiectivelor de colectare, finalizarea normelor de aplicare a Legii 249/2015 după revizuirea sa, respectiv implementarea unui plan de acţiuni care să facă atractivă înfiinţarea unor noi firme de colectare şi reciclare a materialelor reutilizabile.
"Considerăm că situaţia în piaţă este atât de gravă, încât necesită coordonarea directă a domnului prim-ministru, astfel încât am transmis această solicitare. Orice analiză a datelor existente, o discuţie aplicată cu reprezentanţii OTR-urilor (entităţi a căror înfiinţare este aprobată de Ministerul Mediului) pot arăta că există un dezechilibru major între volumele de ambalaje puse pe piaţă şi capacitatea reală de colectare şi reciclare. Opinia noastră este că, dacă subiectele prezentate mai sus nu se clarifică până la sfârşitul semestrului I, există o mare probabilitate ca, la finalul anului 2016, segmente industriale să intre în colaps şi întreg sistemul să se blocheze, cu consecinţe economice greu de imaginat", transmite organizaţia.
Pro BCA, Organizaţia Patronală a Producătorilor de BCA din România, membră a Asociaţiei Europene a Producătorilor de BCA (EAACA), reuneşte principalele companii producătoare de BCA şi alte materiale de construcţii. În prezent, din organizaţie fac parte: Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum şi compania producătoare de pastă de aluminiu - Alba Aluminiu.