Procesul de destituire a lui Donald Trump începe în Senatul american

B.F.
Internaţional / 21 ianuarie 2020

Procesul de destituire a lui Donald Trump începe în Senatul american

Procesul istoric al lui Donald Trump începe efectiv marţi în Senatul american, în care se înfruntă două tabere ireconciliabile - opoziţia democrată care cere destituirea preşedintelui american şi majoritatea republicană hotărâtă să-l achite, dacă se poate foarte rapid, relatează AFP.

La patru luni de la izbucnirea scandalului ucrainean - care pătează sfârşitul primului mandat al miliardarului - şi cu mai puţin de zece luni înaintea alegerilor prezidenţiale, în care vrea să obţină al doilea mandat, cei 100 de senatori se reunesc începând de la ora locală 13.00 (20.00, ora României) în Capitoliul din Washington, sub preşedinţia şefului Curţii Supreme americane John Roberts.

Pe celălalt mal al Atlanticului, în timp ce soarele abia se ridica în capitala americană, Donald Trump, a calificat din nou procesul, la sosirea sa la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, drept o "farsă" şi o "vânătoare de vrăjitoare".

Senatorii, care au depus jurământul joi ca juraţi, în deschiderea oficială a procesului, urmează să stabilească dacă preşedintele se face vinovat de abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului, aşa cum se arată în actul inculpării ("impeachment") adoptat la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.

Întâlnirea se anunţă şi mai gravă şi solemnă, în contextul în care este vorba despre doar al treilea proces de destituire a unui preşedinte american, după cele ale lui Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999.

Absent fizic de la audieri, din cauza participării sale la Forumul de la Davos, unde se întâlneşte timp de două zile cu elita politicii şi economiei mondiale, Donald Trump urmează să fie reprezentat de o echipă de avocaţi.

În centrul scandalului se află o convorbire la telefon în cursul căreia preşedintele american i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze cu privire la Joe Biden, potenţialul său adversar democrat în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Democraţii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, care a efectuat ancheta în vederea destituirii, îl acuză pe fostul magnat în domeniul imobiliar de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului - lansaţi ancheta sau blocăm un ajutor militar crucial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb